Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

21 sep. 2021 | 7 min leestijd |Categorie Huisarts, Psychologie

7 natuurlijke middelen tegen stress

In het artikel eerste hulp bij stress kon je al lezen wat stress nu precies is, wat het met je doet en hoe je ermee om kan gaan. In dit artikel gaan we dieper in op manieren om stress te verminderen op een natuurlijke manier. Want er zijn heel wat natuurlijke middelen die stress kunnen verlagen en de zenuwen tot rust kunnen brengen. Kruiden, supplementen en theesoorten kunnen een goede natuurlijke remedie tegen stress zijn.

Een overzicht van 7 kruiden die jouw stressniveau helpen te verlagen:

 1. Passiebloem, ook wel passiflora genaamd, is een erg geliefde bloem in onze tuinen. Niet enkel het uiterlijk van deze bloem is indrukwekkend, ook de werkzame stoffen die zich met name in de bladeren bevinden maken indruk.


  Hoewel er meer onderzoek nodig is suggereren sommige studies dat passiflora heilzaam zou zijn bij rusteloosheid en slaapproblemen. Het lijkt erop dat passiflora de neurotransmitters in onze hersenen een flinke boost geven waardoor we een lagere hersenactiviteit krijgen en beter kunnen ontspannen en slapen. Over het algemeen wordt aangenomen dat passiflora een veilig natuurlijk kruidengeneesmiddel is, echter bij overdosering kunnen bijwerkingen als slaperigheid, duizeligheid, en verwarring ontstaan.


  Passiebloem kan je vinden in de meeste natuurwinkels als supplement of thee. Gebruik het niet wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.


 2. Rhodiola is een plant waarvan de wortel al eeuwen gebruikt wordt voor het kalmeren van de zenuwen. Het werkt als een adaptogeen en helpt ons lichaam beter om te gaan met stress. Het helpt bij de bescherming van onze cellen, reguleert de hartslag en zou potentieel goed zijn voor het verbeteren van het geheugen.


  Het is verkrijgbaar onder de vorm van thee en supplementen en kan veilig ingenomen worden zonder teveel bijwerkingen. Let erop dat je niet meer inneemt dan de aanbevolen hoeveelheid. Gebruik het niet wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.


 3. Valeriaan zal je waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Dit kruid is dan ook een vaste waarde in vele supplementen en theeën die stressverlaging beloven. Het is een plant uit de kamperfoeliefamilie die voorkomt in de gematigde delen van Eurazië. Met name de wortels van dit kruid worden gebruikt om het rustgevende extract uit te trekken.


  Over het algemeen is dit kruid erg veilig, echter bij overdosering of inname voor een zeer lange termijn kan leverschade optreden. Gebruik het niet wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.


 4. Ashwagandha groeit voornamelijk in India, mediterrane en Afrikaanse gebieden. Net zoals bij Rhodiola wordt hoofdzakelijk de wortel van deze plant gebruikt. Ashwagandha staat aan de basis van de Ayurveda en wordt in India bijna dagelijks gebruikt ter ondersteuning van het lichaam en het mentale welzijn. Het is een adaptogeen dat als supplement of thee wordt ingenomen en het zorgt voor meer energie en verlaging van het stressniveau. Het verbeterd de gemoedstoestand en heeft een goede invloed op het hart.

  Het poeder dat met de wortels wordt gemaakt wordt in capsules verkocht of aan thee toegevoegd. Gebruik het niet wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.


 5. Kamille is een lieflijke witte bloemetje dat gebruikt wordt voor ontzettend veel toepassingen. Vanwege zijn helende werking wordt het ingezet als ontstekingswerend en ontsmettend middel. Het wordt verder ook gebruikt bij maag- en darmklachten, verkoudheid en huidklachten. Daarnaast werkt het ook stressverlagend en zorgt het voor een betere nachtrust.


  Je kan het kopen als losse kruiden of supplementen. Kamille is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding.


 6. Matcha wordt verkregen door groene theebladeren fijn te malen tot een poeder. Het poeder heeft een typische groene kleur. Hoe groener het poeder, hoe beter de kwaliteit. Matcha heeft als groot gezondheidsvoordeel dat het enerzijds meer energie geeft en anderzijds de zenuwen kalmeert. Het bevat L-theanine wat zorgt voor meer dopamine en serotonine in de hersenen. Hierdoor bestrijd je symptomen van neerslachtigheid en onrust. Het bevat bovendien een massa antioxidanten die je lichaam gezond en vitaal houden.


  Genoeg redenen om matcha toe te voegen aan je voeding als smaakmaker of het in te nemen als supplement. Matcha is een veilig product en mag tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode ingenomen worden. Let er wel op dat je niet overdrijft want het blijft een stimulerend middel.


 7. Sint-Janskruid is een wild uitziende struik met kleine gele bloemetjes. Het kruid wordt als thee, extract, tinctuur of olie ingenomen. Het verbeterd de gemoedstoestand en zorgt voor ontspanning van de zenuwen. Het zorgt voor een goede slaap en ondersteund een gezonde spijsvertering. Het wordt wel eens aangeraden aan mensen die erg prikkelgevoelig zijn en daardoor snel stress ervaren.


  Toch moet je voorzichtig omspringen met dit kruid, interacties met andere geneesmiddelen zijn veel voorkomend. Daarom wordt aangeraden om altijd eerst met je arts af te stemmen over het gebruik in combinatie met andere geneesmiddelen. Gebruik het niet wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Op weg naar een stressvrij leven


Vele van deze kruidensupplementen zal je gecombineerd tegenkomen in de vorm van thee of supplementen. Probeer voor jezelf uit waar jij je het beste bij voelt. Laat je zeker adviseren door je apotheker of huisarts. Zo ben jij straks weer helemaal stressvrij!


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium