Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

12 jul. 2024 | 7 min leestijd |Categorie Apotheker

Atherosclerose, wat houdt dat in?

Atherosclerose is een veelvoorkomende en ernstige aandoening die de gezondheid van onze bloedvaten beïnvloedt. Het is een vorm van arteriosclerose, een verdikking en verharding van de arteriële wanden, waarbij plaques zich vormen in de slagaders die zuurstofrijk bloed naar het hart, de hersenen en andere organen vervoeren. We zoomen in op de oorzakelijke factoren, bespreken preventieve maatregelen en ontdekken de behandelingsopties.


Wat is atherosclerose?

Atherosclerose is een progressieve aandoening waarbij vettige afzettingen, cholesterol genaamd, calcium en andere stoffen zich ophopen in de binnenwand van de slagaders. Deze opeenhoping vormt plaques die geleidelijk groeien en de slagaderwanden vernauwen, waardoor de bloedstroom wordt beperkt. Dit vermindert de bloedtoevoer naar organen en weefsels, wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals een hartaanval, beroerte of perifere vaatziekte.


Oorzaken van atherosclerose

Verschillende factoren dragen bij aan het ontstaan van atherosclerose, waaronder:

  1. Hoge bloeddruk:
    Ongecontroleerde hoge bloeddruk kan de binnenbekleding van de slagaders beschadigen, waardoor het makkelijker wordt voor vetten om zich op te hopen.
  2. Hoog cholesterolgehalte:
    Hoge niveaus van LDL-cholesterol (Low-Density Lipoprotein cholesterol, “slecht” cholesterol) in het bloed kunnen bijdragen aan de vorming van plaques.
  3. Roken:
    Tabaksrook beschadigt de binnenwand van de slagaders en bevordert de vorming van plaques.
  4. Diabetes:
    Hoge bloedsuikerspiegels bij diabetes kunnen de slagaderwanden beschadigen en bijdragen aan de vorming van plaques.
  5. Familiegeschiedenis:
    Erfelijkheid kan een rol spelen, vooral als hart- en vaatziekten in de familie voorkomen.
  6. Leeftijd en geslacht
    Het risico op atherosclerose neemt toe met de leeftijd en mannen hebben over het algemeen een hoger risico dan vrouwen.


Preventie van atherosclerose

Gelukkig kunnen veel risicofactoren van atherosclerose worden beïnvloed en kan de aandoening vaak worden voorkomen of vertraagd. Enkele belangrijke preventieve maatregelen zijn:

  • Gezonde levensstijl: Een uitgebalanceerd dieet, rijk aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten, kan helpen het cholesterolgehalte te beheersen en het risico op atherosclerose te verminderen. Stoppen met roken en het beperken van alcoholinname zijn ook essentieel.
  • Regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit bevordert een gezonde bloedcirculatie en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.
  • Beheer van medische aandoeningen: Het controleren van bloeddruk, cholesterol en diabetes, indien aanwezig, is cruciaal.
  • Gewichtsbeheersing: Als er sprake is van overgewicht of obesitas, werk dan aan gewichtsverlies om het risico op atherosclerose te verminderen.

Behandeling van atherosclerose

De behandeling van atherosclerose is gericht op het vertragen van de progressie van de ziekte, het verminderen van symptomen en het voorkomen van complicaties. De behandeling kan bestaan uit:


Medicatie

Medicijnen zoals statines, bloeddrukverlagende medicijnen en bloedverdunners kunnen worden voorgeschreven om het cholesterolgehalte en de bloeddruk te beheersen en het risico op bloedstolsels te verminderen.


Angioplastie en stentimplantatie

Bij ernstige vernauwingen van de slagaders kunnen medische procedures worden uitgevoerd om de bloedstroom te herstellen en de slagader te openen.

Angioplastie is een minimaal invasieve procedure waarbij een dunne, flexibele katheter (een buisje) met een ballon aan het uiteinde wordt ingebracht in de vernauwde of geblokkeerde slagader. De katheter wordt geleid naar de plaats van de obstructie met behulp van röntgenbeelden. Zodra de katheter op de juiste plaats is gepositioneerd, wordt de ballon opgeblazen, waardoor de plaque wordt samengedrukt en de vernauwing van de slagader wordt verwijd. Hierdoor kan de bloedstroom worden hersteld.

Bij stentimplantatie wordt meestal gebruik gemaakt van een metalen buisje, een stent genaamd, dat in de vernauwde slagader wordt geplaatst om de wanden van de slagader open te houden. De stent wordt samen met de angioplastiekatheter ingebracht en wordt geplaatst op de plaats waar de vernauwing is verwijd door de ballon. Zodra de stent op zijn plaats is, wordt deze uitgezet en hecht hij zich aan de slagaderwand. De stent fungeert als een soort "kooi" die de slagader openhoudt en voorkomt dat deze opnieuw vernauwt.


Coronaire bypasschirurgie

In gevallen waarin de bloedvaten ernstig zijn geblokkeerd, kan coronaire bypasschirurgie worden overwogen om de bloedtoevoer naar het hart te herstellen. Er
wordt een nieuwe route gemaakt voor de bloedtoevoer naar het hart. Dit gebeurt door een gezond bloedvat (vaak een ader uit het been of een slagader uit de borstkas) te gebruiken om een omleiding te creëren rond de vernauwde of geblokkeerde kransslagaders. Deze omleiding (bypass) wordt vervolgens op de aorta (grote lichaamsslagader) aangesloten en verbonden met de kransslagaders voorbij de obstructie, waardoor de bloedtoevoer naar het hart wordt hersteld.


Conclusie

Atherosclerose is een ernstige aandoening die een aanzienlijke impact kan hebben op de gezondheid en kwaliteit van leven. Door bewustwording, preventieve maatregelen en effectieve behandeling kunnen we echter het risico op atherosclerose verminderen en de gezondheid van onze bloedvaten bevorderen. Het is essentieel om een gezonde levensstijl aan te nemen en regelmatig medische controles te ondergaan om vroege detectie en interventie mogelijk te maken. Met een gezamenlijke inspanning kunnen we streven naar een gezondere en sterkere samenleving, vrij van de gevolgen van atherosclerose.



Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium