Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

10 okt. 2023 | 5 min leestijd

Oorpijn bij kinderen: een gids voor ouders

Oorpijn is een veelvoorkomend probleem bij kinderen, vooral op jonge leeftijd. Het kan een bron van angst en ongemak zijn voor zowel het kind als de ouders. Het is belangrijk om oorpijn serieus te nemen en te begrijpen wat de mogelijke oorzaken en behandelingsopties zijn om zo correct te handelen en de pijn te beperken en verhelpen.


Oorzaken van oorpijn


Oorpijn kan een gevolg zijn van een reeks van factoren, gaande van medische aandoeningen tot voorwerpen die niet thuishoren in het oor. De meest gekende zijn:

  1. Oorinfecties (Acute otitis media): Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van oorpijn bij kinderen. Het wordt veroorzaakt door een bacteriële of virale infectie in het middenoor. De infectie leidt tot ontsteking en ophoping van vocht achter het trommelvlies, wat pijn en ongemak teweegbrengt.
  2. Zwemmerseczeem (Otitis externa): Zwemmerseczeem is een ontsteking van de huid in de gehoorgang, vaak veroorzaakt door vocht dat vast komt te zitten in het oor na zwemmen of baden. Dit kan ook leiden tot irritatie, jeuk en pijn in het oor.
  3. Ophoping van middenoorvocht (lijmoor): Soms kan vocht zich ophopen in het middenoor zonder een infectie te veroorzaken. Dit kan leiden tot een gevoel van volheid in het oor en gehoorverlies.
  4. Sinusinfectie: Sinusinfecties kunnen leiden tot oorpijn omdat de sinussen en de oren nauw met elkaar verbonden zijn via de buis van Eustachius. De druk in het middenoor kan toenemen als gevolg van een verstopte neus door een sinusinfectie.
  5. Vreemde voorwerpen: Kinderen zijn nieuwsgierig en kunnen kleine voorwerpen in hun oren steken, zoals kralen, knikkers of wattenstaafjes, wat oorpijn kan veroorzaken.


Symptomen van oorpijn bij kinderen


  • Huilen of klagend gedrag
  • Trekken aan het oor
  • Moeite met slapen
  • Koorts
  • Verminderde eetlust
  • Irritatie of prikkelbaarheid
  • Verandering in eet- of slaapgewoonten
  • Gehoorverlies


Behandeling van oorpijn


De behandeling van oorpijn bij kinderen is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de symptomen. Hier zijn enkele algemene behandelingsopties:

  • Pijnverlichting: Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen worden gebruikt om de pijn te verlichten. Zorg ervoor dat je de juiste dosering gebruikt, aangepast aan de leeftijd en het gewicht van het kind.
  • Warm kompres: Een warm kompres op het pijnlijke oor kan helpen de pijn te verlichten en de bloedtoevoer naar het gebied te verhogen, waardoor het genezingsproces wordt bevorderd.
  • Oordruppels: In sommige gevallen kunnen oordruppels worden voorgeschreven om pijn en ontsteking te verminderen.
  • Antibiotica: Als de oorpijn wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, kan de arts antibiotica voorschrijven.


Wanneer bieden buisjes de oplossing?


Als een kind vaak last heeft van oorpijn of oorinfecties, kan de arts overwegen om buisjes te plaatsen. Trommelvliesbuisjes zijn kleine holle buisjes die in het trommelvlies worden geplaatst om de druk te verlichten en vocht uit het middenoor te laten weglopen die anders opgesloten zou zitten. Ze kunnen nuttig zijn in de volgende gevallen:

  • Herhaalde infecties van het oor die niet verbeteren met antibiotica
  • Voortdurende ophoping van vocht in het middenoor
  • Recidiverende zwemmerseczeem
  • Eustachiusbuis dysfunctie


Conclusie


Oorpijn bij kinderen is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de symptomen en een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Pijnverlichting, oordruppels en antibiotica kunnen nuttig zijn voor de behandeling van oorpijn. In sommige gevallen kan het plaatsen van buisjes een effectieve optie zijn om herhaalde infecties en vochtophoping te verminderen. Het welzijn van het kind staat altijd voorop, en een tijdige diagnose en behandeling kunnen het kind helpen snel te herstellen en verdere complicaties te voorkomen.

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium