Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

1 apr. 2024 | 5 min leestijd

Waarom glutenvrij eten geen hype is.

Glutenvrij eten heeft de afgelopen jaren aanzienlijke aandacht gekregen, vooral onder mensen die gevoelig zijn voor gluten of lijden aan coeliakie, een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door een intolerantie voor gluten.

Maar waarom zou iemand ervoor kiezen om glutenvrij te eten als ze niet aan deze aandoeningen lijden?

Laten we eens kijken waarom glutenvrij eten eigenlijk geen kwaad kan en zelfs voordelen kan bieden voor bijna iedereen mensen.

In essentie betekent glutenvrij eten gewoon dat je voedsel vermijdt dat gluten bevat, een eiwit dat vooral in tarwe, gerst en rogge zit.

Voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie kan het consumeren van gluten leiden tot ernstige maag-darmklachten, ontstekingen en andere gezondheidsproblemen.

Maar zelfs voor mensen zonder deze aandoeningen kunnen er voordelen zijn aan het vermijden van gluten.

De meeste mensen voelen zich beter nadat ze gluten uit hun dieet hebben geschrapt. mogelijk speekt lactose of melkeiwitten ook een grote rol.

Dit kan komen door een gevoeligheid voor gluten, ook al hebben ze geen coeliakie.

Ook bevatten veel voedingsmiddelen met gluten vaak veel suiker en verzadigde vetten.


Door glutenhoudende voedingsmiddelen te vermijden, maken mensen indirect gezondere keuzes en verminderen ze de inname van deze minder gezonde ingrediënten.


Bovendien kan glutenvrij eten helpen bij het diversifiëren van voedingsmiddelen in een dieet.

Mensen die glutenvrij eten, ontdekken vaak nieuwe meelsoorten en zaden die ze anders misschien nooit hadden geprobeerd, zoals quinoa, boekweit, amandelmeel, kokosmeel, aardappelmeel...


Deze voedingsmiddelen voegen niet alleen variatie toe aan de maaltijden, maar kunnen ook voedingsstoffen leveren die ontbreken in traditionele tarweproducten, zoals extra eiwitten, vezels en gezonde vetten.

Kortom, glutenvrij eten kan een waardevolle keuze zijn voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie, maar het kan ook voordelen bieden voor anderen die op zoek zijn naar een gezondere levensstijl of meer variatie in hun dieet.


Met de groeiende beschikbaarheid van glutenvrije producten en recepten is het gemakkelijker dan ooit om glutenvrij te eten zonder concessies te doen aan smaak of voeding.


Het is van cruciaal belang om te streven naar een dieet dat rijk is aan seizoensgebonden groenten en vezelrijke voedingsmiddelen.


Onze darmgezondheid is een essentieel onderdeel van ons algehele welzijn, en het consumeren van de juiste vezels speelt een aanzienlijke rol bij het ondersteunen van een gezonde spijsvertering en het verbeteren van de opname van voedingsstoffen in ons lichaam.


Seizoensgebonden groenten bieden niet alleen een scala aan voedingsstoffen, maar ze zijn ook verser, smaakvoller en bevatten vaak meer voedingswaarde dan hun geteelde tegenhangers buiten het seizoen.

Door te kiezen voor groenten die op hun rijpste moment geoogst zijn, kunnen we optimaal profiteren van hun voedingswaarde en smaak.


Vezelrijke voedingsmiddelen, met name afkomstig uit groenten, zijn van onschatbare waarde voor onze darmgezondheid.

Vezels fungeren als 'voedsel' voor de goede bacteriën in onze darmen, waardoor ze gedijen en een gezonde darmflora behouden.


Daarnaast helpen vezels bij het reguleren van de stoelgang en het voorkomen van constipatie, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan een gevoel van verzadiging en het beheersen van de bloedsuikerspiegel.


De juiste vezels, zoals die in groenten, helpen onze darmen te reinigen door het bevorderen van een gezonde darmbeweging en het verminderen van de opbouw van giftige stoffen en afvalstoffen.

Dit reinigende effect draagt bij aan een efficiëntere opname van voedingsstoffen, waardoor ons lichaam beter kan profiteren van wat we eten.


Vezels zijn borsteltjes voor onze darmen.


Kortom, het streven naar een dieet dat rijk is aan seizoensgebonden groenten en vezelrijke voedingsmiddelen is een belangrijke stap naar het ondersteunen van een gezonde spijsvertering en het bevorderen van algeheel welzijn.


Een gezonde darm zorgt voor een heldere geest.






Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium