Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

25 jul. 2023 | 4 min leestijd |Categorie Apotheker, Apotheekassistent

7 tips om vervelende muggen op een afstand te houden

De zomer is in volle gang en dat betekent dat we warme avonden vaak buiten doorbrengen. Maar niets kan het plezier van buiten zijn en een goede nachtrust zo snel bederven als muggenbeten. Gelukkig zijn er effectieve manieren om deze vervelende insecten op een afstand te houden en van je zomeravonden te genieten. In dit artikel delen we 7 handige tips om muggen weg te houden en je rust te gunnen.  1. Gebruik muggenwerende middelen: Maak gebruik van muggensprays, lotions of crèmes die speciaal ontworpen zijn om muggen op afstand te houden. Kies producten met ingrediënten zoals DEET, picaridine of citronella voor optimale bescherming.

  2. Installeer horren: Plaats horren voor ramen en deuren om te voorkomen dat muggen je huis binnenkomen. Zorg ervoor dat ze goed sluiten en vrij zijn van scheuren of openingen.


  1. Vermijd stilstaand water: Muggen leggen hun eieren in stilstaand water, dus verwijder alle bronnen van stilstaand water in je tuin, zoals bloempotten, vogelbadjes en verstopte goten. Dit minimaliseert de kans op muggen in de buurt van je huis. Probeer ook gezellige wandelingen naast stilstaand water te vermijden aangezien het daar krioelt van de muggen.

  2. Draag beschermende kleding: Bedek zoveel mogelijk huid door het dragen van lange mouwen, lange broeken en sokken. Lichtgekleurde kleding kan ook helpen, omdat muggen vaak aangetrokken worden door donkere kleuren.

  3. Gebruik ventilatoren: Muggen zijn zwakke vliegers, dus het plaatsen van ventilatoren op je terras of in de tuin kan helpen om ze op afstand te houden. De luchtstroom verstoort hun vliegpatroon en maakt het moeilijker voor hen om in de buurt te komen.

  4. Vermijd buiten zijn tijdens piekuren: Muggen zijn vooral actief tijdens de schemering en dageraad. Probeer je buitenactiviteiten te plannen op andere momenten van de dag wanneer de muggen minder actief zijn.

  5. Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen: Maak gebruik van natuurlijke afschrikmiddelen zoals citronellakaarsen, essentiële oliën zoals citronella, lavendel of eucalyptus, of plant muggenafstotende planten zoals citroenmelisse of rozemarijn in je tuin.

Wat doen bij een muggenbeet?


Hebben ze je toch te pakken gekregen? Dan is het belangrijk om niet te krabben, omdat dit de huid kan beschadigen en het risico op infectie vergroot. Reinig de beet met milde zeep en water en breng eventueel een koud kompres of ijszak aan om de zwelling en jeuk te verminderen.


Calamine lotion, aloë vera gel, antihistaminica of hydrocortison crème kunnen verlichting bieden bij aanhoudende jeuk. Natuurlijke remedies zoals komkommer, tea tree olie of een pasta van bakpoeder en water kunnen ook helpen. Probeer de verschillende methodes eens uit en ontdek welke de meeste verlichting kan bieden. Raadpleeg zeker een arts als de muggenbeet ernstige symptomen vertoont of geïnfecteerd lijkt


Muggen kunnen een echte plaag zijn tijdens de zomer, maar met deze 7 tips kun je ze op een afstand houden en genieten van je buitenactiviteiten zonder last te hebben van muggenbeten.
Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium