Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

2 okt. 2023 | 4 min leestijd

Voeding en medicatie: een gids voor interacties

Voeding en medicatie: een gids voor interacties



Voeding en medicatie zijn twee essentiële pijlers van gezondheid, maar wist je dat ze elkaar ook kunnen beïnvloeden? Sommige voedingsmiddelen kunnen de
effectiviteit
van
medicijnen verminderen of zelfs
gevaarlijke interacties veroorzaken. Het is daarom goed om te weten welke interacties mogelijk zijn en wat ze precies inhouden om complicaties te voorkomen. Wij geven je tips om deze potentiële problemen te vermijden.



Hoe voeding invloed heeft op medicatie

Ons lichaam absorbeert en metaboliseert medicijnen op verschillende manieren. Sommige voedingsstoffen in onze voeding kunnen de opname van medicijnen veranderen en de manier waarop ons lichaam ze afbreekt beïnvloeden. Zo’n interacties kunnen de effectiviteit en veiligheid van medicijnen beïnvloeden, wat verschillende negatieve gevolgen met zich mee kan brengen. Enkele voorbeelden van voeding-medicatie interacties zijn:


Pompelmoes en geneesmiddelen

Pompelmoes bevat stoffen die de werking van het enzym remt dat verantwoordelijk is voor het afbreken van vele medicijnen. Het eten van pompelmoes of het drinken van pompelmoessap kan bijgevolg leiden tot verhoogde concentraties van het medicijn in het lichaam, wat bijwerkingen kan veroorzaken.


Zuivelproducten en antibiotica

Calciumrijk voedsel, zoals zuivelproducten, kan de opname van sommige antibiotica verminderen. Let vooral op bij fluoroquinolone-antibiotica. Het calcium kan de vorming van onoplosbare complexen veroorzaken, waardoor hun effectiviteit kan afnemen.


Vitamine K en bloedverdunners

Warfarine is een bloedverdunner die werkt door de effectiviteit van vitamine K te verminderen, wat nodig is voor bloedstolling. Voedingsmiddelen rijk aan vitamine K, zoals groene bladgroenten, kunnen de werking van bloedverdunnende medicijnen beïnvloeden doordat het de bloedstolling weer bevordert.


Alcohol en geneesmiddelen

Alcohol kan de werking van medicijnen zowel versterken als verminderen. Lees altijd goed de bijsluiter of je alcohol mag consumeren bij je medicatie.

Ijzer en antibiotica

Ijzerrijke voedingsmiddelen kunnen de opname van bepaalde antibiotica, zoals tetracycline-antibiotica en chinolonen, verminderen. Door de mindere opname van de antibiotica zal de concentratie in het lichaam lager dan nodig zijn, waardoor het effect niet meer maximaal is.



Lees goed de bijsluiter

Lees de bijsluiter zorgvuldig om te zien of er specifieke
voedingsinstructies zijn. Sommige medicijnen moeten bijvoorbeeld op een
lege maag
worden ingenomen, terwijl bij andere juist wordt aanbevolen om ze
met voedsel
in te nemen. Het volgen van deze instructies kan de effectiviteit en veiligheid van de medicatie optimaliseren.



Raadpleeg je (huis)arts of apotheker

Als je twijfels hebt over mogelijke interacties tussen je medicijnen en voeding, raadpleeg dan een professional. Een
apotheker of arts kan je advies geven over hoe je je medicijnen het beste kunt innemen.



Iedereen is anders

Onthoud dat iedereen anders reageert op voeding en medicatie, dus wat voor de ene persoon geldt, is mogelijk niet van toepassing op een ander. Het is altijd het beste om met een zorgverlener te overleggen voordat je significante veranderingen aanbrengt in je dieet terwijl je medicijnen gebruikt. Een gezonde balans tussen voeding en medicatie is essentieel voor het bereiken van optimale gezondheid. Vraag altijd advies aan een zorgverlener als je twijfelt.




Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium