Een van de meest voorkomende vragen die gesteld wordt in de apotheek, gaat over hoe we slaapproblemen kunnen aanpakken. Men valt moeilijk in slaap, wordt ‘s nachts veel wakker of wordt te vroeg wakker. Vaak houden deze slaapproblemen verband met stress, angst of depressie. We leven in een prestatiegerichte maatschappij, waar veel van ons gevraagd wordt. Niet zo gek dus dat velen van ons zich wel eens gestresst voelen. En een beetje stress af en toe kan geen kwaad. Het probleem schuilt zich in langdurig aanhoudende stress, wanneer we niet meer weten hoe we
moeten ontstressen, ons hoofd moeten uitzetten.
Langdurige stress zorgt ervoor dat we altijd ‘aan’ staan. Onze reservevoorraad energie wordt sneller opgebruikt. De stresshormonen adrenaline en cortisol blijven continu actief, waardoor melatonine (ons slaaphormoon) uit balans geraakt, met slaapproblemen als gevolg. Als we slecht slapen, kan onze energievoorraad niet aangevuld worden en zijn we vermoeid en slaperig door de dag, wat leidt tot verminderde concentratie en verhoogde prikkelbaarheid. Daarnaast kan ons lichaam geen energie aanmaken om ons immuunsysteem op peil te houden. We worden vaker en langer ziek. Kortom: we raken in een vicieuze cirkel van chronische stress en melatonine tekort.
Stress en piekeren zijn de meest voorkomende oorzaak van slecht slapen. Maar hoe kunnen we deze vicieuze cirkel doorbreken?
Hoe pak je slaapproblemen best aan?
Zorg voor rust in je hoofd
Eerst en vooral moet je een manier of activiteit vinden die jou en je hoofd tot rust kan brengen. Lees een boek, neem een ontspannend bad of maak een avondwandeling. Ben je een piekeraar? Las dan een piekermoment in: neem 15 minuten de tijd om al jouw gedachten en zorgen voorbij te laten komen. Je kan je gedachten ook van je af schrijven om je hoofd vrij te maken. Een andere tip is om een ontspanningsoefening te doen, waarbij je elke spiergroep een keer aanspant en daarna weer ontspant. Op deze manier is al je aandacht op deze oefening en vergeet je even dat je aan het piekeren was. Wie chronisch piekeren voorgoed wil aanpakken, doet er het verstandigst aan om verder hulp te zoeken.
Om de kwaliteit van je slaap te verbeteren, las je tijdens de dag best ook even rustmomenten in om je stress te beperken.
Vermijd beeldschermgebruik
Vermijd daarnaast het gebruik van tv, pc en gsm minstens één à twee uur voor het slapengaan. Het is namelijk door het blauwe licht van deze toestellen dat de productie van melatonine extra vermindert.
Voeg structuur toe
Voeg ook structuur toe aan je slaappatroon. Probeer elke avond op hetzelfde uur te gaan slapen en sta altijd op hetzelfde uur op. Zorg dat je een rustige en comfortabele slaapomgeving creëert. Je kan best even nagaan of je matras en hoofdkussen geschikt zijn voor jouw lichaam, zodat je geen rug -of nekklachten hebt.
Voeding en het effect op je slaap
Wat en wanneer je eet heeft ook een effect op je nachtrust. Een groot pak friet is niet de beste maaltijd vlak voor het slapengaan. Je lichaam heeft dan al zijn energie nodig om die zware maaltijd te verwerken, waardoor je moeilijk in slaap valt. Alcohol, cafeïne en nicotine hebben een opwekkende werking en dus een nadelige werking op je nachtrust.
Je kan overdag ook enkele ‘slaapbevorderende voedingsmiddelen’ eten, zoals haver, kersen, bananen, avocado's en amandelnoten. Daarnaast doe je er goed aan om extra magnesium en vitamine B in te nemen: ze zorgen voor een spierontspannend effect én helpen je lichaam voor de aanmaak van melatonine.
Heb je nog andere vragen? Kom gerust eens langs in de apotheek en ik help je met veel plezier verder!