Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

24 okt. 2023 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Verlichting in zicht: Wat te doen bij keelpijn

De warme temperaturen liggen achter ons en de koude wintermaanden zijn in zicht. Keelpijn is dan een veelvoorkomende klacht waarover vrijwel iedereen kan meespreken. Het kan variëren van een milde tot intense pijn en wordt vaak veroorzaakt door infecties, allergieën en meer. Gelukkig zijn er verschillende zelfzorgmaatregelen en remedies die je kunt proberen om keelpijn te verzachten en het ongemak te verminderen. Hierdoor zul je je snel weer de oude voelen!


Oorzaken van keelpijn

Keelpijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Ze zijn erg uiteenlopend en variëren van medische aard tot omgevingsgericht. Ze omvatten:


 1. Virale of bacteriële infectie: verkoudheid, griep, mononucleosis (klierkoorts) of streptokokkenkeel.
 2. Allergieën: allergische rhinitis of faryngitis, voedselallergie, luchtwegallergie of allergie voor huisdieren.
 3. Overbelasting van de stembanden: overmatig spreken of schreeuwen.
 4. Roken: chemische stoffen en hitte van tabaksrook.
 5. Irritatie: droge lucht of irriterende stoffen.
 6. Zure reflux: terugvloei van maagzuur.


Tips en tricks

Een echt wondermiddel tegen keelpijn is jammer genoeg nog niet op de markt, maar er zijn wel een heleboel acties die je zelf kan ondernemen om de pijn te verlichten en het ongemak te beperken. Enkele tips en tricks zijn hier voor je opgesomd:


 1. Rust en hydratatie: Voldoende rust nemen is essentieel om je lichaam te helpen herstellen, zeker in geval van een infectie. Bovendien is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Drink veel water en vermijd cafeïnehoudende en alcoholische dranken, omdat deze uitdroging kunnen bevorderen.
 2. Keelsprays en zuigtabletten: Over-the-counter keelsprays en zuigtabletten met verdovende middelen kunnen tijdelijk de keelpijn verzachten en het ongemak verminderen. Na consultatie bij een arts
  is het ook mogelijk om keelsprays op voorschrift te verkrijgen.
 3. Zoutwater gorgelen: Gorgelen met warm, zout water kan helpen om de keel te kalmeren en eventuele bacteriën te verminderen. Los een halve theelepel zout op in een glas warm water en gorgel hiermee gedurende 30 seconden, en spuug het daarna uit.
 4. Honing en citroen: Een mengsel van warm water, honing en citroen kan verzachtend werken voor de keel. Honing heeft ook milde antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij keelpijn.
 5. Stoominhalatie: Inhalatie van stoom kan helpen de keel te verzachten. Voeg een paar druppels etherische olie, zoals eucalyptus of pepermunt, toe aan een kom heet water en inhaleer de stoom voorzichtig om de keel te verzachten.
 6. Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen helpen om de pijn en ontsteking te verminderen.
 7. Luchtbevochtiger: Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in de kamer te verhogen en de keel vochtig te houden, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de lucht vaak droog is.
 8. Verzachtende voeding: Kies voor zachte en verzachtende voeding, zoals soepen, smoothies, warme thee met honing en gepureerd fruit, om de keel te ontzien.

Keelpijn kan hinderlijk zijn, maar met deze tips en tricks kun je de symptomen verzachten en sneller herstellen. Onthoud dat keelpijn meestal vanzelf overgaat, maar als de pijn aanhoudt, ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen, is het raadzaam om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen. Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies, spring dan zeker eens binnen in apotheek Panorama te Lummen!
Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium