Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

22 mei 2024 | 5 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Gouden Tip: Pak je slaapprobleem altijd bij de wortel aan!

In dit blogartikel wil ik je graag vertellen waarom het belangrijk is dat je je slaapprobleem steeds bij de wortel aanpakt. Het komt doordat chronische slaapproblemen vaak niet vanzelf ontstaan en in de meeste gevallen zullen zij ook niet vanzelf weggaan. Toch is het misschien al fijn om te weten dat we ons aangeleerd gedrag van een slechte slaper te zijn weer kunnen afleren! Of beter gezegd: we kunnen het gaan “overrulen”.

Hiervoor bestaan cognitieve technieken. Die buigen jouw manier van denken over slaap om, zodat jij anders leert omgaan met jouw slaapprobleem. Heb jij een slaapprobleem?


Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschap of de geboorte van een kind. Het is niet alleen een mooie herinnering, maar vaak ook een stressvolle ingrijpende periode in je leven. Denk maar aan de “verhoogde waakzaamheid” die je krijgt als je baby ’s nachts ligt te slapen. Zo’n ervaring kan al het begin zijn om een chronisch slechte slaper te worden! Er kan al na enkele weken een automatisme ontstaan dat jaren kan aanhouden.

De wortels van chronische slaapproblemen zitten dus vaak diep in ons brein gebakken. Het is een soort van reflex geworden die onderhouden wordt door jouw manier van denken en ermee om te gaan.


Piekeren, piekeren, piekeren

Wanneer je al zoveel slapeloze nachten hebt meegemaakt, denk je al snel in doemscenario’s. We beginnen automatisch te piekeren over wat een slechte nacht weer teweeg gaat brengen. Problemen lijken ’s nachts altijd groter dan ze zijn en hier worden we natuurlijk niet slaperig van, maar eerder alert .

Zo is slapen voor jou geen ontspanning meer, het is eerder een inspanning geworden.

“Ik moet ontspannen want anders wordt het niks”

“Wat zal het vannacht weer zijn?”

“ Hopelijk kan ik vannacht eindelijk eens goed slapen!”

“Hoe kan ik nu fatsoenlijk gaan werken, als ik niet heb geslapen vannacht?”

“Ik word altijd tussen 2u00 en 3u00 wakker, omdat ik moet plassen.”

Ondertussen kijk je met een bang hartje naar de wekker en reken je de resterende slaaptijd uit voor als je toch het geluk hebt om in slaap te vallen.

Het kan zelfs zo ver gaan dat we overdag ons slaaptekort proberen te compenseren met een dutje, omdat we te moe zijn om goed te functioneren.



Totaalaanpak nodig bij slaapproblemen!

Het is een verstoord slaappatroon dat een eigen leven is gaan leiden en jouw leven verder bepaalt. Dat wordt natuurlijk als stressvol ervaren. Daarom vind ik het belangrijk dat we ons niet alleen mogen toespitsen op het cognitieve deel, de gedragstherapie.

Slaapcoaching vraagt een totaalaanpak, waarbij het lichamelijke aspect ook heel belangrijk is, zodat we op de juiste manier leren ontspannen. Zelf ben ik grote fan van cranio bijvoorbeeld. Lees meer

Je moet ook inzicht leren krijgen in je eigen slaappatroon: jouw inzicht kan leiden naar een uitzicht. Zo kan jij weer evolueren naar een betere slaper.


Heb jij zelf het gevoel dat je vastloopt en nood hebt aan ondersteuning, twijfel dan niet om hulp van een deskundige slaapcoach in te schakelen. Neem gerust contact met mij op. Samen zullen we jouw slaapprobleem bij de wortel aanpakken en gaan we op zoek naar een passende oplossing voor jou. Je hoeft er echt niet alleen uit te komen!




Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium