Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

7 sep. 2023 | 5 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Therapeut, Bewegings Therapeut, Energetische therapeut, Lifecoach, Mental coach

Wat doen eiwitten met je lichaam?

Het belang van eiwitten voor je gezondheid wordt soms onderschat. Mensen denken vaak dat eiwitpoeder alleen relevant is voor sporters die regelmatig in de sportschool staan of lange afstanden rennen. Maar het feit is dat eiwitten een essentiële bouwstof zijn voor iedereen, ongeacht je levensstijl. In dit artikel zullen we het belang van eiwitten benadrukken en uitleggen waarom ze een integraal onderdeel moeten zijn van je dagelijkse voeding.


Gemiddeld heeft een persoon ongeveer 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld 70 kilogram weegt, je minstens 70 gram eiwitten per dag zou moeten consumeren. In bepaalde situaties, zoals tijdens de zwangerschap of wanneer je moet herstellen van ziekte of intensieve lichamelijke activiteit, kan de behoefte aan eiwitten zelfs verdubbelen.


Om te begrijpen hoeveel eiwitten je binnenkrijgt, kun je de eiwitinname per voedingsmiddel berekenen. Hier is een voorbeeld van hoe je dit kunt doen:

- 1 ei bevat ongeveer 7 gram eiwit.

- 100 gram gerookte kipfilet levert ongeveer 17,5 gram eiwit.

- 100 gram kabeljauw bevat ongeveer 19 gram eiwit.

- Een handje amandelen bevat ongeveer 5 gram eiwit.

- 100 gram tofu levert ongeveer 8 gram eiwit.

- 100 gram kwark bevat ongeveer 8 gram eiwit.

- 1 portie (30 gram) eiwitpoeder kan maar liefst 23,16 gram eiwit bevatten.


Door deze getallen in overweging te nemen en je dagelijkse voedingspatroon te analyseren, kun je bepalen of je voldoende eiwitten binnenkrijgt, rekening houdend met je lichaamsgewicht en levensstijl.

Eiwitten spelen een cruciale rol in ons lichaam. Ze zijn de bouwstenen van onze cellen, wat betekent dat ze essentieel zijn voor celvernieuwing en groei. Denk hierbij aan je huid, spieren, botten en zelfs bloed; ze zijn allemaal opgebouwd uit eiwitten. Eiwitten zijn ook van groot belang voor ons brein, met name voor het goed functioneren van ons zenuwstelsel.


Er zijn twee hoofdtypen eiwitten: dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten vind je in voedingsmiddelen zoals vis, vlees, zuivelproducten en eieren. Plantaardige eiwitten zijn te vinden in bonen, peulvruchten, noten en bepaalde groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli.

Het feit dat ons lichaam geen voorraad eiwitten kan opbouwen benadrukt het belang van een dagelijkse inname. Als je er niet in slaagt om voldoende eiwitten uit je voeding te halen, kan een eiwitsupplement een goede optie zijn.


Eiwitpoeder, zoals glutenvrij eiwitpoeder op basis van erwten, kan een uitstekende keuze zijn. Erwten zijn namelijk een rijke bron van eiwitten en dienen als een geschikt alternatief voor dierlijke eiwitten en soja-eiwitten. Dit maakt eiwitpoeder op basis van erwten een geweldige optie voor vegetariërs en veganisten, evenals voor mensen met allergieën of intoleranties.


Bovendien kun je eiwitpoeder op verschillende manieren in je dieet opnemen. Het is niet beperkt tot shakes voor sporters. Je kunt het ook gebruiken in drankjes, zoete gerechten en baksels zoals havermout, muffins, smoothie bowls, pannenkoeken, bananenbrood en zelfs in nicecream, een gezond alternatief voor ijs.


Kortom, eiwitten zijn essentieel voor de gezondheid en het welzijn van iedereen, niet alleen voor sporters. Ze spelen een cruciale rol bij celvernieuwing, groei en het functioneren van ons lichaam. Door bewust te zijn van je dagelijkse eiwitinname en, indien nodig, gebruik te maken van eiwitpoeders op basis van hoogwaardige bronnen zoals erwten, kun je ervoor zorgen dat je lichaam de eiwitten krijgt die het nodig heeft om optimaal te functioneren.


https://www.inmudra.be/pages/offerings/basiscoaching

https://www.inmudra.be/pages/offerings/individueeltraject

https://www.inmudra.be/pages/offerings/7pijlers

https://www.inmudra.be/pages/offerings/yoga

https://www.inmudra.be/online_store


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium