Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

1 jun. 2022 | 4 min leestijd |Categorie Apotheker

Zonneallergie: wat is het en wat kan je er tegen doen?

Wist je dat heel wat mensen last hebben van zonneallergie? Dat is een allergie tegen het zonlicht, meer specifiek tegen Uv-straling, waardoor vervelende lichamelijke klachten ontstaan. Hoe die allergische reactie ontstaat, hoe ze zich uit en wat je er tegen kan doen lees je in deze blog.


Wat is zonneallergie?

Zonneallergie is een overgevoeligheidsreactie van de huid na blootstelling aan Uv-straling. Het is de meest voorkomende fotodermatose en komt voor bij 10-20% van de westerse bevolking.
Bij mensen met een licht huidtype komt het vaker voor dan bij mensen met een donker huidtype.
Bij vrouwen komt zonneallergie 2 × vaker voor dan bij mannen.


Hoe uit het zich?

Je ondervindt een jeukend, pijnlijk, brandend exantheem. De term
‘exantheem’
wordt gebruikt als de uitslag bestaat uit rode vlekken (macula), bultjes (papel) en/of blaasjes op de huid. Het ontstaat binnen enkele uren of dagen na blootstelling aan Uv-straling (UVA, UVB, UVC, zichtbaar of infraroodlicht). Het beperkt zich tot de blootgestelde huid en is scherp begrensd. De huidreactie wordt tevens erger naarmate de blootstelling aan Uv-straling groter is geweest.


Panorama experts | Blog: zonneallergie, reactie op huid



Hoe kan je zonneallergie behandelen?

Na enkele dagen treedt herstel vaak spontaan op. Naarmate de zomer vordert, treedt het bij de meeste mensen ook minder en minder op.

Wil je toch snel van die vervelende jeukende rode vlekjes af, dan kan je terecht in de apotheek voor aangepaste zelfzorgproducten: anti-allergische tabletjes, verkoelende en kalmerende crèmes, ontzwellende zalfjes. Bij extreme reactie kan je een cortisonecrème (al dan niet op voorschrift) smeren.


Hoe kan je zonneallergie voorkomen?

Blootstelling aan de zon geleidelijk aan opbouwen en Uv-bescherming gebruiken is een absolute must!

Daarnaast blijf je best uit de zon tussen 11.00u en 15.00u. Het blijft aangeraden om je goed in te smeren met een hoog kwalitatieve zonnecrème met hoge beschermingsfactor (bij voorkeur SPF50+). Gebruik best een niet al te vette zonnecrème. Een te vette textuur kan de reactie vaak nog in de hand werken. Een zonnehoed kan mogelijk ook nog wat extra bescherming bieden. Kledij laat ook trouwens nog Uv-straling door. Altijd insmeren dus!


Opgepast bij orale inname van geneesmiddelen of lokale blootstelling aan een stof met fototoxische eigenschappen. Vraag zéker advies wanneer je voedingssupplementen of geneesmiddelen aankoopt die je tijdens zonnige dagen of op zomervakantie moet innemen of smeren. Zo voorkom je vaak al veel problemen!



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium