Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

12 jun. 2024 | 6 min leestijd |Categorie Slaapproblemen, Verpleegkunde, Slaapcoach

Waarom de natuur een goed slaapmedicijn is!

Een interessant EOS-artikel vertelt dat België Europees kampioen is als het aankomt op het slikken van slaapmedicatie, kalmeringsmiddelen maar ook pijnstillers. Lees meer


Dit terwijl de natuur ons heel wat gezondheidsvoordelen kan opleveren. Zoals dit EOS artikel zegt: “Wacht niet op dat voorschrift van de dokter. Trek de natuur in en ervaar zelf wat dit met je doet. En laten we ze vooral koesteren, onze moeder natuur. Zij verdient het, om in de bloemetjes gezet te worden.”


Deze stelling klopt ook echt: de natuur werkt rustgevend. Ze haalt ons stressniveau naar beneden, wat zorgt voor een betere slaapkwaliteit (minder piekeren ’s nachts) en meer mentale veerkracht.

Bovendien is ze helemaal gratis. Toch krijgt ze van veel mensen veel te weinig aandacht
in onze alsmaar drukker wordende maatschappij, waar we vrijwel nooit meer offline zijn. Vaak
hebben we naast onze drukke job nog een hectisch privéleven er bovenop. En dan heb je die snel evoluerende technologie zoals
ons mobiele scherm dat intussen een verlengstuk van ons lichaam is geworden en veel aandacht van ons vraagt.


Dit heeft tot gevolg dat veel mensen niet meer weten hoe ze zich op een natuurlijke manier kun ontspannen om hun lichaam en brein de noodzakelijke rust te gunnen. Mensen kunnen niet meer offline gaan, waardoor ze bewust of onbewust onder continue stress leven. Vroeg of laat kan dit zorgen voor allerlei stressgerelateerde klachten zoals slapeloosheid, moe zijn, prikkelbaarder zijn.Je mentale veerkracht vermindert.
Een burn-out is binnen onze maatschappij al geen uitzondering meer.


Schotse dokters schrijven natuur voor als medicijn

Gelukkig kan de natuur voor ons heel wat gezondheidsvoordelen opleveren. Daarom schrijven dokters in Schotland sinds 2018 letterlijk contact met de natuur voor. Lees meer


Zo verlaagt een wandeling in de natuur de kans op depressie en stress. Ze zorgt voor meer innerlijke rust en onze hartslag verlaagt er zelfs door. Daardoor zal jouw slaapkwaliteit merkbaar verbeteren. Als je meer tijd buiten doorbrengt, door te wandelen bijvoorbeeld, gaat je lichaam zich ook vanzelf beter aanpassen aan het ritme van de natuur.

Wanneer je lichaam meer een natuurlijk dag- en nachtritme volgt, zal het gemakkelijker het slaaphormoon melatonine aanmaken, het stofje in je hersenen dat ervoor zorgt dat je snel in dromenland belandt.


Contact met de natuur - met veel groen, een uitzicht op het bospad, de stilte en de rust - brengt jezelf in het huidige moment. Je automatische gedachtenmolen die in het verleden, in de toekomst of ergens anders zit wordt even stilgelegd. Dit zorgt voor meer rust en vrije ruimte
in je hoofd, waardoor je je daarna beter kan concentreren en creatiever wordt. Het heeft ook een positief effect op onze gemoedsstemming. Negatieve gedachten worden tegengegaan en angstgevoelens verminderen. Het maakt je weer veerkrachtiger. Het lijkt alsof de
natuur ons alleen maar voordelen oplevert, want onze batterij wordt ermee opgeladen . Toch is zij niet voor iedereen een veilige omgeving om te herstellen. Soms vindt iemand eerder rust in de stad. Daar is ook niets mis mee!

Ook al schijnt de zon niet en is het weer regenweer vandaag, dan zou je minstens toch een half uur naar buiten moeten gaan. Frisse buitenlucht en buitenlicht zijn goed voor jouw bioritme en licht bevordert ook de aanmaak van je ontspanningshormonen, waardoor je ‘s avonds gemakkelijker in slaap zult vallen…


Natuur is niet gelijk aan slaaptherapie

Heb je sinds langere tijd last van slapeloosheid, dan wil ik hier nog graag meegeven dat je je ervan bewust moet zijn dat je je slaapprobleem niet alleen kan oplossen door meer te gaan wandelen in de natuur. Er is meer voor nodig, omdat je verstoord slaappatroon vaak aangeleerd is, na meestal een stressvolle periode uit het (soms verre) verleden. Het zit in je brein gebakken, de wortels liggen soms diep en deze gewoonte wordt onderhouden door jouw manier van denken en ermee om te gaan. Er zijn andere inzichten nodig in jouw slaappatroon, want zonder inzicht komt er geen uitzicht en kan jij niet evolueren naar een betere slaper.


De kans op slagen zal dus veel groter zijn als je je natuurwandelingen laat samengaan met een combinatietraject van slaapcoaching (slaaptherapie) met bijvoorbeeld de hartcoherentietechniek, waarbij je op een eenvoudige, laagdrempelige manier aanleert hoe je stress kan afbouwen. Zelf ben ik ook fan van de craniosacrale techniek die ik graag in mijn praktijk gebruik, omdat deze methode nog krachtiger werkt op gebied van ont-spanning.

Heb je een vraag, neem zeker met mij contact op!



Tags

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium