Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

24 sep. 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Ontstekingen: oraal of lokaal bestrijden?

Ontstekingsremmers zijn medicijnen die worden gebruikt om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten bij verschillende aandoeningen. Ze zijn beschikbaar in twee belangrijke vormen: oraal (via de mond ingenomen) en lokaal (op de huid aangebracht of geïnjecteerd op een specifieke plaats). Beide typen hebben hun eigen unieke voordelen en nadelen, en het kiezen van het juiste type kan afhangen van de aard van de ontsteking en individuele gezondheidsbehoeften. In dit artikel zullen we de verschillen tussen orale en lokale ontstekingsremmers bespreken en wanneer je het beste elk type kunt gebruiken.


Orale ontstekingsremmers


Voordelen:

  • Systemische werking: Orale ontstekingsremmers worden opgenomen in de bloedbaan en werken op ontstekingen door het hele lichaam. Dit maakt ze effectief bij aandoeningen met een wijdverspreide ontstekingscomponent, zoals reumatoïde artritis of systemische lupus erythematosus.
  • Algehele pijnverlichting: Orale ontstekingsremmers kunnen pijn in meerdere delen van het lichaam verminderen, waardoor ze nuttig zijn bij uitgebreide pijnaandoeningen zoals fibromyalgie.
  • Gemakkelijk in te nemen: Orale ontstekingsremmers zijn doorgaans beschikbaar in pilvorm en gemakkelijk in te nemen, wat handig is voor dagelijks gebruik.

Nadelen:

  • Bijwerkingen: Het gebruik van orale ontstekingsremmers kan bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten, gastro-intestinale bloedingen, nierproblemen, verhoogde bloeddruk en een verhoogd risico op hartaandoeningen.
  • Interacties met andere medicijnen: Orale ontstekingsremmers kunnen interageren met andere medicijnen die iemand neemt, wat de kans op bijwerkingen kan vergroten of de effectiviteit van andere medicijnen kan verminderen.
  • Niet geschikt voor iedereen: Sommige mensen hebben contra-indicaties voor het gebruik van bepaalde orale ontstekingsremmers vanwege bestaande medische aandoeningen of allergieën.

Lokale Ontstekingsremmers


Voordelen:

  • Specifieke werking: Lokale ontstekingsremmers worden rechtstreeks op het getroffen gebied aangebracht, waardoor ze direct en gericht werken op de ontsteking. Ze hebben doorgaans minder invloed op de rest van het lichaam, wat het risico op systemische bijwerkingen vermindert.
  • Minder bijwerkingen: Omdat lokale ontstekingsremmers op een specifieke locatie werken, hebben ze doorgaans minder bijwerkingen dan orale ontstekingsremmers.
  • Handig voor oppervlakkige ontstekingen: Lokale ontstekingsremmers zijn ideaal voor het behandelen van oppervlakkige ontstekingen zoals huidirritatie, kleine gewrichtspijn of spierblessures.

Nadelen:

  • Beperkte toepasbaarheid: Lokale ontstekingsremmers zijn mogelijk niet effectief bij aandoeningen die meerdere locaties in het lichaam treffen of die een systemische ontstekingsreactie veroorzaken.
  • Mogelijk frequente toepassing nodig: Bij sommige aandoeningen kan het nodig zijn om lokale ontstekingsremmers regelmatig opnieuw aan te brengen voor langdurige effectiviteit.
  • Moeilijker te gebruiken op moeilijk bereikbare plaatsen: Het kan moeilijk zijn om lokale ontstekingsremmers aan te brengen op plaatsen die niet gemakkelijk toegankelijk zijn, zoals diepere gewrichten.

Wanneer gebruik je welke ontstekingsremmer?


Orale ontstekingsremmers:Deze zijn ideaal voor aandoeningen met systemische ontsteking, zoals reumatoïde artritis, lupus of chronische pijn die meerdere delen van het lichaam treft. Ze kunnen ook worden gebruikt voor kortdurende pijnverlichting bij acute ontstekingen. Ze komen voornamelijk voor in pilvorm.


Lokale ontstekingsremmers: Deze zijn geschikt voor oppervlakkige ontstekingen, zoals huidirritaties, kleine gewrichtspijn of spierblessures. Ze kunnen ook een betere optie zijn voor mensen die een hoger risico lopen op bijwerkingen bij het gebruik van orale ontstekingsremmers. Ze zijn te verkrijgen als gel, zalf, crème of pleisters.

In conclusie, de keuze tussen orale en lokale ontstekingsremmers hangt af van de aard en locatie van de ontsteking, de ernst van de aandoening, medische geschiedenis en mogelijke bijwerkingen.


Het is altijd essentieel om een arts te raadplegen voordat je ontstekingsremmers gebruikt, zodat ze een passende behandeling kunnen voorschrijven en de risico's en voordelen kunnen afwegen voor je specifieke situatie. Het juiste gebruik van ontstekingsremmers kan helpen om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten, terwijl het de algehele gezondheid en welzijn van de patiënt bevordert.



Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium