Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

25 jul. 2022 | 4 min leestijd |Categorie Lifecoach

aromatherapie van a tot z : A

Aromatherapie van a tot z:
A

Aromatherapie, het gebruik van etherische oliën. We hebben er allemaal al van gehoord. We gebruiken ze waarschijnlijk ook wel allemaal, zij het in badkamerproducten, parfums, hoestsiropen, zalfjes,…. Vaak zonder het te beseffen.

Maar wat is dat nu, … en wat doen ze,…

Aromatische oliën bestaan reeds sinds mensen heugenis. Ze werken in op lichaam en geest en worden al van in de oudheid daarvoor gebruikt. De geneeskrachtige werking van planten is reeds lang erkend en ook toegepast in de klassieke geneeskunde. Denk maar aan eucalyptus en munt , verwerkt in verschillende producten. Maar ook minder bekende oliën worden in de klassieke farmaco gebruikt, bv de specifieke geur van spierzalven komt van ‘wintergreen’.

In deze reeks neem ik jullie mee in de diepere geheimen van de minder bekende oliën. Ik raad jullie wel aan niet op eigen houtje te gaan experimenteren. De werking wordt immers bepaald door de chemische samenstelling en vaak zijn er contra-indicaties of kunnen ze niet samengevoegd/gebruikt worden .Voor info, advies en bestellingen kunnen jullie steeds bij me terecht.

A

Ajowan
Trachyspermum Copticum (L)

Ajowan komt voornamelijk vanuit India. Het wordt in India vaak toegevoegd aan Indische currys ( vnlk het zaad).

Ajowan heeft een scherpe tijmsmaak (door aanwezigheid van fenolen) maar niet de finesse van tijm.

Net als de meeste etherische oliën is het sterk bacteriedodend en antiviraal. Het is sterk werkzaam bij cholera, diarree, braken en gastro enteritis. Het werkt zelfs preventief voor je vertrekt op tropenreis.

Door de hoge aanwezigheid van fenolen, welke branderig zijn, mag je ajowan enkel innemen en niet op de huid aanbrengen. (op advies van een aromatherapeut)


Akkerhoningklaver
Melilotus officinalis mill.

Akkerhoningklaver vindt men bij ons vrij algemeen langs de wegbermen. De plant wordt enkel gedroogd gedistilleerd daar er pas bij het drogen bepaalde bestanddelen gevormd worden. Hij is vooral werkzaam door de aanwezigheid van coumarines.

Akkerhoningklaver is dan ook vooral inzetbaar bij vaatontstekingen, flebitis, aambeien, spataders en circulatiestoornissen.
De olie mag toegevoegd worden aan een draagolie (bv amandelolie , jojoba olie ed.) en kan zo op de huid aangebracht worden.

Ook hier weer adviseer ik hem niet zonder advies te gebruiken.

Anijs pimpinella anisum l.

Anijs is vooral afkomstig uit het Midden-Oosten. Het geneeskruid wordt reeds lang gebruikt en ook nu nog in de keuken, drank en snoep.

De voornaamste werking van anijs is het krampstillend effect. Als zogende moeders anijs innemen werkt dit krampstillend bij de baby’s. evens stimuleert anijs de melkproductie

Anijs wekt ook de eetlust op, helpt bij migraine indien voeding de oorzaak is. Het is een olie die hormoonlike is en aldus een gunstig effect heeft op pijnlijke maandstonden, en menstruatiestoornissen. Ook in de menopauze kan anijs ingezet worden.

Bij verstuiving helpt anijs ook bij een astma aanval tgv stress.

Niet te gebruiken bij kinderen onder 12 jaar , tenzij via borstvoeding.


Tot zover de A.

Gebruik enkel etherische oliën met certificaat en van zuivere betrouwbare oorsprong. Een vraag ? ik verneem het graag !


Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium