Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

23 mrt. 2023 | 6 min leestijd |Categorie Apotheker

Steunkousen, wanneer draag je ze, hoe worden ze opgemeten en hoe trek je ze aan?

Steunkousen geven een lichte compressie rond de benen, waardoor de circulatie van bloed en vocht bevorderd wordt. Dit geeft een gevoel van verlichting bij zware en vermoeide benen en het gaat er ook voor zorgen dat er minder vochtophoping (oedeem) aanwezig is ter hoogte van de enkels door die verbeterde vochtcirculatie.


Steunkousen bestaan er in 3 (soms 4) verschillende compressieklassen, hoe hoger de klasse, hoe feller het materiaal van de steunkous kan samentrekken en dus hoe meer druk de kous kan geven.


  • Een steunkous van klasse 1 geeft een lichte compressie en kan dagelijks gebruikt worden voor vermoeide benen, voor lichte vochtophoping, bij een vlucht voor mensen die geen voorgeschiedenis van vaatproblemen hebben. Sporters dragen soms ook compressiekousen om de circulatie van zuurstof in hun lichaam te bevorderen, de verzuring van de spieren tegen te gaan en zo een betere prestatie neer te zetten.



  • Klasse 2 steunkousen worden meestal aangeraden door een arts en geven een sterkere samendrukking. Deze kousen worden bv. gebruikt bij mensen met spataders en/of de neiging tot vochtophoping, na een ingreep voor spataders, dit kan zowel een heelkundige ingreep als het (al dan niet esthetisch) droogspuiten van de aders zijn door een dermatoloog of vaatspecialist. Het dragen van een steunkous vermindert ook de kans op de vorming van een bloedstolsel, omdat het zorgt voor een snellere en betere bloeddoorstroming.
    Een steunkous wordt vaak ook aangeraden tijdens de zwangerschap en bij mensen met staande beroepen. Dit kan zowel een klasse 1 als een klasse 2 kous zijn, afhankelijk van de klachten.

  • Steunkousen van klasse 3 en 4 zijn altijd aangeraden door een arts en worden gebruikt als men meer uitgesproken problemen heeft zoals ernstige oedeem en chronische problemen met de bloedcirculatie.

Er bestaan zowel kniekousen als dijkousen, en vaak zijn er ook verschillende lengtes te bestellen. Een steunkous in een panty-model is ook een mogelijkheid. Men heeft bij de meeste merken ook de keuze tussen een open- of een gesloten-teenmodel.


Steunkousen bestaan er tegenwoordig in verschillende texturen en verschillende kleuren, zelfs met patronen, ze zien er niet meer zo stug uit als vroeger.


Standaard draag je de kousen overdag, je trekt ze aan meteen na het ontwaken, en je doet ze ’s avonds voor het slapen gaan weer uit. Na een ingreep kan een arts je ook aanraden om de kousen ’s nachts te blijven dragen gedurende 1 à 2 weken.



Hoe wordt een steunkous opgemeten?


Nu je de bovenstaande uitleg gelezen hebt, zal je vast begrijpen dat het heel belangrijk is dat een steunkous heel goed aanpast, op die manier verkrijgen we een goede compressie en dus een betere circulatie van het bloed. Een steunkous zal dus altijd op maat van de patiënt zijn!


Voor de opmeting kan je hulp vragen aan de arts, de apotheker of in een gespecialiseerd centrum. Opmeten gebeurt best in de ochtend, meteen na het ontwaken. Dit omdat je benen dan op zijn dunst zijn, er zit dan nog het minste vocht in je benen. Zo zal de kous dan het best passen en de compressie zal optimaal zijn. Het is aangewezen een andere persoon de maten te laten opnemen, en dit altijd zowel aan je linker- als je rechterbeen.


Afmetingen been steunkous

De maten die nodig zijn, zijn aangeduid op de tekening.

  1. voor een dijkous: de lengte van op de grond tot bovenkant dijbeen
  2. voor een kniekous: de lengte van op de grond tot 1 cm onder de knieplooi
  3. de omtrek wreef-hiel
  4. de omtrek van het dunste van de enkel, net boven het enkelgewricht
  5. de omtrek van het dikste van de kuit
  6. de omtrek gemeten 1 cm onder de knie
  7. de omtrek van het dijbeen

Hoe trek je een steunkous aan?


Een steunkous aantrekken is in het begin niet zo eenvoudig.


Het makkelijkst is om je hand door de kous te steken en langs de binnenzijde van de kous de hiel vast te nemen. Je trekt de kous binnenste buiten en je hebt de hiel nu eigenlijk vast aan de bovenzijde. Zo kan de kous nu makkelijk over je voet (het beengedeelte hangt nog naar beneden). Vervolgens ga je nu de kous verder omhoog halen en gelijkmatig verdelen over de lengte van je been.

Er bestaan handschoenen die zorgen dat je meer grip hebt op de kousen en ze beter aangetrokken krijgt. Een aantrekhulp voor steunkousen is ook beschikbaar.



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium