Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

19 sep. 2023 | 4 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Therapeut, Bewegings Therapeut, Lifecoach, Mental coach

Wat is mediteren en hoe doe je dat?

De weg naar innerlijke rust en verbetering van lichaam en geest

Mediteren is een kunst die op duizenden manieren beoefend kan worden, en het is een proces waar zowel je brein als je lichaam bij betrokken zijn. Het aanleren van meditatie is echter geen eenvoudige taak, en het kan soms ongemakkelijk aanvoelen, afhankelijk van hoe je brein geprogrammeerd is en hoe je er persoonlijk op reageert.


Onze hersenen zijn als een complexe computer die gegevens opslaat en verwerkt op basis van onze ervaringen en herinneringen. Wat we over meditatie weten en hoe we ons erbij voelen, wordt sterk beïnvloed door de programmering van ons brein. Voor sommigen kan meditatie een ongemakkelijke en vreemde ervaring zijn, terwijl het voor anderen juist comfortabel en vertrouwd aanvoelt.


Het voornaamste doel van meditatie is om de aandacht weg te halen van de externe wereld en volledig te richten op onze interne processen. Tijdens meditatie worden onze gedachten, voornemens en innerlijke dialogen het middelpunt, terwijl externe factoren naar de achtergrond verdwijnen.


Het proces van leren mediteren is vergelijkbaar met het opbouwen van een neuraal netwerk in je brein. In het begin kan mediteren moeilijk en onwennig zijn, maar na verloop van tijd wordt het steeds beter, makkelijker, en uiteindelijk zelfs een onbewuste en automatische gewoonte. Hoe meer je leert over de werking van je brein en meditatie, hoe beter je voorbereid bent om de voordelen ervan te ervaren.


De voordelen van meditatie zijn talrijk en wetenschappelijk onderbouwd. Neurowetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat meditatie gunstig is voor rust, focus, geheugen, ontspanning, slaap, libido, de aanmaak van nieuwe neuronen, neuroplasticiteit, BDNF (het groeihormoon voor je hersenen), zelfbewustzijn, stressvermindering, zelfreflectie, geluk, dankbaarheid, het doorbreken van eenzaamheid, het stimuleren van een gezonde levensstijl, het verlichten van rugpijn, en het vertragen van het verouderingsproces.


Meditatie is veel meer dan alleen zweverigheid; het is een wetenschappelijk onderbouwde methode om je welzijn op zowel lichamelijk als geestelijk niveau te verbeteren. Of je nu streeft naar innerlijke rust, betere concentratie, een gezonder lichaam, of gewoon meer tevredenheid in het leven, meditatie kan een waardevol instrument zijn om deze doelen te bereiken.


Het feit dat meditatie voor iedereen anders aanvoelt, benadrukt dat er geen one-size-fits-all benadering is. Je kunt experimenteren met verschillende meditatietechnieken en stijlen om te ontdekken welke het beste bij jou past. Het kan even duren voordat je de voordelen begint te ervaren, dus wees geduldig en blijf oefenen.


Dus, als je jezelf wilt leren mediteren, onthoud dan dat het misschien in het begin ongemakkelijk aanvoelt, maar dat dit deel uitmaakt van het proces van verandering en groei. Geef jezelf de kans om te leren, te groeien en te profiteren van de vele voordelen die meditatie te bieden heeft. Het kan een reis zijn die je leven op positieve manieren transformeert.


https://www.inmudra.be/pages/offerings/basiscoaching

https://www.inmudra.be/pages/offerings/individueeltraject

https://www.inmudra.be/pages/offerings/7pijlers

https://www.inmudra.be/pages/offerings/yoga

https://www.inmudra.be/online_storeTags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium