Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

25 jun. 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Leukemie, de meest voorkomende vorm van kinderkanker

Kanker is een angstaanjagende diagnose voor iedereen, maar het treft vooral ouders recht in het hart wanneer het hun kind betreft. Leukemie, de meest voorkomende vorm van kanker bij kinderen, is een ziekte die wereldwijd talloze jonge levens heeft beïnvloed. Hieronder bespreken we wat leukemie net betreft en inhoud.


Leukemie bij kinderen: wat is het?


Leukemie is een vorm van bloedkanker die ontstaat in het beenmerg en de lymfeklieren. Het wordt gekenmerkt door een overmatige productie van onrijpe bloedcellen, waardoor het lichaam niet goed kan functioneren. Bij kinderen is leukemie de meest voorkomende vorm van kanker, waarbij ongeveer 30% van alle kankers bij kinderen jonger dan 15 jaar leukemie is.


Typen leukemie

Twee hoofdtypen leukemie komen het meest voor bij kinderen:

  1. Acute lymfatische leukemie (ALL): ALL is goed voor ongeveer 75-80% van de gevallen van kinderleukemie. Het ontstaat in de onrijpe lymfoblasten, voorlopers van lymfocyten die een type van witte bloedcellen zijn met een cruciale rol in het immuunsysteem. ALL treft vooral kinderen tussen 2 en 5 jaar oud en is over het algemeen agressiever, maar het reageert ook goed op behandeling.

  2. Acute myeloïde leukemie (AML): AML is de op een na meest voorkomende vorm van leukemie bij kinderen, maar het komt minder vaak voor dan ALL, met ongeveer 15-20% van de gevallen van kinderleukemie. AML begint in de onrijpe myeloblasten, voorlopers van verschillende soorten volwassen bloedcellen waaronder rode en witte bloedcellen, maar ook bloedplaatjes. AML komt vaker voor bij oudere kinderen en tieners en is minder agressief.


Oorzaken van leukemie

De exacte oorzaak van leukemie bij kinderen is vaak onbekend, maar bepaalde genetische en omgevingsfactoren kunnen een rol spelen. Enkele risicofactoren zijn blootstelling aan hoge doses straling, bepaalde genetische aandoeningen en een familiegeschiedenis van leukemie. Onderzoekers zijn nog steeds bezig om de precieze oorzaken van kinderleukemie te begrijpen.

Symptomen van leukemie

De symptomen van leukemie bij kinderen kunnen variëren, maar enkele regelmatig voorkomende tekenen zijn:

  • Onverklaarbare vermoeidheid en zwakte.
  • Frequent optreden van infecties.
  • Onverklaarbare koorts.
  • Bloedingen (bloedneus, etc.) en blauwe plekken.
  • Vergrote lymfeklieren.
  • Buikpijn en een opgezette buik.
  • Botpijn en gewrichtspijn.

Behandeling van leukemie


De behandeling van leukemie bij kinderen hangt af van het type en het stadium van de ziekte. De belangrijkste behandelingsmethoden zijn:

  1. Chemotherapie:
    een therapie die gebruik maakt van medicijnen, chemotherapeutica genaamd, om kankercellen te vernietigen of hun groei te vertragen.
  2. Gerichte therapie: een therapie die selectief gericht is op moleculaire doelen of afwijkingen die aanwezig zijn in de kankercellen.
  3. Immunotherapie: een kankerbehandeling die gebruikt maakt van het eigen immuunsysteem om de kanker te bestrijden door het immuunsysteem te versterken en het vermogen ervan om kankercellen te herkennen en aan te vallen te vergroten.
  4. Beenmergtransplantatie: een medische procedure waarbij ziek/beschadigd beenmerg wordt vervangen door gezond.


De meeste kinderen reageren gelukkig goed op de behandeling en hebben een positieve prognose.

Hoopvolle vooruitgang

Dankzij voortdurend onderzoek en medische vooruitgang is de overlevingskans voor kinderen met leukemie aanzienlijk verbeterd. Moderne behandelingsmethoden hebben de overlevingspercentages aanzienlijk verhoogd en veel kinderen kunnen genezen en een gezond leven leiden na de behandeling.

Leukemie bij kinderen is een uitdagende realiteit voor vele gezinnen over de hele wereld. Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over deze ziekte en te streven naar betere behandelingsopties en genezingskansen. Hoewel leukemie bij kinderen een hartverscheurende diagnose is, biedt de medische gemeenschap hoopvolle vooruitzichten en blijft ze zich inzetten om deze meest voorkomende vorm van kinderkanker te overwinnen. Vroege detectie, geavanceerde behandelingsmethoden en de steun van families en gemeenschappen spelen een cruciale rol in de strijd tegen leukemie bij kinderen.

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium