Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

10 apr. 2024 | 10 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Heb jij een slaapprobleem of niet? Slaapcoach Janne vertelt

In deze blog wordt het resultaat van jouw slaaptest bekeken door slaapcoach Janne. Zo wil ze je helpen je slaapprobleem beter te begrijpen. Ook geeft Janne tips hoe je beter met je slapeloosheid (of insomnia) kan omgaan: “Klik hier om nog snel deze slaaptest te doen!”


Belangrijk te vermelden hierbij is dat je deze slaapevaluatielijst als iets subjectiefs moet beschouwen. De ernst van je slaapprobleem en jouw slaaptevredenheid wordt door elke persoon anders ervaren.

Je kunt bijvoorbeeld ’s morgens moe opstaan, terwijl je de hele nacht goed denkt te hebben geslapen.


Met de slaaptest die ik voorstelde in mijn vorige blog, kan je zelf jouw klachten van slapeloosheid opsporen. Wanneer je de score van de 7 items optelt, zal jouw resultaat tussen 0 en 28 liggen.


Hoe begrijp ik mijn resultaat?

Hoe hoger je score is, hoe interessanter het wordt om professionele hulp in te schakelen om jouw slaapprobleem op te lossen! Zeker wanneer het resultaat tussen 15 en 28 ligt, kan een bezoekje brengen bij de huisarts zinvol zijn, zodat een eventueel medisch of psychisch probleem opgespoord kan worden.


Lichamelijke oorzaak

Een te hoge bloeddruk, een ijzertekort of een te actieve schildklier kunnen eveneens voor vermoeidheid zorgen en de slaapkwaliteit doen verslechteren. Ook bijvoorbeeld slaapapneu maakt jou moe doordat deze aandoening zeer ondiepe slaap met zich meebrengt.


Psychische factor

Misschien loopt er bij jou op mentaal vlak iets niet goed en steven je af op een burn-out zonder dat je je er zelf bewust van bent?

Of ligt er ongemerkt zelfs een depressie op de loer? Een depressie zorgt vaak voor doorslaapproblemen. Wanneer je ervan hersteld bent, verbetert je slaapkwaliteit vaak vanzelf.



Deskundige hulp noodzakelijk bij slaapproblemen

Jouw slapeloosheid kan dus een op zichzelf staand probleem zijn, maar ook een onderdeel van een medische of psychische aandoening. In beide gevallen dient het slaapprobleem behandeld te worden.

Zeker een ernstig slaaptekort kan nadelige gevolgen hebben voor onze lichamelijke én mentale gezondheid.


Wanneer het slaapprobleem onderdeel is van een andere problematiek zal louter een slaapcoachtraject volgen nooit voldoende zijn. Daarvoor gaat uiteraard een combinatie met andere professionele hulp nodig zijn.


Stress, grote boosdoener!

Maar meestal kan je er vanuit gaan dat er stress aan de basis ligt van jouw slapeloosheid. Slaapproblemen zijn belangrijke signalen van jouw lichaam dat reageert op (langdurige) stress.


Hoe ernstig is jouw slaapprobleem?

Hieronder gaan we nu de verschillende kleuren van het resultaat van onze slaaptest bespreken.

Geen slaapprobleem

Als je in de groene zone zit (score 0 tot 7) mag je zeggen dat jij bij de gelukkigen hoort, want jij hebt helemaal geen slaapprobleem!

Hier zou je jezelf ook kunnen afvragen waar een goede slaper aan denkt, vanaf het moment dat hij in zijn bed kruipt. Dat is het hem juist!! Die denkt aan niet veel, want die valt snel in slaap…


Lichte slapeloosheid

Bij een resultaat van 8 tot 14 heb je een lichte vorm van slapeloosheid. Een probleem dat je in principe wel zelf kan oplossen met de juiste slaaphygiëne, zoals te zorgen voor voldoende daglicht, minder cafeïnegebruik, voldoende bewegen,… Zolang je maar rekening houdt met je gevoeligheid voor slapeloosheid, heb je er weinig last van.

Maar schiet hier niet in door, want de boog hoeft ook niet altijd gespannen te staan. Je aanleg om minder goed te slapen mag jouw leven niet verder gaan bepalen.

Het is wel belangrijk dat je jezelf ervan bewust bent en er ook goed mee kunt omgaan.

Kom je er zelf toch niet goed uit, dan help ik je graag op weg door de juiste inzicht verschaffende tips en ondersteunende adviezen te geven.


Matige slapeloosheid

Wanneer je score wijst op matige slapeloosheid, is het belangrijk dat je jezelf eerst de tijd geeft om er zelf bewust van te worden dat je een slaapprobleem hebt.

Jarenlang heb je er misschien al ongemak van, want je bent het best gewend om een slechte slaper te zijn. Je hebt het aanvaard als iets dat bij jou hoort, iets waar je toch niets aan kunt doen.

Zolang het lukt om te functioneren overdag in “overlevingsmodus”, blijf je liever aanmodderen, want je recupereert meestal toch tijdens je vrije dagen.


Hulp inschakelen

Vanaf een score die wijst op matige slapeloosheid beveel ik aan te bekijken of een een slaapcoachtraject jou zou kunnen helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken. De vicieuze cirkel van ’s nachts niet in slaap kunnen vallen en/of tijdens de nacht wakker worden en de slaap niet meer kunnen vatten en/of te vroeg ontwaken, om
de volgende ochtend doodmoe op te staan met het gevoel dat er weer een loodzware dag te wachten staat.

Wanneer je deze score hebt of jouw score is nog hoger, adviseer ik je om zeker ook mijn eerdere blog van “Prochaska” te lezen. Dan merk je snel dat het best veel tijd vraagt voor jij zelf klaar bent om je gedrag te veranderen.


Ernstige slapeloosheid

Wanneer je hier een score behaalt tussen 22 en 28, heb je een ernstige vorm van slapeloosheid.

Niet alleen door jou, maar ook door onze maatschappij worden slaapproblemen pas ernstig genomen als het ten koste gaat van je functioneren overdag.

Dit kan zelfs zo ver gaan dat je jezelf bijvoorbeeld ziek moet melden op je werk, omdat je overdag je slaaptekort moet compenseren.

Er bestaat ook een sterk verband tussen slaapproblemen en het ontwikkelen van een burn-out.


Chronische slapeloosheid vaak aangeleerd gedrag!

Vaak ontstaan chronische slaapproblemen niet vanzelf en zullen zij in de meeste gevallen ook niet vanzelf weggaan.

Toch is het misschien al fijn om te weten dat we ons aangeleerd gedrag van een slechte slaper te zijn weer kunnen afleren! Of beter gezegd
we kunnen het gaan “overrulen”.

Hiervoor bestaan cognitieve technieken. Die buigen jouw manier van denken over slaap om, zodat jij anders leert omgaan met jouw slaapprobleem.


Binnen mijn slaapcoachtraject komt dit gedeelte uiteraard ook aan bod, want heel vaak heb jij jezelf aangeleerd om een “slechte slaper” te zijn. Bijvoorbeeld een zwangerschap of een geboorte van een kind is niet alleen mooie herinnering, maar ook vaak een stressvolle ingrijpende periode in je leven. Denk maar aan de “verhoogde waakzaamheid” die je krijgt als je baby ’s nachts ligt te slapen. Zo’n ervaring kan al een begin zijn om een chronisch slechte slaper te worden!

De wortels van chronische slaapproblemen zitten dus vaak diep in ons brein gebakken. Het is een soort van reflex geworden die onderhouden wordt door jouw manier van denken en ermee om te gaan. Want misschien zijn jouw kinderen intussen al groot.

Het is een verstoord slaappatroon dat een eigen leven is gaan leiden en jouw leven verder bepaalt wat natuurlijk als stressvol wordt ervaren. In dat geval kan een afspraak maken met een slaapdeskundige de meest zinvolle volgende stap zijn…


Slaapcoaching werkt!

Maar geef jezelf ook voldoende tijd om met dit slaapcoachtraject aan de slag te gaan.

Slaapcoaching vraagt een totaalaanpak. Natuurlijk gaat zoiets veel inspanning van jou vragen en kan het soms wat confronterend zijn. Zorg er daarom voor dat je verwachtingen niet meteen te hoog liggen.

Helaas bestaan er geen wonderoplossingen, maar er kan hier wel aan jouw slaapprobleem gewerkt worden, zodat jij kan evolueren naar een betere slaper.

Neem gerust een kijkje op deze website voor verdere informatie. Heb je een vraag? Stuur mij gerust een mailtje naar janne@coachingspraktijk-beter-slapen.com






Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium