Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

11 aug. 2023 | 4 min leestijd |Categorie Apotheekassistent, Apotheker

Tetanus en vaccinaties: bescherm jezelf tegen een ernstige infectie

Tetanus, ook wel bekend als de "kaakklem" of "roestziekte", is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het kan leiden tot pijnlijke symptomen en zelfs levensbedreigende complicaties. Gelukkig kunnen we onszelf beschermen tegen tetanus door middel van vaccinaties. In dit artikel bespreken we wat tetanus is, hoe het wordt overgedragen, en waarom vaccinaties van vitaal belang zijn om deze gevaarlijke ziekte te voorkomen.


Wat is tetanus?

Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani, die in grond, stof en ontlasting kan voorkomen. De bacterie produceert een gif, tetanospasmine, dat de zenuwen aantast en ernstige spierstijfheid en spasmen veroorzaakt. Tetanusinfectie kan optreden wanneer de bacterie in het lichaam komt via een diepe wond, zoals een snijwond, steekwond of een open fractuur. Het kan ook voorkomen bij niet-genezende wonden of wonden die in contact komen met verontreinigd materiaal.


Symptomen en complicaties

De symptomen van tetanus beginnen meestal binnen één tot drie weken na infectie. Het begint vaak met spierstijfheid en pijn in de kaken (kaakklem), wat het moeilijk maakt om de mond te openen en te kauwen. Naarmate de infectie vordert, kunnen spasmen optreden in de nek, de rug en andere spiergroepen, wat leidt tot ernstige pijn en moeite met ademen. Onbehandeld kan tetanus leiden tot ademhalingsproblemen, hartritmestoornissen en zelfs de dood.

Vaccinaties tegen tetanus

Vaccinaties zijn van cruciaal belang voor het voorkomen van tetanus. Het tetanusvaccin is meestal opgenomen in een combinatievaccin genaamd het DTP-vaccin, dat beschermt tegen tetanus, difterie en kinkhoest. Het vaccin stimuleert het immuunsysteem om antilichamen te produceren die beschermen tegen de toxine van de tetanusbacterie.

Het DTP-vaccin wordt meestal in de kindertijd toegediend, met boosterdoses op de leeftijd van 4-6 jaar en tussen de leeftijd van 11-12 jaar. Daarna wordt een booster aanbevolen om de 10 jaar. Het is belangrijk om deze boosters bij te houden om de bescherming tegen tetanus op peil te houden. Is het dus al langer dan 10 jaar geleden dat je hiervoor werd gevaccineerd of weet je het niet meer? Vraag het dan zeker eens na bij jouw huisarts.



Preventie en zorg

Naast vaccinaties zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om het risico op tetanus te minimaliseren. Het is essentieel om wonden goed te reinigen en te desinfecteren met water en zeep. In het geval van een diepe, vuile wond, is het raadzaam medische hulp te zoeken voor verdere evaluatie en mogelijk tetanusbehandeling, zoals het toedienen van tetanusimmunoglobuline.



Tetanus is een ernstige infectieziekte die levensbedreigend kan zijn. Gelukkig kunnen we onszelf beschermen tegen tetanus door middel van vaccinaties. Het is van vitaal belang om op de hoogte te blijven van de aanbevolen vaccinatieschema's en boosters om de bescherming tegen tetanus op peil te houden. Door vaccinaties en goede wondzorg te combineren, kunnen we tetanus voorkomen en onszelf en anderen beschermen tegen deze gevaarlijke ziekte. Neem contact op met een zorgverlener voor meer informatie over vaccinaties tegen tetanus en het bijhouden van je vaccinatieschema.


Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium