Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

14 mei 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

De hype van Ozempic: een medicijn met een dubbelrol

Het is niet ongewoon of uitzonderlijk dat medicijnen naast hun beoogde werking ook andere effecten teweegbrengen. Vaak gaat dit over nadelige gevolgen, maar in sommige gevallen worden positieve nevenwerkingen opgemerkt. Hierdoor wordt bepaalde medicatie wel eens off-label voorgeschreven door de arts, wat wil zeggen dat het wordt gebruikt voor een bijkomend effect dat het veroorzaakt en niet waarvoor het ontworpen is om een andere aandoening/ziekte/complicatie te behandelen. Ozempic is daar een heel mooi voorbeeld van. Waar komt de hype vandaan en hoe werkt het precies, dat lees je hieronder.


Wat is Ozempic?


Ozempic, generiek bekend als semaglutide, is een injecteerbaar medicijn dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de behandeling van type 2 diabetes. Het behoort tot de groep van de GLP-1-receptorantagonisten en heeft als functie het nabootsen van
het hormoon glucagon-achtig peptide-1 (GLP-1). GLP-1 is een incretine-hormoon dat natuurlijk wordt geproduceerd in de darmen en een belangrijke rol speelt bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel en de maaglediging. Het bevordert de afgifte van insuline wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt, remt de afgifte van glucagon na maaltijden, en vertraagt de maaglediging, wat kan helpen om het hongergevoel te verminderen.


Diabetesbeheer


Door het nabootsen van GLP-1 dat de insulineproductie reguleert na maaltijden, helpt Ozempic om de bloedsuikerspiegel te beheersen. Het mechanisme helpt ook om de gevaarlijke pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, die complicaties kunnen veroorzaken, te verminderen. Diabetespatiënten hebben namelijk een onstabiele en vaak hoge bloedsuikerspiegel die verschillende risico’s met zich meebrengt.


Gewichtsverlies


Interessant genoeg heeft Ozempic een secundair gebruik als afslankmiddel ontwikkeld. Door het vertragen van de maaglediging en het bevorderen van een gevoel van volheid, kan het de voedselinname verminderen en helpen bij het beheren van overgewicht en obesitas. Dit heeft geleid tot off-label voorschriften voor gewichtsverlies.


Niet als makkelijke oplossing


Het gebruik van Ozempic als afslankmiddel is erg controversieel geworden, zeker omdat er grote tekorten zijn en diabetespatiënten, waarvoor het geneesmiddel oorspronkelijk voor werd ontworpen, zonder noodzakelijke medicatie komen te zitten. Ozempic moet gezien worden als hulpmiddel en niet als makkelijke en enige oplossing. Er zijn daarnaast ook enkele overwegingen in acht te nemen wanneer er wordt gestart met het toedienen van Ozempic om gewicht te verliezen:


  • Bijwerkingen: Net als elk medicijn kan Ozempic bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid of een verminderde eetlust.
  • Terugvalrisico: Zonder blijvende levensstijlveranderingen is het gewichtsverlies van korte duur. Het is geen langetermijnsoplossing: als men naast het gebruiken van Ozempic geen aanpassingen maakt in voeding en lichaamsbeweging, zal er
    geen toekomstgerichte oplossing zijn.
  • Medisch toezicht: Het is essentieel om onder begeleiding van een zorgverlener te blijven om de voordelen en risico's te monitoren.


Slotoverwegingen


Ozempic kan een nuttig hulpmiddel zijn bij het beheren van type 2 diabetes en obesitas, maar het mag niet worden gezien als een wondermiddel. Een integrale aanpak, inclusief levensstijlveranderingen en medisch toezicht, is cruciaal voor een veilig en effectief gebruik van dit medicijn. Wil je toch graag gewicht verliezen, overweeg dan eerst om je voeding, leefpatroon en lichaamsbeweging onder handen te nemen en daarin veranderingen aan te brengen. Die zullen in vele gevallen al voor effect zorgen, mits men volhoudt.



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium