We kennen allemaal wel pepermunt, of de botanische naam Mentha x piperita, voor de heerlijke geur en de verfrissende smaak. Het is een kruising tussen verschillende muntsoorten, waarvan groene munt het beste is gekend. Het kruid heeft een rijke geschiedenis, die helemaal teruggaat tot het oude Egypte. De smaak en geur werden namelijk niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook voor kleine kwaaltjes.
Waar komt pepermunt vandaan?
Vaak wordt beweerd dat pepermunt afkomstig is uit Europa. Uit historische bronnen is gebleken dat pepermunt ook al in het oude Egypte werd gebruikt, maar ook in de Griekse en Romeinse beschavingen zijn bronnen gevonden van pepermunt.
In de 18de eeuw werd pepermunt in Europa beschouwd als een waardevol medicijn tegen verschillende aandoeningen, zoals spijsverteringsproblemen en hoofdpijn. Steeds vaker vond je het terug in de tuin en werd het een veelvoorkomende en veelverkochte plant in apotheken.
Herborist J. Gerard schreef over dit kruid als “Helend voor de maag”. In de 13de eeuw schreef Jacob van Maerlant in zijn Der Naturen Bloemen dat de frisheid van pepermunt ook het slechte uit de mond weghield.
Pepermunt is sterker en frisse dan andere soorten munt, omdat het meer van het vluchtige “menthol” bevat. Dat verklaart gelijk ook de verkoelende en opfrissende eigenschappen.
Hoe wordt pepermunt vandaag gebruikt?
Ook vandaag wordt pepermunt nog voor verschillende zaken gebruikt, en niet alleen als onderdeel van een heerlijke mojito. Het wordt verwerkt in medicijnen, cosmetica, in verschillende gerechten, in theemengelingen, en ga zo maar verder. Pepermuntolie, uit de bladeren van de plant gewonnen, worden ook in aromatherapie gebruikt. Je vindt het in tandpasta’s, mondspoelingen en cosmetica omwille van de verfrissende en antibacteriële eigenschappen.
Hoe kan je de heilzame kracht van pepermunt gebruiken?
Pepermunt staat bekend om de gezondheidsvoordelen van het kruid, toch kan het nooit een bezoek aan een dokter of medicatie vervangen. Maar het kan wel ondersteunend werken.
- Zo kan het een opgeblazen gevoel, indigestie en misselijkheid verzachten.
- Zelf gebruik ik het ook bij hoofdpijn of migraine als gevolgd van stress en vermoeidheid. In mijn volgende blog, leg ik je graag uit hoe je dat kan aanpakken met 2 concrete recepten.
- Een pepermuntthee vlak na de lunch, kan je die boost geven die je even nodig had. Bovendien bevordert het de spijsvertering en verlaagt het de kans op een opgeblazen gevoel.
- Weg met slechte adem? We kennen natuurlijk allemaal het klassieke muntje, maar ook gewoon wat knabbelen op een pepermuntblaadje doet al wat het moet doen. Wist je trouwens dat het gelijk komaf kan maken met ongewenste bacteriën in de mond?
- Nood aan dat extra beetje focus? Dan kan een snuifje pepermuntolie je helpen. Vaarwel middagdipjes. Pepermuntolie is iets wat ik standaard maak in mijn kruidenworkshops.
Wel ook even opletten: een teveel aan pepermunt heeft het omgekeerde effect voor je maag en spijsvertering. Misschien heb je dat zelf al eens gemerkt toen je net iets te veel pepermuntjes had gegeten. Mijn man in ieder geval wel … en hij zal dat geen tweede keer meer proberen.
Hoe gebruik jij pepermunt? Laat het me zeker weten.