Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

6 nov. 2024 | 8 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Dit is waarom je je slaapprobleem beter nooit negeert

“Ons lichaam wordt niet blij van te weinig slaap, want later in het leven betaal je daar een prijs voor” is de interessante vaststelling van neurologe en slaapexperte Inge Declercq die ik in een recent artikel heb gelezen.


Gevolgen op lange termijn nooit onderschatten!

Haar conclusie heeft me op het idee gebracht om in dit blogartikel even stil te staan bij de gevolgen van langdurige slapeloosheid. Je mag die immers op lange termijn echt niet onderschatten. Een hartstilstand of depressie daardoor is goed mogelijk! Ons lichaam wordt dus niet blij van te weinig slaap, maar het is
ook nog eens schadelijk voor ons brein!

Interessant voor jou lijkt mij dat je eerst deze slaaptest afneemt, als je die nog niet hebt gedaan … Want misschien denk jij wel dat jij een slaapprobleem hebt, maar heb je dat
helemaal niet of andersom!


Slaaptherapie? Da's niks voor mij!

Natuurlijk is het zeker niet mijn bedoeling om hier de “drama queen” te spelen. Daar word jij als slapeloze niet vrolijk van en het gaat je ook niet verder helpen. Maar ik vind het wel belangrijk dat je jezelf ervan bewust wordt of je effectief een slaapprobleem hebt en dat je dit probleem niet mag blijven negeren.

Ik heb er ook 40 jaar voor moeten worden om dit in te zien. Heel lang ben ik ervan overtuigd geweest dat mijn slaapprobleem iets was dat bij mij hoorde. Er was toch niets aan te doen. Daarom bleef ik liever aanmodderen in mijn oude vertrouwde patroon.

Nee, ik stond niet open voor slaaptherapie, want ik geloofde daar niet in. Ik zou wel bijtanken op mijn vrije dagen en zo heb ik dit 17 jaar lang volgehouden. Ik ben er zeker van dat de meesten onder jullie deze vicieuze cirkel van zelfovertuigende gedachten herkennen.

Gelukkig ben ik er achter gekomen dat herstel van je slaap echt wel mogelijk is door weer te leren vertrouwen op je eigen slaapvermogen. In mijn geval bleek mijn chronisch slaapprobleem een op zichzelf staande stoornis.


Slaapproblemen moeten altijd behandeld worden!

Slaapproblemen kunnen uiteraard ook
een onderdeel zijn van een medische of psychische aandoening. Hiervoor moet je bij de huisarts zijn om de oorzaak van je slapeloosheid te achterhalen.

In beide gevallen dient het probleem van slapeloosheid behandeld te worden, in combinatie met de andere problematiek uiteraard. Heb je bijvoorbeeld last van een depressie, dan is het vanzelfsprekend dat het niet voldoende is om alleen met slaaptherapie aan de slag te gaan. Hiervoor is andere professionele hulp nodig.


Langdurige stress is toxisch voor ons brein!

Maar heel vaak is stress de grote boosdoener bij slaapproblemen. Slapeloosheid is één van de meest voorkomende lichamelijke signalen bij stress.

Het is wetenschappelijk bewezen dat langdurige stress toxisch is voor ons brein. Onze verbindingen tussen hersencellen zullen hierdoor verschrompelen. Door te weinig slaap worden er ook geen nieuwe hersencellen gevormd. Als dit slaaptekort te lang aanhoudt, heeft dit onvermijdelijk een negatief impact op ons geheugen en concentratievermogen. Je wordt er simpel gezegd dommer van.

Ook je mentale veerkracht vermindert waardoor je prikkelbaarder en emotioneler wordt. Op redelijk korte termijn kan je hierdoor een burn-out ontwikkelen. Mensen die slecht slapen hebben trouwens ook dubbel zoveel risico op het krijgen van een depressie als mensen die niet slecht slapen.



Chronisch slaaptekort is schadelijk voor ons lichaam!

Zo’n langdurig slaapgebrek is niet alleen schadelijk voor onze mentale gezondheid, maar ook voor ons lichaam zelf.

Het heeft een behoorlijk impact op je eetlust, want vaak eet je meer en heb je meer behoefte aan snelle suikers en cafeïne om te kunnen blijven functioneren.

Ben je toevallig op dieet en/of ben je bereid om meer aan lichaamsbeweging te doen? Vergeet dan ook niet voldoende slaap te slapen, want te weinig slaap zorgt ervoor dat je dikker wordt. Je hebt ook meer kans op diabetes.

Bovendien geraakt je spijsvertering er door van slag, waardoor je last van maag en-of darmproblemen kunt hebben. Daarnaast is het ook niet bevorderlijk voor je libido. Je bent ook gemakkelijker ziek of vatbaarder voor ontstekingen. Het is bewezen dat een chronisch slaaptekort een hoger risico geeft op hart- en vaatziekten. Eveneens kan er een effect zijn op een te hoog cholesterolgehalte..


Nu even goed nieuws!

Het goede nieuws dat ik hier graag ook wil brengen,
is dat ons brein wel flexibel en veerkrachtig kan zijn. Dus door er op een juiste manier mee aan de slag te gaan, is jouw brein in zekere mate in staat om de verschrompelde hersenverbindingen weer te herstellen.

Anders gezegd, herstel van je slaap is echt wel mogelijk. De overgrote meerderheid onder jullie is wel degelijk in staat om normaal te slapen. Alleen heb je jezelf aangeleerd om van jezelf een slechte slaper te maken. Gelukkig kan daar aan gewerkt worden.


Wondermiddelen bestaan niet, maar de juiste oplossing wel!

Helaas is slaaptherapie niet goedkoop en kost een goede aanpak tijd. Daarom hebben mensen vaak de neiging om zelf hun slaapprobleem te proberen oplossen door te blijven zoeken naar allerlei wondermiddelen. Die lijken op korte termijn vaak veelbelovend en bovendien goedkoper dan sessies slaaptherapie. Onze sociale media spelen handig op deze zoektochten naar middelen.

Helaas stel ik vast dat geen enkel supplement, pleister of ander middel jouw slaapprobleem echt kan oplossen. Ze camoufleren enkel maar je slaapprobleem en zorgen hooguit voor een tijdelijk placebo-effect. Op lange termijn verandert er niets.

Bij chronische slaapproblemen zitten de wortels vaak veel te diep in je brein gebakken. Het is dus belangrijk dat je slaapproblemen in hun totaliteit aanpakt, te beginnen bij de basis. Hiermee wil ik niet zeggen dat er, ondersteunend daarbij, geen goede hulpmiddelen bestaan.

Als je het mij vraagt, is slaaptherapie volgen de enige goede en structurele investering in jouw gezondheid bij chronische slapeloosheid.
Een goede nachtrust behoort tot onze basisbehoeften en is nodig om optimaal te kunnen functioneren binnen onze alsmaar drukker wordende samenleving. Bovendien kunnen we langer zonder eten dan zonder slaap? Jij niet?

Heb jij nog een vraag? Neem gerust contact op met mij!



Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium