Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

15 jul. 2024 | 4 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Bewegings Therapeut, Mental coach

Onzichtbare worsteling: ADHD bij vrouwen en het imposter syndrome

ADHD wordt vaak geassocieerd met drukke, impulsieve jongens. Maar wist je dat ADHD ook veel voorkomt bij vrouwen, en vaak onopgemerkt blijft? Vrouwen met ADHD worstelen vaak met concentratieproblemen, chaotische gedachten, uitstelgedrag en emotionele instabiliteit. Deze symptomen kunnen leiden tot onderpresteren op school of werk, relatieproblemen en een laag zelfbeeld.


Een bijkomend probleem is het imposter syndrome, het gevoel dat je een bedrieger bent en dat je successen te danken zijn aan geluk of toeval. Vrouwen met ADHD twijfelen vaak aan hun eigen kunnen, zelfs als ze objectief gezien succesvol zijn. Dit kan leiden tot angst, stress en burn-out.


Waarom blijft ADHD bij vrouwen vaak onopgemerkt?

  • Andere symptomen: Vrouwen met ADHD vertonen vaak andere symptomen dan mannen. Ze zijn minder hyperactief en impulsief, maar worstelen meer met innerlijke onrust en emotionele problemen.
  • Maatschappelijke verwachtingen: Van vrouwen wordt verwacht dat ze georganiseerd, zorgzaam en sociaal vaardig zijn. Vrouwen met ADHD doen vaak extra hun best om aan deze verwachtingen te voldoen, waardoor hun ADHD gemaskeerd wordt.
  • Gebrek aan kennis: Veel artsen en therapeuten zijn onvoldoende op de hoogte van de specifieke kenmerken van ADHD bij vrouwen.

Drie tips voor vrouwen die vermoeden dat ze ADHD hebben:

  1. Zoek informatie: Lees over ADHD bij vrouwen en herken de symptomen. Er zijn veel online bronnen en boeken beschikbaar.
  2. Praat erover: Deel je ervaringen met vrienden, familie of een therapeut. Het kan een opluchting zijn om je verhaal te delen en steun te vinden.
  3. Zoek professionele hulp: Laat je onderzoeken door een arts of psycholoog die gespecialiseerd is in ADHD bij vrouwen. Een diagnose kan duidelijkheid en rust geven.

ADHD-coaching: een waardevolle ondersteuning

Een ADHD-coach kan vrouwen met ADHD helpen om hun leven weer op de rails te krijgen. Tijdens coaching wordt er aandacht besteed aan:

  • Structuur en planning: Leren hoe je je tijd beter kunt indelen en taken kunt afronden.
  • Omgaan met emoties: Leren hoe je je emoties kunt reguleren en beter kunt omgaan met stress.
  • Versterken van zelfvertrouwen: Leren hoe je positiever over jezelf kunt denken en het imposter syndrome kunt overwinnen.

Een ADHD-coach kan je helpen om je sterke punten te ontdekken, je valkuilen te vermijden en je volledige potentieel te benutten.


ADHD bij vrouwen is een reëel probleem dat vaak over het hoofd wordt gezien. Door meer bewustwording te creëren en de juiste ondersteuning te bieden, kunnen vrouwen met ADHD leren omgaan met hun uitdagingen en een gelukkig en succesvol leven leiden.


Neem gerust contact op voor een vrijblijvend intakegesprek.


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium