Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

17 apr. 2023 | 5 min leestijd |Categorie Sportcoach, Diëtiek

Kan je alcohol drinken en nog steeds gewicht verliezen?

Kan je tijdens een dieet nog steeds alcohol drinken en mooie resultaten boeken? Kortgezegd, neen.


Elke man en vrouw die ik tot op vandaag gecoacht heb, heeft dit ook duidelijk meegekregen. We leven in een Belgenlandje waar alcohol drinken gelijkgestemd is aan plezier, sociaal zijn en feesten. En met de lente voor de deur is dat toch het eerste waarvoor jullie allemaal samenkomen?


Dat is leuk hé, begrijp me niet verkeerd… maar het werkt jou wel enorm tegen in je doelstelling!

En ik ga jou hieronder heel duidelijk meegeven waarom dit is.


Het (regelmatig) drinken van alcohol verstoort je hormoonproductie, waardoor het opbouwen van spiermassa of het verbranden van vet doormiddel van training en dieet moeilijker wordt. In mannen kan alcohol de productie van testosteron verlagen en het stresshormoon cortisol verhogen. Dit is meteen ook de reden waarom kerels die regelmatig een pint drinken vaak een hangbuikje hebben en vet op de borstkas. Dit is een hormonale kwestie.


Wanneer je alcohol drinkt, verstoort het de leverfunctie, waardoor de lever prioriteit geeft aan het afbreken van de alcohol in plaats van het afbreken van vet. Alcohol is een gifstof en onbekend voor het lichaam, dus het lichaam zal in eerste instantie alle natuurlijke processen op pauze zetten om zo snel mogelijk de alcohol weg te krijgen. Dus ook de vetverbranding!


Ten eerste bevatten veel alcoholische dranken veel calorieën en suikers, en niemand gaat gezellig op café om 1 pintje te drinken. Ook jullie wijn, dames, wordt in deze blog niet gespaard!


Mensen die regelmatig wijn drinken en in tijdschriften lezen dat dit gezond is… hou op asjeblieft. Wijn drinken is zeker niet ongezond, zo bevat rode wijn het stofje resveratrol, wat een bewezen anti-oxidante werking heeft en de cholesterol kan verlagen. Maar het blijft wél alcohol, en het blijft dus een obstakel als jouw doelstelling is om vet te verbranden en gewicht te verliezen!


Ten tweede zal het (regelmatig) drinken van alcohol ook je bloedsuikerspiegel verstoren, wat het moeilijker kan maken om vet te verbranden. Een verhoogde bloedsuikerspiegel zorgt namelijk voor een verhoogde insulineproductie, wat de vetverbranding kan remmen. Alcohol neemt bovendien ook al jouw remmingen weg, dus wanneer je drinkt en honger krijgt maak je al snel ongezondere keuzes!


Niemand heeft ooit na een nachtje drinken zijn ijskast geopend en een slaatje met kip opgegeten… toch?


Jouw slaapkwaliteit, de nachtrust die jouw lichaam nodig heeft om te herstellen van een lange, productieve dag, wordt ook enorm gehinderd als je alcohol drinkt! Hoewel alcohol in eerste instantie een verdovend effect kan hebben en kan helpen om in slaap te vallen, zeker wanneer je te veel op hebt, zal je later op de nacht veel onrustiger slapen en luidruchtiger snurken.


Alcohol verstoort je slaapcyclus, waardoor je minder diepe slaap krijgt en vaker wakker wordt gedurende de nacht. Vandaar dus dat de nasleep in de dag nadien leidt tot vermoeidheid, en hoogstwaarschijnlijk regelmatige tripjes naar het toilet.


Dus, kort samengevat: Alcohol past (voorlopig) niet in jouw levensstijl, als jouw doelstelling is om vet te verbranden of spiermassa aan te maken.


If it is fat you want to lose, you have to quit the booze!


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium