Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

30 jul. 2024 | 6 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Dit is waarom een slaapdagboek zo interessant is!

Hoewel ik normaal gesproken geen fan ben van het bijhouden van een slaapdagboek wanneer je al slaaptherapie volgt, ben ik er zeker van overtuigd dat het een waardevolle toevoeging kan zijn als je iets aan je slaapprobleem wilt doen. Door minstens één week, het liefst twee tot zelfs drie weken, je slaap en slaapgewoonten bij te houden, kun je een dieper inzicht krijgen in je slaapprobleem. Het bijhouden van een slaapdagboek kan je ook motiveren om actie te ondernemen tegen slapeloosheid. Dit kan niet alleen jou helpen, maar het kan ook waardevolle informatie opleveren voor je huisarts, waardoor eventuele medische of psychische problemen sneller opgespoord kunnen worden, en natuurlijk voor de slaapcoach als je daarmee aan de slag wil gaan!


Hoe ziet een slaapdagboek eruit?

Er bestaan verschillende modellen van slaapdagboeken, maar ik wil het hier graag simpel houden. Te veel cijfers en symbolen kunnen ontmoedigend werken. Bij mij toch!

Een slaapdagboek moet in ieder geval de volgende elementen bevatten: het tijdstip van het opstaan, het verloop van de dag, het tijdstip van het slapengaan en het verloop van de nacht.

Tijdstip van opstaan:

Sta op en noteer het tijdstip waarop je uit bed bent gekomen.


Verloop van de dag:

Bij het verloop van de dag schrijf je op hoe uitgerust je jezelf voelt wanneer je opstaat. Het is belangrijk om te weten of je je fit, energiek voelt of juist heel moe en uitgeput.

Ook is het handig om factoren die van invloed kunnen zijn op je nachtrust te noteren. Denk aan zaken als het drinken van kamillethee voor het slapengaan, sporten in de avond of een avondwandeling maken.

Ook is het goed om te noteren of je alcohol, koffie, zwarte thee of energiedrank hebt gedronken. Als je slaappillen gebruikt, noteer dan de naam, de dosis en het tijdstip van inname.

Andere mogelijke beïnvloedende factoren zijn stress op het werk, ruzies of discussies met bv. je kinderen, schermgebruik en middagdutjes.

Het is belangrijk om al deze factoren in kaart te brengen om inzicht te krijgen in je slaapgewoonten. Daarom is het ook zeker interessant om het tijdstip erbij te noteren bij elke meespelende factor!


Tijdstip van het slapengaan:

Bedtijd noteren: schrijf 's ochtends op hoe laat je de avond ervoor onder de dekens bent gekropen.


Verloop van de nacht:

Hoe was jouw nacht? Heb je goed geslapen? Schrijf op hoeveel uur je vannacht hebt geslapen, hoelang het duurde voordat je in slaap viel en hoe vaak je ‘s nachts wakker werd. Ervaarde je stress, hartkloppingen of was het weer een hoop gepieker vannacht? Noteer het in je slaapdagboek, ook ’s ochtends! Ga dus niet ‘s nachts dingen opschrijven.


Liever geen slaapdagboek tijdens slaaptherapie

Waarom is het eigenlijk niet nodig om een slaapdagboek bij te houden tijdens slaaptherapie? Mijn antwoord hierbij is heel eenvoudig: te veel focus op het juist invullen van gegevens kan averechts werken en leiden tot meer stress en angst, wat de slaapproblemen kan doen verergeren.

Mensen met slaapproblemen willen ook vaak te hard hun best doen om goed te slapen, terwijl juist die controle losgelaten moet worden. Daarom adviseer ik mensen in mijn praktijk vaak om niet alles te noteren en zich te richten op andere aspecten van slaaptherapie.


Op zoek naar een slaapcoach?

Door een beter inzicht in je slaapprobleem te krijgen dankzij het slaapdagboek en de juiste slaaphygiëne toe te passen, kom je eigenlijk al een heel eind.

Maar heb je toch het gevoel dat je vastloopt en ondersteuning nodig hebt bij je slaapprobleem? Aarzel dan niet om contact met een deskundige slaapcoach op te nemen.
Als je wil mag je hier je resultaat alvast doormailen en dan bekijken we samen of we ermee aan de slag kunnen gaan.


Chronische slaapproblemen zijn helaas vaak hardnekkig en ontstaan niet vanzelf en zullen meestal ook niet vanzelf weggaan.

Samen zullen we jouw slaapprobleem hier bij de wortel aanpakken en zoeken naar een passende oplossing voor jou. Je hoeft er dus echt niet alleen voor te staan!





Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium