Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

14 aug. 2024 | 3 min leestijd |Categorie Gezondheidscoach, Bewegings Therapeut

Hyperkyfose (bochel): Begrijpen en behandelen met houdingstherapie

Hyperkyfose, ook wel bekend als bochel of weduwebult, is een aandoening waarbij de bovenrug overmatig gekromd is.Dit zorgt ervoor dat het hoofd en de schouders naar voren buigen, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en een verminderde kwaliteit van leven. Hoewel hyperkyfose verschillende oorzaken kan hebben, kan houdingstherapie een effectieve behandelmethode zijn, vooral in de beginfase of bij milde gevallen.


Wat is hyperkyfose?

Hyperkyfose is een overdreven kromming van de thoracale wervelkolom (bovenrug). Een normale kromming is essentieel voor een goede houding en schokabsorptie, maar een overmatige kromming kan problemen veroorzaken. Hyperkyfose kan zich op elke leeftijd ontwikkelen, maar komt vaker voor bij oudere vrouwen vanwege osteoporose.


Oorzaken van hyperkyfose

Er zijn verschillende oorzaken van hyperkyfose, waaronder:

  • Slechte houding: Langdurig voorovergebogen zitten of staan kan de spieren verzwakken en de wervelkolom in een abnormale positie houden.
  • Scheuermann's kyfose: Een aandoening die meestal adolescenten treft en wordt gekenmerkt door wigvormige wervels.
  • Congenitale kyfose: Aanwezig bij de geboorte door problemen met de ontwikkeling van de wervelkolom.
  • Andere oorzaken: Osteoporose, degeneratieve schijfziekte, spierzwakte, letsel of tumoren.

Houdingstherapie als behandeling

Houdingstherapie kan een effectieve behandeling zijn voor hyperkyfose, vooral in de beginfase of bij milde gevallen.Het richt zich op het versterken van de spieren die de wervelkolom ondersteunen, het verbeteren van de flexibiliteit en het bevorderen van een betere houding.

Aan de hand van een houdingsanalyse zal je houdingstherapeut een oefenmenu op maat voor je opstellen.


Belangrijke opmerking: Het is altijd raadzaam om een arts of fysiotherapeut te raadplegen voordat je met houdingstherapie begint, vooral als je andere gezondheidsproblemen hebt.


Hyperkyfose kan een aanzienlijke impact hebben op iemands kwaliteit van leven, maar houdingstherapie kan een effectieve behandelmethode zijn. Door regelmatig oefeningen te doen en bewust te zijn van je houding, kun je de symptomen van hyperkyfose verminderen en je algehele welzijn verbeteren.


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium