Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

12 sep. 2023 | 6 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Therapeut, Bewegings Therapeut, Lifecoach, Mental coach

Wat is de functie van een antioxidant?

Antioxidanten: wat zijn het en uit welke voeding haal je ze?

De afgelopen jaren zijn antioxidanten veelvuldig in het nieuws geweest. Deze natuurlijke wonderstofjes zouden allerlei voordelen bieden, van het voorkomen van celschade tot het tegengaan van veroudering en rimpelvorming. Maar laten we eens dieper ingaan op wat antioxidanten eigenlijk zijn, waar je ze kunt vinden in je voeding, en of er zoiets bestaat als te veel antioxidanten.


Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn als de superhelden van ons lichaam. Ze hebben de kracht om oxidatie tegen te gaan. Oxidatie is het proces waarbij vrije radicalen ontstaan door een reactie met zuurstof. Deze vrije radicalen worden geproduceerd als bijproduct van normale lichaamsprocessen. Als hun aantal echter te hoog wordt, kunnen ze schadelijk worden.


Nu denk je misschien: hoe komen we in godsnaam aan die vrije radicalen? Nou, ze zijn overal. Ze komen van ongezonde voeding, medicijnen, sigarettenrook, chemische stoffen, stress, zware metalen, cosmetica, shampoo, luchtvervuiling, uitlaatgassen, kraanwater, en zelfs shampoo. Deze factoren zetten een oxidatieproces in gang, waardoor we, in zekere zin, langzaam "wegroesten." Ja, roest is in feite een oxidatieproces, en hetzelfde gebeurt in ons lichaam.


Gelukkig zijn antioxidanten hier om de dag te redden! Ze kunnen het oxidatieproces vertragen en vrije radicalen neutraliseren. Hierdoor kunnen ze veroudering tegengaan en de vorming van ongewenste dingen zoals rimpels en pigmentvlekken op de huid uitstellen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat sommige antioxidanten kunnen helpen bij het voorkomen van kanker, maar daar is nog meer onderzoek voor nodig.


Waar zitten antioxidanten in?

Nu je weet hoe geweldig antioxidanten zijn, wil je natuurlijk weten waar je ze kunt vinden. Nou, je hoeft niet ver te zoeken, want veel antioxidanten zijn te vinden in onze dagelijkse voeding. Sommige voedingsmiddelen blinken echter uit als antioxidantenbronnen. We noemen ze graag "Brain Foods" omdat ze niet alleen goed zijn voor je lichaam, maar ook voor je hersenen.


Fruit is een geweldige plek om te beginnen. Blauwe bessen, frambozen, aardbeien, druiven, granaatappel, en pruimen zitten boordevol antioxidanten. Als je van groenten houdt, kun je kiezen voor boerenkool, tomaat, broccoli, wortels, spinazie, spruitjes, aubergine, ui, en bieten. En laten we de zoete kant niet vergeten - antioxidanten zijn ook te vinden in chocolade, noten, en groene, zwarte, en witte thee. Dus je kunt gezond snacken en tegelijkertijd genieten van een heerlijke kop thee.


En hier is een interessant feitje: zelfs zuurstof is een antioxidant. Maar wacht even, zuurstof is ook een vrije radicaal. Dat klopt! Als mens kun je logischerwijs niet zonder zuurstof, maar met elke ademteug verouder je een beetje meer. Dus daarom is het slim om regelmatig antioxidantrijke voeding te eten om jezelf te beschermen.


Zijn te veel antioxidanten gevaarlijk?

Het is belangrijk om te onthouden dat alles in het lichaam draait om evenwicht. Te veel van iets goeds kan net zo schadelijk zijn als te weinig. Dit geldt ook voor antioxidanten. Als je extreem hoge hoeveelheden antioxidanten inneemt, kun je het natuurlijke evenwicht verstoren en kunnen ze zelfs de tegenovergestelde werking krijgen.


Maar maak je geen zorgen, je moet het wel heel bont maken voordat dit gebeurt. In onze moderne wereld worden we blootgesteld aan meer vrije radicalen dan ooit tevoren, mede door factoren zoals stress en vervuiling. Tegelijkertijd krijgen de meeste mensen relatief weinig antioxidanten binnen vanwege bodemverarming en ongezonde eetpatronen. Dus het is niet snel dat je te veel antioxidanten binnenkrijgt.


Wat zijn de beste antioxidanten?

Antioxidanten zijn er in vele vormen, en ze hebben allemaal hun eigen unieke voordelen naast het bestrijden van vrije radicalen. Een goed voorbeeld zijn vitamine C en E. Vitamine C ondersteunt onder andere het immuunsysteem, terwijl vitamine E helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen.

Andere krachtige antioxidanten zijn stoffen zoals resveratrol, alfa-liponzuur en anthocyanen. Ze dragen respectievelijk bij aan de gezondheid van hart- en bloedvaten, de ontgifting van de lever, en je hersengezondheid en geheugen.


Supplementen kunnen een handige manier zijn om je dagelijkse inname van antioxidanten te verhogen. Vergeet echter niet dat supplementen nooit een vervanging zijn, maar alleen een aanvulling op een gezond dieet en een gezonde levensstijl.


Dus, laten we blijven genieten van die heerlijke antioxidantrijke voeding, wetende dat we onze innerlijke superhelden voeden en ons lichaam beschermen tegen de krachten van oxidatie. Als het om antioxidanten gaat, is een beetje extra bescherming nooit een slecht idee!


https://www.inmudra.be/pages/offerings/basiscoaching

https://www.inmudra.be/pages/offerings/individueeltraject

https://www.inmudra.be/pages/offerings/7pijlers

https://www.inmudra.be/pages/offerings/yoga

https://www.inmudra.be/online_store


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium