Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

28 apr. 2023 | 6 min leestijd |Categorie Voedingsdeskundige, Psychologie, Mental coach

Maak komaf met stress en geef prioriteit aan jezelf!

Hey iedereen.


April was een helse maand, en ook ik heb dat gevoeld! Ik wil vandaag het fenomeen stress met jullie bespreken en jullie tips geven om hiermee om te gaan. Waar komt stress vandaan en hoe pakken we dit aan? Wat triggert ons?


Misschien herken jij jezelf wel in de volgende stressoren:


  • Je werkdruk ligt immens hoog. Je moet constant deadlines inhalen en je krijgt het gevoel dat je verantwoordelijkheden draagt waarvoor je eigenlijk niet betaald wordt.


  • Financiële problemen in je leven. Deze zorgen voor onzekerheid over de toekomst en je vindt het moeilijk om hierover te praten.


  • Je wil goed doen voor iedereen en dit doet je vaak de das om. Je hebt het gevoel dat er van je geprofiteerd wordt en je maakt je verliest hierin aandacht voor jezelf.


  • Je voelt je niet lekker in je vel en vaak ben jij heel kritisch over jezelf als persoon.


Klinkt bekend hé? Stress is de nummer 1 oorzaak van depressie en lichamelijke problemen, en ik vind persoonlijk dat iedereen een pak steviger in zijn schoenen mag staan. Kin omhoog en borst vooruit!


Hoe pak je dit aan? Hoe maak je van jezelf een stressvrij, gelukkig persoon?

Enkele tips hiervoor zijn:



  • Op je werk is timemanagement de sleutel tot jouw geluk. Of je nu werkt voor een baas of je bent zelfstandig, het is belangrijk om organisatorisch te zijn en vooruit te plannen. Wanneer je aan de vooravond van een drukke week staat bekijk je eerst de grootste taken en focus je je hierop. Door prioriteit te geven aan belangrijkere zaken geef je jezelf geen ruimte om je druk te maken over pietlulligheden!


  • Controleer je financiële situatie door een budget op te stellen. Een budget geeft je een overzicht van je inkomsten en uitgaven en helpt je te bepalen waar je geld naartoe gaat. Op basis van dit inzicht kun je gerichte besparingen aanbrengen. Iedereen moet maandelijkse kosten dekken maar heel vaak gooien we ook geld in de gootsteen aan zaken die we eigenlijk niet nodig hebben. Geef je geld enkel uit aan de belangrijkste zaken, en bespaar op de rest om zo de financiële kater tegen te gaan!


  • Voor jouw eigen zelfbehoud is het belangrijk dat je jezelf meer op de eerste plaats zet! Niemand komt jouw problemen oplossen, dus wring je ook niet in bochten om dit juist wel voor anderen te willen doen. Uw situatie is vaak al ingewikkeld genoeg en dus je eigen werk links laten liggen om andere hun werk op te lossen is echt te gek voor woorden. Iedereen is volwassen, toch? Niemand hoeft een handje boven ons hoofd te houden. Dus durf eens wat vaker “neen” zeggen!


  • Het stellen van grenzen en prioriteiten is niet egoïstisch. Het stelt je juist in staat om jezelf de aandacht te geven die nodig hebt om te gedijen en gelukkig door het leven te gaan. Door goed voor jezelf te zorgen, zal je jezelf mentaal en emotioneel gezond houden. Dit betekent dus ook dat je meer energie, focus en veerkracht hebt om anderen bij te staan, indien nodig!


  • Red je lichaam en je zelfbeeld, beweeg vaker! Keer op keer wordt lichaamsbeweging aangeboden als de nummer 1 remedie tegen stress. Niet onlogisch natuurlijk, want door voldoende lichaamsbeweging ga je niet alleen je fysiek verbeteren maar maak je ook meer hormonen aan die je gezondheid boosten. Door actief te werken aan je gezondheid creëer je een nieuwe kijk op jezelf en hierdoor kweek je juist meer zelfvertrouwen in je leven.


  • Relax eens wat meer, en vooral, zoek sociale steun! Praat met vrienden en familie over al je gevoelens. Vraag hun wat zij van jou vinden en leer jezelf eens zien door de ogen van iemand anders. De onzekerheden en kritiek die jij aan jezelf toewijst is vaak niet hoe de buitenwereld naar jou kijkt!


Het is oké, om jezelf graag te zien. Het is oké om jezelf op de eerste plaats te zetten om zo effectiever en gelukkiger door het leven te gaan. Gun jezelf een break af en toe, maar werk ook superhard om alle mooie dingen die je hebt in je leven ook te behouden.


Geluk, is een verdienste, geen gift.


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium