Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Terug

13 okt. 2024 | 5 min leestijd |Categorie Apotheker

Borstkanker als meest voorkomende kanker bij vrouwen

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen wereldwijd, en het treft zowel mannen als vrouwen in mindere mate. In dit artikel onderzoeken we wat borstkanker is, hoe het ontstaat, en welke vormen er bestaan, om zo een beter inzicht te bieden in deze veelvoorkomende aandoening.


Wat is borstkanker?


Borstkanker ontstaat wanneer cellen in de borst beginnen te groeien en zich ongecontroleerd vermenigvuldigen. Deze ongecontroleerde groei kan leiden tot de vorming van een tumor die mogelijk kwaadaardig kan zijn. Als deze niet wordt behandeld, kan borstkanker zich naar andere delen van het lichaam verspreiden.


Hoe ontstaat borstkanker?


Borstkanker begint meestal in de cellen van de melkkanalen of de melkklieren. Echter kan het zich ontwikkelen op verschillende manieren:


  • Celmutaties:
    Een mutatie in het DNA van een cel kan ertoe leiden dat die cel zich sneller begint te delen dan normale cellen, wat een ophoping van abnormale cellen veroorzaakt.
  • Tumorvorming: De ophoping van abnormale cellen kan een tumor vormen.
  • Verspreiding:
    Kwaadaardige borsttumoren kunnen metastaseren, wat betekent dat ze zich kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam via het bloed en lymfesysteem. Op die manier ontstaat uitzaaiing van de kanker.
  • Risicofactoren:
    Hoewel de exacte oorzaak van borstkanker niet altijd bekend is, zijn er bepaalde risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van de ziekte kunnen vergroten. Deze omvatten leeftijd, familiegeschiedenis van borst- of eierstokkanker, genetische mutaties (zoals BRCA1 en BRCA2), bepaalde reproductieve geschiedenis, hormoontherapie, overgewicht en alcoholgebruik.


Verschillende vormen van borstkanker


Borstkanker is niet één uniforme ziekte en heeft verschillende (sub)types die elks hun eigen gedrag en prognose hebben. Hier zijn enkele van de belangrijkste vormen:


  1. Ductaal carcinoom in situ (DCIS):
    Een niet-invasieve vorm van borstkanker waarbij abnormale cellen worden gevonden in een melkkanaal.
  2. Invasief ductaal carcinoom (IDC): De meest voorkomende invasieve vorm die begint in de melkkanalen, maar verder groeit door de wand van de kanalen.
  3. Invasief lobulair carcinoom (ILC): Een vorm die begint in de melkklieren en zich kan verspreiden naar andere delen van het lichaam.
  4. Triple-negative borstkanker: Een agressief subtype van invasieve borstkanker.
  5. HER2-positieve borstkanker: Een type gekenmerkt door overmatig HER2-eiwit op cellen, wat de groei van kankercellen kan bevorderen.
  6. zeldzame typen: vormen zoals inflammatoir, medullair, mucineus, tubulair en papillair borstkanker.


Deze typen kunnen verder worden onderverdeeld op basis van andere kenmerken, zoals de graad (hoe abnormaal de cellen eruitzien onder de microscoop) en het stadium (hoe ver de kanker zich heeft verspreid). De behandeling en prognose kunnen variëren afhankelijk van het specifieke type en stadium van de borstkanker.


Hoe borstkanker te herkennen?


Borstkanker kan herkend worden op verschillende manieren. Zelfonderzoek kan door het detecteren van symptomen zoals een knobbel in de borst, verandering in grootte of vorm, huidveranderingen, of pijn. Professionele screenings zoals mammografie, echografie en MRI zijn de meest effectieve methoden voor vroege detectie, zelfs voordat symptomen merkbaar zijn. Bij verdachte bevindingen tijdens een screening kan een biopsie worden uitgevoerd waarbij een klein monster van het weefsel wordt genomen om te testen op aanwezigheid van kanker.


Conclusie


Borstkanker is een complexe ziekte met diverse vormen en oorzaken. Het begrijpen van de verschillende typen en hoe ze ontstaan is cruciaal voor preventie, vroege detectie, en effectieve behandeling. Continu onderzoek en bewustwording zijn essentieel in de strijd tegen deze veel voorkomende kanker. Het is altijd het beste om met een gezondheidszorgprofessional te praten voor informatie die specifiek is voor uw situatie.




Tags

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium