Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

4 okt. 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Maatregelen bij een blaasontsteking: preventatief en curatief

Blaasontsteking, ook wel bekend als cystitis, is een veelvoorkomende infectie van de urinewegen. De infectie wordt veroorzaakt door bacteriën die de urinebuis binnendringen en zich ophopen. Hoewel het meestal niet ernstig is, kan het wel ongemak en pijn veroorzaken. Daarom kan het best tijdig worden behandeld en vermeden als mogelijk in de toekomst. In wat volgt maken we een opsomming van de mogelijke oorzaken, symptomen, behandelingen die voorhanden zijn en zelfzorgmaatregelen die je kunt treffen ter behandeling en vermijding.


Oorzaken van blaasontsteking


Blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die de urinebuis binnendringen en zich vermenigvuldigen in de blaas. De meest voorkomende bacterie die blaasontsteking veroorzaakt, is Escherichia coli (E. coli), die van nature in het darmkanaal aanwezig is. Vrouwen hebben meer kans op blaasontsteking dan mannen, vanwege hun kortere urinebuis en de nabijheid van de anus, waardoor bacteriën makkelijker de blaas kunnen binnendringen.

Andere risicofactoren voor blaasontsteking zijn onder meer seksuele activiteit, menopauze, urineretentie, katheterisatie, zwangerschap en een verzwakt immuunsysteem.


Symptomen van blaasontsteking


Blaasontsteking kan verschillende symptomen veroorzaken die variëren in intensiteit. De meest voorkomende symptomen zijn:


  1. Pijnlijk of brandend gevoel bij het plassen (dysurie)
  2. Frequent aandrang hebben om te plassen, zelfs als er maar weinig urine wordt uitgescheiden
  3. Troebele of bloederige urine
  4. Pijn of druk in het bekkengebied
  5. Algemeen onwel voelen, vermoeidheid
  6. In sommige gevallen, koorts en koude rillingen als de infectie zich naar de nieren verspreidt


Behandeling van blaasontsteking


Blaasontsteking kan meestal effectief worden behandeld met antibiotica. Als je symptomen van blaasontsteking ervaart, is het essentieel om onmiddellijk een arts te raadplegen voor een juiste diagnose. De arts zal waarschijnlijk een urinetest uitvoeren om de aanwezigheid van bacteriën te bevestigen en het juiste antibioticum voor te schrijven.

Het is van cruciaal belang om de voorgeschreven antibiotica volledig in te nemen, zelfs als de symptomen verbeteren, om ervoor te zorgen dat alle bacteriën worden geëlimineerd en om herhaling van de infectie te voorkomen.


Zelfzorgmaatregelen


Naast het nemen van antibiotica zijn er enkele zelfzorgmaatregelen die kunnen helpen bij het verlichten van symptomen en het bevorderen van herstel:


  1. Drink veel water om de urine te verdunnen en bacteriën uit de blaas te spoelen.
  2. Vermijd irriterende dranken zoals cafeïne en alcohol.
  3. Ga naar het toilet zodra je aandrang voelt om te plassen en vermijd het vasthouden van urine.
  4. Gebruik pijnstillers zoals paracetamol om pijn of ongemak te verlichten.

Voorkomen van blaasontsteking


Hoewel blaasontsteking niet altijd kan worden voorkomen, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om het risico te verminderen:


  1. Drink voldoende water om de blaas regelmatig te spoelen.
  2. Vermijd het vasthouden van urine en ga naar het toilet wanneer je aandrang voelt.
  3. Veeg van voor naar achteren na een stoelgang om de overdracht van bacteriën naar de urinebuis te voorkomen.
  4. Urineer direct na seksuele activiteit om bacteriën weg te spoelen.
  5. Draag katoenen ondergoed en vermijd strakke kleding die de luchtstroom belemmert.


Conclusie


Hoewel een blaasontsteking ongemakkelijk en pijnlijk kan zijn, is het gelukkig goed te behandelen en vaak te voorkomen met de juiste zorg en voorzorgsmaatregelen. Door tijdig medische hulp in te schakelen en aandacht te besteden aan goede hygiëne en gezonde gewoonten, kun je de kans op blaasontstekingen aanzienlijk verkleinen. Blijf altijd alert op de symptomen en aarzel niet om actie te ondernemen bij de eerste tekenen van een infectie. Zo kun je verdere complicaties voorkomen

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium