Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

20 mei 2024 | 6 min leestijd |Categorie Lifecoach, Holistisch therapeut, Mental coach

Is matcha echt zo gezond?

Vandaag nemen we je mee op een reis naar Japan, het land van de rijzende zon, waar traditie en discipline hoog in het vaandel staan. Een drank die diep geworteld is in de Japanse cultuur en wereldwijd steeds populairder wordt, is matcha, oftewel “gemalen groene thee”. Met als grote hamvraag: is matcha nu echt zo gezond als wordt beweerd?


In de afgelopen jaren is matcha een ware hype geworden bij ons en wordt het vaak geprezen als de meest gezonde thee ter wereld. Dat is iets waar ik in mijn workshops heel erg duidelijk over ben: dat klopt niet. Matcha is niet de meest gezonde thee ter wereld. Hoewel ik absoluut niet ontken dat matcha goede eigenschappen heeft, is het zeker en vast geen wondermiddel en kan ook niet iedereen het drinken. Wat bijvoorbeeld rooibos (echt wel de meest gezonde thee, euhm kruideninfusie, ter wereld ;-)) wél door echt iedereen gedronken kan worden. Dit mooie Zuid-Afrikaanse plantje verdient dan ook de titel meest gezonde thee ter wereld. Maar daarover in een andere blogbericht meer. Maar laten we het nu even hebben over… juist ja, die goede eigenschappen van matcha…


Een van de meest opvallende eigenschappen van matcha is dat het tot wel 100 keer meer antioxidanten bevat dan “gewone” groene thee. Dit vereist echter enige nuance, want wat is “gewone” groene thee?


Voor de een betekent dit misschien iets anders dan voor de ander. Wat wel vaststaat, is dat matcha meer cafeïne, L-theanine en antioxidanten bevat dan andere soorten Japanse groene thee. Dit komt omdat we het gemalen theeblad zelf consumeren, in plaats van slechts een infusie ervan te drinken. Matcha werd ook op een andere manier bewerkt dat bijvoorbeeld Chinese Lung Ching (ook een heerlijke groene theesoort)


Matcha kan op diverse manieren worden gebruikt en klaargemaakt. Naast het drinken kun je het verwerken in allerlei gerechten en is het ook een populair product in cosmetica. Op mijn blog en tijdens mijn workshops deel ik regelmatig heerlijke recepten met matcha. In dit artikel leg ik uit hoe je matcha op de klassieke manier bereidt. Maar maak je geen zorgen, er volgen nog veel meer recepten.


Japanse thee en theecultuur


Laten we eerst wat dieper ingaan op Japanse thee en de bijbehorende theeceremonies. Japan staat bekend om zijn verfijnde theeceremonie, een traditie die diep verankerd is in de cultuur.


In deze aflevering van Thee met een Verhaal op EclipsTV vertel ik je er meer over.


Wil je in België kennismaken met de Japanse theecultuur door iemand die echt thuis is in dit vakgebied? Bezoek dan zeker de website van Studio Wa. Ik ontmoette Helena tijdens Japanse theelessen en zij is ontzettend bedreven en gepassioneerd in wat ze doet.


Hoe maak je matcha klaar zonder dat deze bitter smaakt?


Een goede matcha die op de klassieke manier wordt gezet, hoort niet bitter te zijn. Is je matcha toch bitter? Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Te heet water
  • Niet de juiste kwaliteit matcha
  • Onjuiste verhouding thee/water

De basisbereiding van matcha op de klassieke manier (usucha, oftewel dunne thee) is als volgt:

  1. Neem 2 bamboelepeltjes matcha (ongeveer de hoeveelheid ter grootte van 2 erwtjes of 1/3 koffielepel). Idealiter zeef je de matcha eerst, hoewel ik dit zelf niet altijd doe. Mama van 3 he ;-)
  2. Giet 100 ml water van 80°C over de matcha (laat je waterkoker afslaan en wacht 2 minuten voordat je het hete water gebruikt).
  3. Klop de thee gedurende 45 seconden op (bij voorkeur met een matcha kloppertje of chasen) in een W-vorm. Geen matcha kloppertje in huis? Dan kan je ook een melkschuimer gebruiken.
  4. Geniet van je matcha.

Waarom Matcha Drinken?


Allereerst drink je matcha omdat je het lekker vindt. Dwing jezelf niet om het te drinken als je er geen zin in hebt of het niet lust. Ik geloof sterk in het principe dat je lichaam aangeeft wat het nodig heeft. Heb je geen trek in matcha, drink het dan niet.


Matcha geeft je een energieboost dankzij de cafeïne die het bevat. Deze boost houdt ongeveer vier uur aan, afhankelijk van hoe gevoelig je bent voor cafeïne. Het voordeel ten opzichte van koffie? Je ervaart geen koffiedip dankzij de L-theanine.


Naast de directe energieboost, kan matcha ook een positief effect hebben op je gewicht, cholesterol en/of hoge bloeddruk, mits gecombineerd met een gezonde levensstijl en voldoende beweging. Het is geen wondermiddel, maar kan zeker bijdragen aan je welzijn. En nee, je zal nooit afvallen enkel en alleen door matcha te drinken.


Wil je meer weten over matcha? Aarzel dan zeker niet om mij een berichtje te sturen.


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium