Waaraan kan je atopisch eczeem herkennen?
Atopisch eczeem is een type van eczeem. Het is een chronische huidaandoening, die meestal in opstoten voorkomt, als de symptomen verdwijnen, kunnen ze later weer terugkeren.
Volgende kenmerken zijn typerend voor atopisch eczeem, maar het is zeker niet zo dat ze allemaal voorkomen, dat is bij iedere persoon anders:
- Algemene roodheid
- Huidverdikking
- Droge huid, maar dit kan evengoed nat eczeem zijn (soms met blaasjes)
- Jeuk
- Schilfertjes
- Rode bultjes (huiduitslag)
- Verandering van de pigmentatie van de huid
De letsels komen vooral voor op de oogleden, wangen en in de huidplooien, maar ook in de hals, op de handen en op de romp.
Bij wie komt het meestal voor?
Atopisch eczeem kan op elke leeftijd voorkomen en ook op latere leeftijd nog ontstaan. Er is vaak een erfelijke factor bij betrokken. Leden van een familie waar allergieën, hooikoorts of astma veel voorkomend zijn, hebben meer kans op het ontwikkelen van atopisch eczeem.
We zien atopisch eczeem frequenter bij kinderen dan bij volwassenen en het is veel voorkomend bij baby’s jonger dan 6 maanden die ook een voedingsallergie of voedingsintolerantie hebben. Bij kleine kindjes verdwijnt de huidaandoening soms nog op latere leeftijd.
Welke factoren lokken atopisch eczeem uit?
Factoren die een opstoot kunnen uitlokken zijn:
- Warmte, bijvoorbeeld na het zonnen en door het zweten
- Huidirritatie door bijvoorbeeld schurende kledij
- Chloor van het zwembad
- Het gebruik van bepaalde wasproducten en shampoo
- Stress
Wat kan je zelf doen en waar moet je op letten bij atopisch eczeem?
Wat kan je zelf doen?
- Neem een korte douche of bad met lauw water, niet vaker dan 2 maal per week
- Gebruik pH-neutrale producten om je te wassen, dit kan een douchegel zijn of een douche-olie als de huid heel droog is
- Voeg badolie toe aan je bad
- Gebruik een zachte handdoek bij het afdrogen en droog al deppend af
- Indien het gewenst is make-up te gebruiken, gebruik hypo-allergene minerale make-up
Waar moet je op letten?
- Opgelet met de zon
- Probeer niet te krabben, krabletsels kunnen geïnfecteerd geraken en dan is er soms antibiotica vereist
- Draag geen schurende kledij
- Mijd langdurige douchebeurten
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Onderhoud
De huid hydrateren is de belangrijkste boodschap bij atopisch eczeem. Zeker in de winter met de koude buiten en de verwarming binnen kan de huid uitdrogen en is het belangrijk de huid goed te voeden en ervoor te zorgen dat zowel het vocht- als het vetgehalte van de huid goed op peil blijft. Gebruik hiervoor 2x/dag een goed hydraterende crème (bij droge huid) of balsem (bij zeer droge huid), bij voorkeur hypo-allergeen, zonder parfum, eventueel met ureum, zonder bewaarmiddelen (er bestaan speciale tubes met een steriel afsluitsysteem bij de apotheek). Voor meer advies, ook betreffende de pH-neutrale wasproducten, raadpleeg jouw apotheker.
Bij jeuk kan een anti-allergicum gebruikt worden om de jeuk te verzachten.
Bij opstoten
Contacteer de arts of dermatoloog. Er bestaan verschillende behandelingsschema’s. Dit kan een cortisonebehandeling zijn, zowel topisch (bv. een crème met cortisone om op de letstels aan te brengen) of oraal (als het heel ernstig is, dit wordt altijd voorgeschreven in een afbouwschema, te nemen bij de maaltijd).
Andere mogelijkheden zijn behandelingen met immunomodulatoren, hormoonzalven of UV-therapie. Vaak wordt er ook een een allergie-onderzoek uitgevoerd, bv. de intracutaantest met krasjes op de huid of een onderzoek naar voedselallergieën.