Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

31 mrt. 2023 | 5 min leestijd |Categorie Voedingsdeskundige, Psychologie, Gezondheidscoach, Diëtiek

De link tussen depressies en Fastfood.

Een goeie vettige friet met mayonaise van de frituur is nog altijd hét comfort-food bij uitstek op het einde van een leuke familie uitstap. Dat zit in onze Vlaamse genen, dat is “Vlaamse kost”. Onze smaakpapillen zijn misschien wel verheugd met zo’n maaltijd, maar hoe zit het precies met onze hormonen, en onze emoties?


Het regelmatig eten van deze producten activeert ons beloningscentrum, dat wil zeggen dat het de aanmaak van dopamine stimuleert. Drugs en alcohol doen dit ook. Elke keer als je het dan ruikt en ziet, wil je meer en meer om dat eerste prettige gevoel te evenaren. Dopamine noemen we ook wel het gelukzaligheid-hormoon.


Tot zover het goeie nieuws, want dopamine is niet het enige hormoon in ons lichaam dat beïnvloed wordt bij het eten van fastfood. Deze maaltijden zijn vaak hoog in vet, suiker en zout en bevatten weinig voedingsstoffen. De grote hoeveelheid suikers en andere slechte additieven zorgen voor enorme bloedsuikerschommelingen!


Bijvoorbeeld, het eten van veel fastfood kan de insulineresistentie verhogen, wat betekent dat het lichaam minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Insulineresistentie is een voorloper van diabetes type 2 en moet dus als waarschuwing gezien worden! Dit kan op zijn beurt weer leiden tot veranderingen in de hormonen die betrokken zijn bij de stofwisseling en energiebalans in het lichaam.


Mensen die vaak hamburgers, pizza en friet eten hebben een grotere kans om depressief te worden. Daarnaast hebben mensen die al depressief zijn de neiging juist nog meer fastfood te eten, omdat dit hun weer een beter gevoel geeft. De cirkel is hierbij rond en we zitten vast in een situatie waarin depressie hand in hand gaat met ons eetpatroon. Mensen met severe overgewicht kampen dagelijks met hun zelfbeeld, zelfvertrouwen en zijn zonder de juiste coaching vaak mentaal niet in staat om drastische veranderingen in hun levensstijl te maken. Bij de minste tegenslag zoeken deze mensen hun soelaas in ongezond eten en het is juist hier ligt de oorzaak van hun probleem! Vooral het dalen van de bloedsuikerspiegel naar een te laag niveau is de oorzaak van angstige en neerslachtige gevoelens.


Jezelf beter voelen door fastfood te eten is dus een illusie, en jezelf belonen met fastfood is niet altijd de juiste zet!


Het regelmatig eten van fastfood brengt ook andere gevaren met zich mee. Voeding die hoge niveaus van verzadigde en transvetten bevatten kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam op schadelijke stoffen en infecties, maar wanneer ze chronisch worden, kunnen ze de hormonale balans verstoren. Een verminderde schildklierfunctie is een ander bekend hormonaal gevolg van langdurige ontstekingen.


Nu dit allemaal bekend is, ben je nog steeds geneigd om dat wekelijkse bezoekje naar de frituur te nemen? Misschien toch eens 2x nadenken en jezelf belonen met volwaardige, gezonde maaltijden!


Een dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volkoren granen, gezonde vetten en eiwitten biedt jou veel meer ondersteuning bij het handhaven van de hormonale balans en het bevorderen van een goede stemming. Het is ook belangrijk om regelmatig te bewegen en voldoende te slapen om de hormonale balans en de geestelijke gezondheid te ondersteunen.


Draag zorg voor je lichaam, je hebt er maar eentje!


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium