Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

3 jul. 2024 | 7 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Waarom je zo gevoelig bent voor slaapproblemen in de overgang en menopauze

In dit blogartikel wil ik je graag vertellen waarom je in de periode rond de menopauze zo gevoelig bent voor slaapproblemen. In de praktijk kom ik regelmatig vrouwen tegen die in de overgang zitten.

Volgens slaapdeskundigen komt slapeloosheid ook voor bij 40 tot 50% van de vrouwen tijdens de overgang! Zelfs 80% van deze doelgroep valt moeilijker in slaap dan ervoor. Het is dus geen uitzondering dat ook jij getroffen bent door dit probleem!

Menopauze voor altijd

Onthoud goed dat de menopauze een permanente toestand is, geen tijdelijke! Vanaf het moment dat de menopauze begint, eindigt de vruchtbare periode van jouw leven. Ongeveer 1/3 van je leven breng je als vrouw door na de menopauze.


De overgang verloopt meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Een vrouw bereikt de menopauze op een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. Je eierstokken produceren in de overgang steeds minder vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Dit zorgt voor een grote verandering in je hormoonhuishouding. Hierdoor geraakt jouw lichaam uit balans. Door de bijbehorende veranderingen kan je menopauzale klachten hebben op fysiek en mentaal vlak.

In dit blogartikel wil ik me vooral toespitsen op de menopauzale klachten die zorgen voor slapeloosheid.


Dit is waarom je zo gevoelig bent voor slapeloosheid

Als je richting de 50 gaat, verandert je slaappatroon met het ouder worden. Je gaat minder diep slapen. Vooral door de veranderde hormoonhuishouding word je extra gevoelig voor slaapproblemen:

moeilijker in slaap vallen,
vaker wakker worden en onrustiger slapen.


De productie van het vrouwelijk hormoon progesteron neemt als eerste af tijdens de overgang. Dit is juist het hormoon dat er mee voor zorgt dat je slaperig wordt voor je in je bed kruipt. Pas na een tijdje daalt ook de oestrogeenproductie. Dit hormoon helpt jou om dieper te kunnen slapen . Dit verklaart dat je tijdens deze levensfase vaak zowel last kunt hebben van inslaapproblemen als doorslaapstoornissen.
Heb jij ook last van een verstoord slaappatroon?


Je kunt ook last krijgen van opvliegers of vapeurs waarbij je het plotseling warm krijgt, rood wordt, begint te zweten en hartkloppingen hebt. Deze ‘opvliegers’ kunnen ervoor zorgen dat je ’s nachts kletsnat van het zweet wakker wordt. Dit gebeurt vaak rond ’3u of 4u. Je kunt het ook opeens heel warm hebben in bed, waardoor in slaap vallen echt niet meer lukt. Deze lichamelijke ongemakken hebben met de hormoonveranderingen te maken. Door de daling van oestrogeen tijdens de overgang raakt je thermoregulerend centrum in de war. Dit gebied ligt in de hersenen en staat in voor het regelen van je lichaamstemperatuur.


Je bent als vrouw in de overgang ook gevoeliger voor stress, angst, spanningen en piekergedrag, wat je nachtrust niet ten goede komt. Wanneer je last hebt van teveel stress heb je nog meer kans op opvliegers.

Doordat jouw lichaam minder oestrogeen aanmaakt, gaat ook de aanmaak van serotonine dalen. Dit is een gelukshormoon dat wordt aangemaakt in je hersenen. Het wordt trouwens ook aangemaakt in onze darmen. Een tekort aan serotonine kan voor stemmingswisselingen zorgen en leiden tot depressieve gevoelens. Onze slaapkwaliteit zal ook hierdoor verslechteren omdat serotonine een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van melatonine, ons slaaphormoon.


Daarnaast zou er een verband zijn tussen gewrichtspijnen en het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Een dalende oestrogeenproductie zorgt ervoor dat de gewichten minder soepel kunnen worden gehouden. Ook dat euvel kan je storen in je nachtrust.

Tenslotte heb je als vrouw in de menopauze meer kans op snurken, omdat de dalende progesteronproductie ervoor zorgt dat er minder spierspanning is in de keel, waardoor hij minder goed blijft openstaan. Snurken heeft een negatief effect op je slaapkwaliteit. Je hebt daarnaast meer kans op slaapapneu.


Dr Google of medicatie? Niet de juiste oplossing!

Toch zijn er heel wat vrouwen die liever hun probleem zelf proberen op te lossen door het aan dokter Google te vragen. Het gevolg is mogelijk een jarenlang aanmodderen.

Wanneer je er toch voor zou kiezen om met deze klachten naar de dokter te gaan is de kans helaas groot dat er slaapmedicatie wordt voorgeschreven of een antidepressivum omdat de periode vaak ook emoties en depressieve gevoelens met zich meebrengt. Het lost de kern van het probleem niet op. Slaapmedicatie werkt
bovendien verslavend en kan heel wat bijwerkingen met zich meebrengen. Hier vertel ik meer daarover.


Ook het gebruiken van een antidepressivum mag je niet onderschatten. Datzelfde geldt voor ‘doe-het-zelf’-middeltjes als CBD-olie of ‘droomsap’: de oplossing zit niet in een flesje.
Lees meer


De juiste begeleiding wel!

Goede begeleiding is hierbij belangrijk. Het zou dus jammer zijn als je je probleem niet op een meer structurele manier probeert aan te pakken met de hulp van een professional. Als slaapdeskundige kan ik je met de juiste aanpak en ondersteunende adviezen een heel eind op weg helpen naar weer een betere nachtrust en minder bijhorende ongemakken. Meer weten?

In mijn volgende blogartikel wil ik je graag tips meegeven die kunnen helpen naar een oplossing. Ontdek hier 8 waardevolle tips om dieper te slapen tijdens de menopauze!




Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium