Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

24 mrt. 2023 | 5 min leestijd |Categorie Sportcoach, Diëtiek

Als ik (nog) minder eet, val ik zeker meer af! Maar klopt dit wel?

Iedereen die wil afslanken gelooft dat het verlagen van hun calorie-inname de sleutel is tot succes. Helaas is het niet zo eenvoudig. Er komt veel meer kijken bij gewichtsverlies dan simpelweg minder eten.

In feite kan “ te weinig eten “ zelfs op de lange termijn schadelijk zijn voor je stofwisseling en je inspanningen om af te vallen zullen hierdoor gehinderd worden.


We hebben altijd geleerd dat minder eten leidt tot gewichtsverlies. Helaas gaan veel mensen daarom juist heel weinig eten, of hun maaltijden te schaars indelen zodat op het einde van de dag veel te weinig calorieën zijn opgenomen.

Want ja “als ik nog minder eet, val ik meer af “denken de meesten! Dit is fout.


Ik ga jullie vandaag uitleggen waarom te weinig eten nooit werkt als het gaat om afvallen. Als je begint met het verminderen van je calorie-inname, zal je lichaam reageren door energie te besparen. Dit komt doordat je lichaam zich aanpast aan de nieuwe, lagere inname van calorieën. Dit kan betekenen dat je minder energie verbruikt dan voorheen, omdat je lichaam probeert om zo efficiënt mogelijk met de beschikbare energie om te gaan.


Wanneer wij als coaches dus voedingsschema’s voor cliënteel opstellen, wordt hier al rekening gehouden met een verminderde calorie-inname om zodanig gewichtsverlies te bekomen. We halen hierdoor al letterlijk het onderste uit de kan, en bij vrouwen zit dit gemiddeld rond de 1400-1600 calorieën per dag. Nog minder eten, dan die aangewezen calorieën gaat funest zijn voor je stofwisseling en bovendien zal je ook je zuurverdiende spiermassa verliezen!


Als je lichaam niet genoeg energie binnenkrijgt, zal het je spieren afbreken om te gebruiken als brandstof. Dit kan een negatief effect hebben op je lichaamssamenstelling omdat spiermassa een belangrijke factor is voor het verbranden van calorieën.

Hoe meer spiermassa iemand draagt, hoe hoger het energieverbruik ligt, hoe makkelijker je dus ook vet verliest. Jouw eiwitinname speelt hierin dus ook een cruciale rol.


Het lichaam wil helemaal niet van zijn vetreserves af, dus wanneer we onze basisinname calorieën niet respecteren en onvoldoende energie binnenkrijgen creëren we ook geen overschot om vet te verbranden. Dit is bovendien een regelrechte aanslag op onze hormoonproductie!


Te laag in calorieën -> verminderde stofwisseling/hormoonproductie -> geen gewichtsverlies, of zelfs gewichtstoename!


Dus, wat is de oplossing? In plaats van simpelweg minder te eten, is het beter om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat je lichaam voorziet van de voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond en sterk te blijven.

Dit kan betekenen dat je juist meer moet eten dan je gewend bent, maar wel van de juiste voedingsmiddelen.


Ik zeg altijd “ Eat More, Lose More “.


Door de juiste hoeveelheid calorieën en macronutriënten binnen te krijgen, kan je je stofwisseling op peil houden en zelfs verhogen. Regelmatig bewegen is ook een belangrijk onderdeel hierin! Door regelmatig aan krachtsport te doen kan je spiermassa opbouwen en je stofwisseling verhogen, wat kan helpen bij het verbranden van calorieën, zelfs als je niet aan het sporten bent! Een sportief lichaam in rust verbruikt namelijk ook calorieën gedurende de dag.


We moeten een gezonde relatie aangaan met de weegschaal en onze fixatie met de cijfers op dit toestel aan de kant leggen. Neem bijvoorbeeld foto’s aan de start van je nieuwe levensstijl en neem na elke maand een nieuwe foto om de vergelijking te maken.

Gewichtsverlies is een marathon, geen sprint! De juiste hoeveelheid voedingsstoffen opnemen en voldoende bewegen zijn de pijlers van een sterk lichaam dat je op lange termijn kan behouden.
Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium