Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

27 aug. 2024 | 6 min leestijd |Categorie Apotheker

De gevaren van alcohol: Waarom te drinken met mate

Je kent het wel: het is vrijdag, het weekend kan beginnen en je verlangt naar een glaasje. Dat glaasje worden er al snel twee of drie en voor je het weet ben je de tel kwijt. Alcohol is een veelvoorkomende sociale drank die voor ontspanning en genot kan zorgen en gezelligheid met zich meebrengt, maar het is essentieel om bewust te zijn van de mogelijke risico's die verbonden zijn aan alcoholconsumptie. Hoewel matig alcoholgebruik geen kwaad kan, zijn de gevaren van overmatig drinken niet te negeren. Wat matig alcoholgebruik juist inhoudt en welke risico’s er verbonden zijn aan overconsumptie, wordt hieronder opgelijst.


Het direct effect van alcohol

Het tijdelijke effect van alcohol op het lichaam verwijst naar de onmiddellijke en kortdurende veranderingen die optreden na het consumeren van alcohol. Deze effecten zijn meestal direct merkbaar en worden beïnvloed door factoren zoals de hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd, de snelheid van consumptie, het lichaamsgewicht, geslacht en tolerantieniveaus. Enkele van de tijdelijke effecten van alcohol zijn:


  1. Euforie en ontspanning:
    Alcohol kan een gevoel van euforie en ontspanning veroorzaken. Dit komt doordat alcohol het centrale zenuwstelsel beïnvloedt, wat resulteert in een vermindering van angstgevoelens en remmingen.
  2. Coördinatieverlies: Alcohol kan de coördinatie en motorische vaardigheden verminderen. Dit kan leiden tot onvaste gang, wankelen, onhandige bewegingen en problemen bij het uitvoeren van complexe taken.
  3. Verslechterd oordeel:
    Alcohol kan het oordeelsvermogen aantasten, waardoor mensen risicovolle beslissingen kunnen nemen of situaties verkeerd kunnen inschatten.
  4. Dubbelzien en wazig zicht: Overmatig drinken kan tijdelijke problemen met het gezichtsvermogen veroorzaken, waaronder dubbelzien en wazig zien.
  5. Vertraagde reacties: Alcohol vertraagt de reactietijd, waardoor het moeilijker wordt om snel te reageren op prikkels en situaties, zoals bij het besturen van een voertuig.
  6. Spraakveranderingen: Alcoholgebruik kan leiden tot spraakveranderingen, zoals onduidelijk spreken en een verandering in spraakritme.
  7. Misselijkheid en braken: Overmatig drinken kan leiden tot maagklachten, misselijkheid en braken als gevolg van de irriterende effecten van alcohol op het maagslijmvlies.

Drinken met mate, wat is dat precies?

Matige alcoholconsumptie wordt gedefinieerd als het drinken van maximaal één drankje per dag voor vrouwen en maximaal twee drankjes per dag voor mannen. Een standaard drank bevat ongeveer 14 gram pure alcohol, wat overeenkomt met een glas bier (340 ml), een glas wijn (148 ml) of een shot sterke drank (44 ml).


De gezondheidsrisico's van overmatig alcoholgebruik

  1. Leveraandoeningen:
    Overmatig drinken kan leiden tot leveraandoeningen, waaronder leververvetting, alcoholische hepatitis, leverfibrose en cirrose. Cirrose is een ernstige aandoening waarbij gezond leverweefsel wordt vervangen door littekenweefsel, wat de leverfunctie aantast en zelfs dodelijk kan zijn.
  2. Hart- en vaatziekten: Langdurig en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, cardiomyopathie (hartspierziekte) en verhoogd risico op beroertes en hartaanvallen.
  3. Geestelijke gezondheidsproblemen:
    Alcoholgebruik kan de geestelijke gezondheid beïnvloeden en kan leiden tot angststoornissen, depressie en verhoogd risico op zelfmoord.
  4. Schade aan de hersenen: Overmatig alcoholgebruik kan de hersenfunctie beïnvloeden en leiden tot geheugenproblemen, verminderde cognitieve vaardigheden en zelfs permanente hersenbeschadiging.
  5. Kanker: Langdurig en excessief alcoholgebruik is in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende soorten kanker, waaronder borstkanker, leverkanker, slokdarmkanker, mond- en keelkanker.
  6. Verzwakt immuunsysteem: Overmatig alcoholgebruik kan het immuunsysteem verzwakken, wat kan leiden tot een verhoogd risico op infecties en andere gezondheidsproblemen.
  7. Sociale problemen:
    Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot verslaving, problemen op het werk, familieconflicten, verkeersongevallen en andere sociale problemen
  8. Verhoogd risico op letsel: Overmatig alcoholgebruik kan de motoriek en het oordeelsvermogen verminderen, wat het risico op ongevallen en verwondingen, zoals verkeersongevallen, verhoogt.

Concreet

Hoewel matige alcoholconsumptie zeker moet kunnen, zijn de risico's en gevaren van overmatig alcoholgebruik aanzienlijk. Het is essentieel om verantwoordelijk en bewust met alcohol om te gaan. Voor sommigen kan het verstandig zijn om alcohol helemaal te vermijden, vooral als er medische redenen zijn die dit rechtvaardigen.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen alcoholconsumptie en om hulp te zoeken als je merkt dat je moeite hebt om je alcoholgebruik onder controle te houden. Zoek altijd medische ondersteuning en praat met een zorgverlener als je vragen hebt over je alcoholgebruik of als je je zorgen maakt over de impact ervan op je gezondheid.

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium