Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

30 mrt. 2024 | 3 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Bewegings Therapeut

Is Jouw Lichaam Getraind om te Zitten?

In onze huidige samenleving brengen de meesten van ons een groot deel van de dag zittend door. In de klas, aan een bureau, in de auto of op de bank. We zijn hier zo aan gewend geraakt dat we ons zelden afvragen wat de impact hiervan is op ons lichaam, dat oorspronkelijk niet ontworpen is voor zoveel zitten. Onze lichaamsbouw is eerder afgestemd op wandelen, klimmen, rennen, springen, vallen, en dit alles zonder schade aan te richten aan onze gewrichten.


De Impact van een Zittend Beroep op Gewrichten


  1. Gewichtstoename: Een sedentaire levensstijl kan leiden tot gewichtstoename, wat op zijn beurt extra druk uitoefent op gewrichten zoals de knieën, heupen en enkels. Dit kan resulteren in slijtage van het kraakbeen en ontstekingen.
  2. Spierzwakte: Langdurig zitten kan leiden tot zwakke spieren, met name in de rug, buik en benen. Zwakke spieren bieden minder ondersteuning aan de gewrichten, waardoor ze vatbaarder worden voor blessures en pijn.
  3. Slechte houding: Het aannemen van een slechte houding tijdens langdurig zitten kan de belasting op bepaalde gewrichten vergroten. Bijvoorbeeld, voorovergebogen zitten kan extra druk uitoefenen op de wervelkolom en de tussenwervelschijven belasten.
  4. Verhoogd risico op aandoeningen: Studies hebben aangetoond dat een zittende levensstijl het risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals osteoporose, artritis en rugpijn kan verhogen.

Houdingstherapie om het Lichaam te Trainen om te Zitten


Gelukkig kunnen we ons lichaam trainen om deze langdurige inspanning aan te gaan. Als je een marathon gaat lopen, bereid je je lichaam erop voor. Zitten is voor je lichaam een even intense inspanning. Goed nieuws; je kan je lichaam ook voorbereiden op het zitten. Houdingstherapie staat hierbij als je coach klaar. Tijdens een intakegesprek wordt een analyse gemaakt, aan de hand van vier foto’s wordt gekeken waar je lichaam ondersteuning kan krijgen om klachten te voorkomen. Op basis hiervan wordt een oefenmenu opgesteld, dat geïntegreerd kan worden in jouw dagelijkse routine. Dit alles doen we op basis van de Egoscue® methode.


Contacteer me gerust als je wil bespreken hoe houdingstherapie jou kan helpen. Dit kan via deze pagina, de website https://positheus.be/index.php/9cafb-contact/, of per e-mail op karen@positheus.be.


Tags

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium