Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

26 okt. 2021 | 5 min leestijd |Categorie Huisarts, Psychologie, Apotheker, Mental coach, Therapeut

Vitamine D-tekort en depressie: een verband?

De winter is in aantocht. Hét ideale moment om je vitamine D-voorraad in te slaan en komaf te maken met die winterdip.


De zon is de grootste bron van vitamine D: het zorgt ervoor dat onze spieren en botten sterker worden en het heeft bovendien invloed op ons humeur. Met de winter voor de deur is het belangrijk om voldoende zonnestralen op te vangen, of je vitamine D peil aan te vullen met supplementen, want een tekort aan vitamine D kan zorgen voor problemen.


Maar wat zijn nu net de symptomen van een vitamine D-tekort? Kan het de oorzaak zijn van depressieve gevoelens? En hoe geraak ik het best van die winterdepressie af? We sommen het even voor je op.


Vitamine D: één van de belangrijkste hormonen


Je leest het goed, vitamine D is eigenlijk een hormoon dat er onder andere voor zorgt dat calcium wordt opgenomen in onze botten, met een sterk beendergestel tot gevolg. Bovendien heeft het een grote invloed op de werking van onze hersenen en spieren en ook ons immuunsysteem heeft alle belang bij voldoende vitamine D. Het beschermt ons namelijk tegen bacteriën en virussen zoals corona.


Symptomen van een vitamine D-tekort


In de wintermaanden heeft zo’n 90% van alle volwassenen een ernstig tekort aan vitamine D. Te weinig blootgesteld worden aan de zon, kan heel wat symptomen met zich meebrengen. Naast oververmoeidheid, weinig energie, lusteloosheid, pijnlijk of bloedend tandvlees, spierpijn en een laag libido kan het ook klachten teweeg brengen aan botten, spieren en gewrichten.


Er lopen heel wat onderzoeken met de vraag of een vitamine D-tekort de oorzaak kan zijn van depressie. Of het effectief aan elkaar kan gelinkt worden is nog niet duidelijk maar het is wel zo dat vitamine D de stof serotonine, die aangemaakt wordt in de hersenen, beïnvloedt. Deze stof heeft heel wat invloed op ons humeur en hoe we ons voelen. Een tekort aan vitamine D zorgt ervoor dat het serotoninegehalte in onze hersenen wordt verlaagd, dat op zijn beurt kan leiden tot psychische klachten of stoornissen.


Een winterdepressie smelt niet zoals sneeuw voor de zon


Het is zeker niet gemakkelijk om die winterdip zomaar te laten verdwijnen. De zon en het licht aan het einde van de lockdowntunnel zullen zeker en vast al een eerste stap in de juiste richting zijn. Maar mentale gezondheid is niet meetbaar en wat de juiste behandeling is, hangt af van persoon tot persoon. Naast een vitamine D-tekort, kunnen psychische klachten ook nog andere oorzaken hebben.


We geven je alvast een aantal tips die zouden kunnen helpen je humeur op te krikken:


  • Zet wat vaker voeding op het menu dat rijk is aan vitamine D. Denk maar aan (vette) vis, lever, vlees en zuivelproducten. Ook plantaardige vervangers kunnen, maar let op dat deze verrijkt zijn met vitamine D.
  • Heb je al eens gedacht aan mindfulness? Volgens een wetenschappelijk onderzoek kan het een gunstig effect hebben op allerlei psychische aandoeningen. Het is natuurlijk geen wondermiddel, maar het kan zeker helpen.
  • Te weinig slapen kan er ook voor zorgen dat je je niet goed in je vel voelt. Een regelmatig slaappatroon is dus zeker aan te raden!
  • Geef jezelf af en toe eens een compliment. Iedereen verdient dat en jij zeker en vast ook.
  • Geneesmiddelen zoals antidepressiva, kunnen in bepaalde gevallen ook deel van de oplossing zijn. Maar het is noodzakelijk om hiervoor eerst je huisdokter, psycholoog of psychiater te raadplegen.


Zit je nog met vragen? Onze Panorama Experts kunnen je zeker en vast verder helpen!


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium