Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

1 jul. 2023 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Mijn kind is reisziek, wat nu? Tips en adviezen

Het is weer vakantietijd en je bent klaar voor een leuke familie-uitstap. Maar dan begint je kind zich misselijk te voelen tijdens het reizen en wordt het humeurig. Het kan zijn dat je kind last heeft van reisziekte, een veelvoorkomend probleem dat optreedt tijdens het reizen met de auto, boot, trein, vliegtuig of andere voertuigen. Maak je geen zorgen, je bent niet de enige! Hier zijn enkele tips en adviezen om je te helpen om te gaan met reisziekte bij je kind en de reis zo aangenaam mogelijk te maken.


Erken de symptomen


Let op tekenen van reisziekte bij je kind, zoals misselijkheid, duizeligheid, zweten, vermoeidheid en een gevoel van malaise. Als je merkt dat je kind zich ongemakkelijk voelt tijdens het reizen, is het belangrijk om dit serieus te nemen en proactief te handelen.


Kies de juiste zitplaats


Plaats je kind op een stoel waar hij of zij de minste beweging voelt. In een auto kan dit vaak de voorste passagiersstoel zijn, waar je kind door de voorruit naar buiten kan kijken. In een vliegtuig kun je proberen om stoelen in het midden van het toestel te vermijden, omdat hier de meeste beweging voelbaar is.


Vermijd lezen of schermen


Probeer te voorkomen dat je kind tijdens het reizen leest of naar een scherm kijkt, zoals een tablet of smartphone. Deze visuele input kan de verwarring tussen de beweging die het evenwichtsorgaan waarneemt en de visuele informatie versterken.


Focus op een vast punt


Laat je kind naar buiten kijken en zich richten op een vast punt in de verte. Dit kan helpen om de tegenstrijdige signalen tussen evenwicht en zicht te minimaliseren en misselijkheid te verminderen.


Frisse lucht en goede ventilatie


Zorg ervoor dat de ruimte waarin je kind zich bevindt goed geventileerd is. Frisse lucht kan helpen om misselijkheid te verminderen en het algemeen welzijn te bevorderen.


Lichte maaltijden voorafgaand aan de reis


Geef je kind voorafgaand aan de reis een lichte maaltijd en vermijd zware, vettige of sterk gekruide voedingsmiddelen die misselijkheid kunnen verergeren.


Regelmatige pauzes en beweging


Als je met de auto reist, maak dan regelmatig pauzes, zodat je kind even kan uitstappen en frisse lucht kan inademen. Een korte wandeling kan helpen om de zintuigen te kalmeren en reisziekte te verminderen.


Medicijnen


In sommige gevallen kan het geven van medicijnen tegen reisziekte helpen om de symptomen te verlichten. Raadpleeg echter altijd een arts of apotheker voordat je medicijnen aan je kind geeft. Als het om medicatie op voorschrift gaat, is dit zelf noodzakelijk en verplicht.


Afleiding en spelletjes


Probeer je kind af te leiden tijdens het reizen met leuke activiteiten of spelletjes. Dit kan helpen om de aandacht af te leiden van eventuele ongemakken en de reis plezieriger te maken.


Zorg voor een positieve reiservaring


Probeer positieve associaties te creëren met reizen. Praat met je kind over de leuke activiteiten die jullie zullen doen op de bestemming en betrek hem of haar bij de reisplanning.

Met deze tips zou reizen voor kind een pak minder ongemak met zich meebrengen, ook voor jezelf. Zorg voor een positieve en leuke reiservaring voor je kind zodat hij of zij al kan genieten van de vakantie bij vertrek!



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium