Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

10 jul. 2024 | 4 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Ontdek 8 waardevolle tips om dieper te slapen tijdens de menopauze!

In ons vorige blog hebben we uitgebreid gesproken over de menopauzale klachten die leiden tot slapeloosheid en het belang van professionele begeleiding om dit probleem op een structurele manier aan te pakken. In deze blog deel ik graag 8 effectieve tips die kunnen bijdragen aan het vinden van een oplossing. Kortom, hoe kun je je hormonen beter onder controle houden?


1. Blijf in beweging

Om een goede nachtrust en een positieve gemoedstoestand te garanderen, is het cruciaal om in beweging te blijven. Dus, waar wacht je nog op? Kom uit die zetel en ontdek de eindeloze voordelen van regelmatige lichaamsbeweging!


2. Ervaar de kracht van daglicht

Breng meer tijd door in het daglicht en geniet van de voordelen. Het zonlicht dat je overdag absorbeert, kan de serotonineproductie in je lichaam stimuleren. Serotonine, ook wel bekend als het gelukshormoon, speelt een cruciale rol bij het reguleren van je slaap-waakcyclus en kan helpen bij de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je helpt ontspannen en goed slapen.

3. Ontwikkel een vaste slaapgewoonte

Breng meer structuur aan in je dagelijkse routine om je slaapkwaliteit te verbeteren. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan en naar bed te gaan, zelfs in het weekend. Een vast slaappatroon kan wonderen doen voor je algehele welzijn en energieniveau.


4. Natuurlijke verlichting

Verminder opvliegers door je inname van cafeïne, alcohol, zware maaltijden, pikant eten en suikers te beperken. Deze simpele aanpassingen kunnen het verschil maken en zorgen voor meer comfort.


5. Ontdek het voordeel van magnesium

Magnesium kan een positief effect hebben op je slaap en je stemming en vermoeidheid, omdat dit mineraal in combinatie met vitamine B6 een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van serotonine, ons gelukshormoon.



6. Beperk blauw licht!

Laat je gsm, tablet of laptop buiten de slaapkamer liggen. Het is bekend dat het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen, de aanmaak van het slaaphormoon Melatonine kan verstoren, waardoor je moeite kunt hebben met in slaap vallen en een goede nachtrust kunt missen.


7. Belang van ontspanning

Zorg voor voldoende ontspanning overdag. Te weinig ontspanning kan de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloeden.


8. Verbeter je slaapomgeving

Zorg voor een koele slaapkamer, draag in bed lichtere nachtkledij en gebruik bedlinnen van katoen. Dit is luchtiger.


Slaaptherapie: de sleutel tot een goede nachtrust!

Heb jij last van aanhoudende slaapproblemen? Dit kan leiden tot enorme vermoeidheid, overmatige stress en andere vervelende symptomen. Zelfs na de menopauze kan slapeloosheid aanhouden, omdat het een aangeleerd patroon is geworden dat diep geworteld zit in je brein en in stand wordt gehouden door je gedachten en gedrag.


Mijn belangrijkste advies: laat het niet zo ver komen!
Zorg ervoor dat jijzelf de touwtjes in handen krijgt door aan de slag te gaan met een slaapdeskundige. Investeren in slaaptherapie is de beste keuze voor je gezondheid op lange termijn. Bezoek deze website voor meer informatie!



Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium