Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

3 okt. 2023 | 7 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Therapeut

De waarde van rust in een wereld vol drukte

In onze moderne samenleving lijken drukte en een overvolle agenda statussymbolen te zijn geworden. Het streven naar voortdurende activiteit en productiviteit staat centraal in ons leven. We vullen onze dagen met werk, sociale media en allerlei vormen van onrust. Maar als we teruggaan in de tijd naar de oude Grieken, zien we een heel andere benadering van het leven.


In de tijd van de oude Grieken werd juist het tegenovergestelde nagestreefd. Niet-werken was een ideaal dat hoog in het vaandel stond. Het vermogen om te genieten van momenten van rust en bezinning werd als waardevol beschouwd. In die tijd was je "los" als je even weg was van alles. Dit was echter een periode waarin de wereld niet werd overspoeld door constante connectiviteit.


Tegenwoordig lijkt iedereen altijd met elkaar verbonden te zijn. Mensen staan altijd "aan," en de drang om constant bereikbaar te zijn, heeft onze levensstijl getransformeerd. Herken je dit gevoel? Het lijkt wel alsof we geen moment van rust meer kunnen vinden te midden van de digitale ruis en de eindeloze stroom van informatie.


Deze voortdurende drukte heeft echter gevolgen voor onze mentale gezondheid. Het logische resultaat van een leven vol prikkels is mentale overprikkeling, en op de lange termijn kan dit leiden tot prikkelbaarheid, irritatie of zelfs somberheid. Ons brein is evolutionair geprogrammeerd om gevaren en risico's als een hogere prioriteit te beschouwen. Het motto "voorkomen is beter dan genezen" zit diepgeworteld in ons denken. Dit betekent dat we in een moderne, prikkelrijke omgeving leven met een ouderwets navigatiesysteem.


Een van de grootste uitdagingen van deze tijd is het onderscheid tussen wat belangrijk is en wat urgent is. Vaak wordt urgentie verward met belangrijkheid, en we reageren instinctief op alles wat onze aandacht trekt, of het nu gaat om het piepje van onze iPhone, binnenkomende e-mails of de vuile was op de grond.

Om daadwerkelijk belangrijke zaken prioriteit te geven, moeten we leren om onze impulsen om te reageren op urgente maar onbelangrijke zaken onder controle te houden. Dit vereist het omgaan met de beperkingen van ons "stenen tijdperkbrein" en het ontwikkelen van effectievere reacties op de moderne omgeving en op zaken die werkelijk van betekenis zijn.


Een essentieel element in dit proces is diepe ontspanning. Dit stelt ons in staat om bewust overzicht te houden en op elk moment de juiste keuzes te maken tussen urgentie en belangrijkheid. Hersenonderzoek heeft aangetoond dat de hersenen tijdens momenten van rust enorme activiteit vertonen, met name in de gebieden die we gebruiken voor zelfreflectie en analyse, bekend als het "default mode network."


Het is interessant om te weten dat mensen na een korte periode van dagdromen of zelfs een dutje veel beter in staat zijn om bepaalde taken uit te voeren. Het probleem is echter dat we te weinig tijd besteden aan "nietsdoen." In een wereld die altijd lijkt te draaien, beschouwen we nietsdoen vaak als "verloren tijd." Dit leidt tot ineffectieve inspanningen, waardoor we juist tijd verliezen.


We hebben als mensen behoefte aan leegte in ons leven, maar we plannen onze dagen vol met activiteiten. Het is tijd om ons perspectief te veranderen en de waarde van nietsdoen te herontdekken. Nietsdoen is geen verspilling van tijd; het is eerder een investering in ons welzijn en ons vermogen om effectief te zijn in een wereld die constant in beweging is.


Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt nemen om meer ruimte te creëren voor rust en reflectie in je leven:

1. Bouw momenten van rust in je dag in: Plan korte pauzes tussen je taken om even te ademen, te dagdromen en je gedachten te ordenen.


2. Beperk constante prikkels: Zet meldingen op je telefoon en computer uit wanneer je aan belangrijke taken werkt. Laat je niet constant afleiden door e-mails en sociale media.


3. Leer 'nee' zeggen: Prioriteiten stellen betekent ook dat je soms nee moet zeggen tegen verzoeken die niet bijdragen aan je belangrijkste doelen.


4. Durf te dromen: Laat je gedachten afdwalen en droom groots. Creatieve ideeën en oplossingen komen vaak voort uit momenten van dagdromen.


5. Plan momenten van echte ontspanning: Neem de tijd om echt te ontspannen, of dat nu is door te mediteren, een wandeling in de natuur te maken of gewoon te genieten van een goed boek.


Laten we de wijsheid van de oude Grieken omarmen en erkennen dat de kunst van nietsdoen niet verloren is gegaan in onze moderne wereld. Het is tijd om de kracht van rust en reflectie te herontdekken en evenwicht te brengen in ons leven vol drukte.


Wens je graag begeleiding? Klik hieronder:


https://www.inmudra.be/pages/offerings/basiscoaching

https://www.inmudra.be/pages/offerings/individueeltraject

https://www.inmudra.be/pages/offerings/7pijlers

https://www.inmudra.be/pages/offerings/yoga

https://www.inmudra.be/online_store


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium