Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

18 okt. 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Aambeien: oorzaken en effectieve behandelingsopties

Aambeien, ook wel bekend als hemorroïden, zijn een veelvoorkomend onaangenaam probleem en dan voornamelijk bij mensen op leeftijd. Hoewel ze vaak als een ongemakkelijk onderwerp worden beschouwd, is het essentieel om te begrijpen wat aambeien zijn, wat de oorzaken zijn en hoe ze effectief kunnen worden behandeld. Op die manier kunnen ze beter voorkomen worden en kan het ongemak dat ermee gepaard gaat ook beperkt worden. Lees er hieronder alles over.


Wat zijn aambeien?


Aambeien zijn gezwollen en ontstoken bloedvaten in het anale en rectale gebied. Ze kunnen zich zowel intern als extern voordoen en variëren in grootte en ernst. Inwendige aambeien bevinden zich binnenin het rectum en zijn meestal niet zichtbaar, terwijl uitwendige aambeien zich buiten de anus vormen en zichtbaar kunnen zijn als gezwollen bultjes.


Oorzaken van Aambeien


De exacte oorzaak van aambeien is niet altijd duidelijk, maar ze worden vaak geassocieerd met verhoogde druk op de bloedvaten in het anale gebied. Enkele veelvoorkomende oorzaken en risicofactoren zijn:


  1. Constipatie en hard persen: Langdurig persen tijdens de stoelgang, vaak geassocieerd met constipatie, kan de druk op de bloedvaten verhogen en aambeien veroorzaken of verergeren.
  2. Diarree: Frequente diarree kan ook bijdragen aan het ontstaan van aambeien, omdat het leidt tot irritatie en druk op de bloedvaten.
  3. Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap neemt de druk op het bekkengebied toe, wat kan leiden tot het ontstaan of verergeren van aambeien.
  4. Langdurig zitten: Langdurig zitten, vooral op harde oppervlakken, kan de bloedtoevoer naar het anale gebied belemmeren en bijdragen aan het ontstaan van aambeien.
  5. Obesitas: Overgewicht kan de druk op het bekken verhogen en de ontwikkeling van aambeien bevorderen.
  6. Erfelijkheid: Sommige mensen kunnen aanleg hebben voor aambeien vanwege genetische factoren.


Behandeling van Aambeien


Er zijn gelukkig verschillende effectieve behandelingsopties beschikbaar om aambeien te verlichten en te vermijden en ongemak te verminderen. Enkele bewezen methoden:


  1. Dieet met vezelrijke voeding: Een vezelrijk dieet volle granen, groenten, fruit en peulvruchten kan de stoelgang verzachten en constipatie voorkomen, waardoor de druk op de bloedvaten wordt verminderd.
  2. Voldoende vochtinname: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven, wat ook kan bijdragen aan een gezonde darmfunctie.
  3. Zitbaden met warm water: Warme zitbaden gedurende 10-15 minuten kunnen verlichting bieden bij pijn en jeuk veroorzaakt door aambeien.
  4. Vrij te verkrijgen crèmes en zalfjes: Er zijn crèmes en zalfjes verkrijgbaar bij de apotheek die ontstekingen kunnen verminderen, jeuk en irritatie verlichten en zwelling verminderen.
  5. Medische procedures: In sommige gevallen kunnen medische procedures nodig zijn, zoals rubberbandligatie, sclerotherapie of coagulatie om de aambeien te behandelen.
  6. Zelfzorgmaatregelen: Vermijd langdurig zitten, beperk het gebruik van wc-papier met parfum of alcohol, en draag loszittende kleding om wrijving te voorkomen.


Aambeien kunnen vervelend en pijnlijk zijn, maar ze kunnen effectief worden behandeld en verlicht met de juiste aanpak. Door gezonde stoelganggewoonten te bevorderen, een vezelrijk dieet te volgen en medische adviezen op te volgen, kunnen aambeien worden verminderd en voorkomen. Als de symptomen aanhouden of verergeren, is het altijd raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en passende behandeling. Met de juiste zorg en aandacht kunnen aambeien worden aangepakt, waardoor de kwaliteit van leven wordt verbeterd.




Tags

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium