Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

27 aug. 2024 | 4 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Word geen slaaf van je slaap - Hoe ga je tewerk?

Herken je dit ook? Je hebt van alles geprobeerd om beter te slapen, maar niets helpt. Goed slapen lijkt voor jou een verre droom. Het is iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar 's nachts blijven je gedachten maar draaien en slaap je slecht. Daardoor voel je je overdag vaak moe en uitgeput. Je verliest het vertrouwen in je eigen vermogen om te slapen en lijkt vast te zitten in een eindeloze cirkel van slapeloosheid.


Blijf buiten komen!

Onbewust wordt jouw leven steeds meer beïnvloed door je slapeloosheid. Veel mensen met slaapproblemen passen hun leven aan om rekening te houden met hun slaap, omdat ze overdag te moe zijn voor leuke dingen. Dit is zonde, want het is juist belangrijk om actief te blijven.

Laat slapeloosheid jouw leven niet bepalen! Het mag jouw levenskwaliteit niet aantasten.

Als je merkt dat je keuzes maakt vanwege je slaapprobleem, is het tijd om de controle terug te nemen. Maak plannen met vrienden voor een avondje uit als je daar zin in hebt. Geniet van een feestje of ga sporten wanneer je dat wilt. Vaak vermijden mensen met slaapproblemen leuke activiteiten omdat ze zich te moe voelen. Dit kan zelfs leiden tot het verzinnen van excuses om niet mee te doen.


Stop met piekeren!

Probeer ook los te komen van je piekergedachten. Ze bezorgen je alleen maar gevoelens van frustratie en machteloosheid. Door er tegen te blijven vechten is de kans dat je niet kan slapen alsmaar groter! Voor je het weet, begin je in het belang van je slaapprobleem te denken en te handelen en ontwikkel je slecht slaapgedrag. Dutjes overdag, te vroeg
in bed kruipen, slaapmedicatie,… zijn vaak allemaal zaken die het probleem nog erger maken.

Laat het dus zover niet komen! Probeer te genieten van het leven en opnieuw grip te krijgen op je eigen slaapvermogen.



Wanneer je zorgt voor de juiste slaaphygiëne, zoals te zorgen voor voldoende daglicht, minder cafeïnegebruik, voldoende bewegen,… kom je trouwens al een heel eind. Maar schiet hier niet in door, want de boog hoeft ook niet altijd gespannen te staan. Richt dus niet je hele avond in op het ideale avondritueel zodat de kans zo groot mogelijk wordt om eens goed te slapen. Dit werkt juist averechts. Geloof me!

Wanneer je gewoon zorgt dat je voldoening hebt van de dag, zorgt dit automatisch voor meer ontspanning als je gaat slapen.


Blijf niet aanmodderen!

Heb je toch het gevoel dat je vastloopt en heb je nood aan ondersteuning om deze negatieve cirkel van slecht slapen te doorbreken, twijfel dan niet om hulp van een deskundige slaapcoach in te schakelen. Neem gerust contact met mij op. Samen zullen we jouw slaapprobleem bij de wortel aanpakken en gaan we op zoek naar een passende oplossing voor jou. Je hoeft er echt niet alleen uit te komen!


Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium