Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

5 jun. 2024 | 8 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Ontdek de kracht van cranio bij slaapproblemen!

In deze blog wil ik graag in de verf zetten waarom ik de cranio-sacrale techniek zo’n grote meerwaarde vind om te gebruiken in mijn praktijk. Het lichamelijk aspect speelt namelijk een veel grotere rol bij slaapproblemen dan je zou denken. Dit geldt ook voor andere stress-gerelateerde klachten, waar ik in deze blog meer over ga vertellen. Ik vind het daarom heel belangrijk dat we ons niet alleen mogen toespitsen op het cognitieve deel bij slaaptherapie. Slaapcoaching vraagt een totaalaanpak, dus met ook aandacht voor het lichamelijke deel.


Wat is cranio-sacrale therapie?

Het woord cranio is afkomstig van de Latijnse benaming cranium dat schedel betekent. Sacraal komt van sacrum in het Latijn en heeft betrekking op het heiligbeen. Dit botstuk is gelegen juist boven ons staartbeentje.

Het cranio-sacraal systeem vertrekt vanuit de botten van je schedel en het eindigt met het heiligbeen. Dit gebied omvat het centrale zenuwstelsel waarbinnen hersenen en ruggenmerg functioneren. Drie vliezen omhullen het centrale zenuwstelsel en daarbinnen beweegt en stroomt ritmisch een beschermende hersen- en ruggenmergvloeistof . Dit wordt het cranio-sacrale ritme genoemd. Dit ritme is niet zo duidelijk waarneembaar als ons hart- of ademhalingsritme, maar is daarom niet minder belangrijk.


Als we het cranio sacraal ritme zouden vergelijken met de oceaan, voelt het oppervlakkige snelle cranio sacraal ritme zoals een eb- en vloedbeweging van ongeveer 6-12 cycli per minuut. Deze bewegingsrichting kan sneller of langzamer worden of soms haperend zijn in plaats van vloeiend. Hij kan ook alleen links of rechts waarneembaar zijn, zoals aan één kant van het hoofd.

Wordt de ontspanning in je lichaam dieper, kunnen er ritmes worden waargenomen die dieper en langzamer zijn. Probeer jezelf voor te stellen dat deze tragere ritmes meer de onderliggende stromingen zijn in de oceaan. Eerst zal de mid-tide met 2-3 cycli per minuut zich kenbaar maken. En pas wanneer deze mid-tide getijdenbeweging al een tijdje te voelen is, kan in de fase van diepste ontspanning zich ook de long-tide kenbaar maken. Deze getijdenstroom is stabiel en heeft maar liefst een cyclus van 100 seconden! Ik vind het nog steeds een prachtige ervaring om hem waar te nemen! Ik kan hem ook alleen maar voelen als deze persoon al meerdere cranio sacrale behandelingen heeft ondergaan.


Cranio-sacrale therapie is ontstaan uit de osteopathie. Omstreeks 1920-1930 ontdekte osteopaat William Sutherland dat de schedel bewoog en sprak van een cranio-sacraal systeem. - Dit in tegenstelling tot de traditionele medische geneeskunde die hier nog steeds kritisch over is. De grondlegger van de zachte techniek cranio-sacrale therapie of kortweg cranio is John Upledger. Hij werkte vooral met het snelle craniosacrale ritme, terwijl Franklyn Sills meer gespecialiseerd was in de tragere craniosacrale ritmes (mid-tide en long-tide).


Hoe werkt cranio?

De cranio-sacrale techniek is een zachte behandelingsmethode die ervoor zorgt dat je autonome zenuwstelsel (waarover we geen controle hebben en dat vaak chronisch overprikkeld is door stress) terug in evenwicht wordt gebracht met het hormonale systeem van jouw lichaam.

Je “landt” letterlijk in een staat van diepe ontspanning. Iets wat essentieel is voor een betere nachtrust. Het komt er dus op neer dat vanaf het moment dat jouw autonome zenuwstelsel en je hormonaal systeem weer in balans zijn, jouw slaap- en waakritme ook weer gaat herstellen.

Daarom vind ik de cranio-sacrale techniek zo waardevol om te gebruiken in mijn slaapcoachpraktijk.


De kracht van cranio!

Cranio zorgt dus niet alleen voor lichamelijke ontspanning, maar het werkt ook ontspannend op mentaal en emotioneel vlak.

Het bevordert de innerlijke rust, waardoor veel (dikwijls stressgerelateerde) klachten verminderen en je weer meer veerkracht krijgt.
Het verbetert ook je gezondheid en je weerstandsvermogen verhoogt.

Blokkades in het cranio-sacraal systeem en bindweefsel waar je soms ongemerkt last van kunt hebben worden tijdens de cranio opgemerkt en behandeld. Heel vaak zijn de klachten stressgerelateerd. Het is echt verbazingwekkend hoeveel mensen last hebben van teveel spier- en bindweefselspanning in hun lichaam die de werking van het cranio-sacrale systeem
belemmert.

Een gespannen middenrif (doordat je veel last hebt van stress) is een veel voorkomende vorm van een blokkade. Onbewust ga je sneller en minder diep ademen. Dankzij cranio leer jij automatisch op de juiste manier ademhalen. Het blijft me verwonderen wat deze techniek met een mens kan doen.

Ook bij spanningshoofdpijn, migraine of andere stressgerelateerde klachten zoals gespannenheid van schouder of nek die het cranio-sacraal systeem belemmeren, heb ik al mooie resultaten bereikt.

Cranio-sacrael therapie zou zelfs een meerwaarde zijn bij klachten na corona.

Met behulp van de cranio-sacrale techniek kan het lichaam zich geleidelijk weer herstellen en leert het opnieuw dieper ontspannen. Je ervaart ook meer rust in je hoofd.

In de praktijk ondervind ik heel vaak dat mensen zelfs niet meer weten wat ontspanning is.

Er is bovendien een groot verschil tussen ontspannen en ont-spannen zoals ik mijn vorige blog reeds vertelde.

Cranio-sacraal systeem is ontregeld bij slaapproblemen

Heb je last van slaapproblemen, dan mis je teveel goede slaapkwaliteit. Dit maakt ons moe overdag, waar we prikkelbaar en weemoedig van kunnen worden.
Dit slaaptekort zorgt voor nog meer stress en spanningen. Mensen die zo verstrikt zitten in een vicieuze cirkel van chronische slapeloosheid, weten vaak niet meer wat ontspanning is. Ze zijn op lichamelijk vlak zo gespannen, dat diepe ontspanning niet meer mogelijk is.

Misschien herken je het wel, deze typische signalen van overprikkeling en overspanning? Doodmoe naar bed gaan, vervolgens klaarwakker zijn en de slaap niet meer kunnen vatten en/of ’s nachts (steeds op hetzelfde tijdstip) wakker worden en beginnen piekeren over de meest banale dingen vergezeld met die vervelende hartkloppingen en zelfs zweten erbij.


Mijn uitgangpunt is ontspanning

Met cranio-sacrale therapie kan je heel ver gaan, maar graag beperk ik mijn behandelingen tot de basistechnieken van cranio.

Mijn doel is vooral om mensen te laten ervaren wat diepe ontspanning is. Spanningen worden afgevoerd en stress vermindert. Op deze manier wordt de werking van het autonome zenuwstelsel weer in evenwicht gebracht
met het hormonale systeem van jouw lichaam. Dit heeft niet alleen een positief effect op jouw innerlijke rust en het welbevinden, maar het verbetert ook je slaap- en waakritme. Heb jij dus last van
hier besproken klachten, kan je zeker bij mij terecht.




Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium