Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

29 mei 2024 | 5 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Verbeter je slaapkwaliteit: Leer ont-spannen

In onze Westerse samenleving waar we vrijwel altijd online bereikbaar zijn, vaak veel bezig zijn met ons werk en meestal een druk privéleven hebben, weten veel mensen niet hoe ze zich op een natuurlijke manier kunnen ontspannen om hun lichaam en brein de noodzakelijke rust te gunnen. We leven bewust of onbewust onder continue stress. Vroeg of laat kan dit zorgen voor allerlei klachten. Een veelvoorkomende klacht is chronische slapeloosheid die zich uit in moeite met inslapen en doorslapen in combinatie met (nachtelijk) piekeren en slechte slaapkwaliteit.

Chronische overspanning bij slapeloosheid

Wanneer je teveel goede slaapkwaliteit mist, word je moe overdag, waar we prikkelbaar en weemoedig van kunnen worden. Dit slaaptekort zorgt voor nog meer stress en spanningen. Mensen die zo verstrikt zitten in een vicieuze cirkel van chronische slapeloosheid, weten vaak niet meer wat ontspanning is. Ze zijn op lichamelijk vlak zo gespannen, dat diepe ontspanning niet meer mogelijk is.

Misschien herken je het wel, deze typische signalen van overprikkeling en overspanning? Doodmoe naar bed gaan, vervolgens klaarwakker zijn en de slaap niet meer kunnen vatten en/of ’s nachts (steeds op hetzelfde tijdstip) wakker worden en beginnen te piekeren over de meest banale dingen. Dit soms met vervelende hartkloppingen en zelfs zweten erbij.


Andere stressgerelateerde klachten

Regelmatige hoofdpijnklachten en ophoping van lichaamsspanningen mag je ook niet onderschatten. Andere klachten van langdurige stress (en te weinig goede slaapkwaliteit) kunnen hyperventilatie, chronische vermoeidheid, gespannen pijnlijke schouders of nekpijnklachten zijn. Het is geen uitzondering meer dat mensen uitgeput en opgebrand raken. Een burn-out komt veel vaker voor dan je denkt.

Groot verschil tussen ontspanning en ont-spannen

Veel mensen weten dit niet, maar er is een groot verschil tussen ontspanning en ont-spannen.

Ontspanning kennen we allemaal. Hobby’s zijn ontspannend, dus probeer daar zeker voldoende tijd voor te maken; elke dag! Ik bedoel hier niet mee dat je vanaf nu elke dag naar een sportclub moet gaan. Er zijn genoeg andere mogelijkheden om je fysiek te ontspannen zoals een wandeling maken, fietsen naar je werk,… Psychische ontspanning bevorderen is ook altijd goed, zoals een ontspannend boek lezen, een leuke film kijken …


Maar wat bedoel ik nu precies met ont-spannen?

Ik zet hier heel bewust een koppelteken tussen, omdat we hier heel bewust opgehoopte spanningen en stress leren afvoeren. De craniosacrale techniek is daar bijvoorbeeld een goede techniek voor. Ik gebruik hem graag in mijn slaapcoachpraktijk,
omdat ik mensen zo op een tastbare manier kan leren ervaren wat diepe ontspanning is. Meestal wordt hij als heel positief ervaren. Er komen zelfs verschillende cliënten in de praktijk, enkel nog voor de cranio, omdat hij zo krachtig werkt. ;-)


Waarom cranio helpt ont-spannen?

Craniosacrale techniek is een zachte behandelingsmethode die ervoor zorgt dat je autonome zenuwstelsel (waarover we geen controle hebben en dat vaak chronisch overprikkeld is door stress) terug in evenwicht wordt gebracht met het hormonale systeem van jouw lichaam.


Je “landt” letterlijk vanzelf in een staat van diepe ontspanning, waarbij je onbewust op de juiste manier leert ademhalen. Spanningen worden afgevoerd en stress vermindert..


Hierdoor kan je lichaam zich geleidelijk weer herstellen en leert het opnieuw dieper ontspannen. Je ervaart ook meer innerlijke rust in je hoofd en het verbetert je slaap- en waakritme.

Bij slaapproblemen speelt het lichamelijk aspect een veel grotere rol dan je zou denken. Dit geldt ook voor andere stress-gerelateerde klachten, die ik hierboven heb beschreven.


Daarom vind ik het erg belangrijk dat we ons bij slaapcoaching niet alleen toespitsen op het cognitieve deel van slaapproblemen. Je komt er dus niet uit met enkel gedragstherapie. Bovendien is slecht slapen vaak een aangeleerd gedragsprobleem.

Slaapcoaching vraagt een totaalaanpak waarbij het lichamelijk aspect ook genoeg aandacht verdient.


In mijn volgende blogartikel vertel ik je graag meer over het voordeel van de cranio sacrale techniek.

Heb je een vraag? Neem zeker contact met mij op.





Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium