Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

28 mei 2024 | 4 min leestijd

De stille strijd: artritis bij kinderen

Artritis wordt vaak beschouwd als een ziekte die alleen volwassenen treft, maar helaas is dat niet het geval. Juveniele idiopathische artritis (JIA), de meest voorkomende vorm van artritis bij kinderen, treft ongeveer één op de 1.000 kinderen onder de 16 jaar. In deze blog duiken we in de wereld van JIA - de symptomen, behandelingen en hoe je als ouder je kind kunt helpen om met deze aandoening om te gaan.


Wat is Juveniele Idiopathische Artritis (JIA)?

Juveniele idiopathische artritis, voorheen bekend als juveniele reumatoïde artritis, is een groep van inflammatoire aandoeningen die zich voor het eerst voordoen bij kinderen onder de 16 jaar en langer dan zes weken duren. Het wordt gekenmerkt door aanhoudende gewrichtsontsteking, die pijn, stijfheid en zwelling veroorzaakt.


Symptomen van JIA

De symptomen van JIA kunnen variëren van mild tot ernstig, en elk kind kan een andere ervaring hebben. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

  1. Pijnlijke, gezwollen of stijve gewrichten
  2. Beperkte beweging in de betrokken gewrichten
  3. Koorts
  4. Vermoeidheid of een algemeen gevoel van ziek zijn
  5. Verminderde eetlust of gewichtsverlies
  6. Uitdagendheden bij dagelijkse activiteiten zoals lopen, aankleden, en schrijven

Behandeling van JIA

Hoewel er geen genezing is voor JIA, zijn er tal van behandelopties die kunnen helpen om de symptomen te beheersen en de progressie van de ziekte te vertragen. Deze kunnen bestaan uit:

  1. Medicijnen
    Niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's), corticosteroïden, ziekte-modificerende antireumatische geneesmiddelen (DMARD's) en biologische middelen kunnen allemaal worden gebruikt om de symptomen van JIA te beheersen.
  2. Fysiotherapie en Ergotherapie
    Deze therapieën kunnen kinderen helpen om hun gewrichtsfunctie en -kracht te behouden en kunnen nuttige strategieën bieden voor het omgaan met dagelijkse taken.
  3. Gezonde Levensstijl
    Goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om het algehele welzijn en de kwaliteit van leven van een kind met JIA te verbeteren.

Hoe je je kind kunt ondersteunen

Leven met JIA kan uitdagend zijn voor zowel het kind als de ouders. Hier zijn enkele manieren waarop je je kind kunt ondersteunen:

  1. Educatie
    Leer je kind over zijn of haar aandoening op een leeftijdsadequate manier. Dit kan hen helpen om hun aandoening te begrijpen en hen een gevoel van controle geven.
  2. Bied een luisterend oor
    Het is belangrijk dat je kind weet dat het oké is om over hun gevoelens te praten. Luister naar hun zorgen en zorgen, en bied troost en geruststelling.
  3. Bevorder onafhankelijkheid
    Moedig je kind aan om zo zelfstandig mogelijk te zijn. Dit kan hen helpen om zelfvertrouwen op te bouwen en het gevoel te hebben dat ze controle hebben over hun leven.
  4. Zoek ondersteuning
    Het kan nuttig zijn om je aan te sluiten bij een ondersteuningsgroep of om te praten met andere ouders die hetzelfde doormaken. Je bent niet alleen, en het delen van ervaringen kan vaak een grote hulp zijn.

Hoewel het een uitdaging kan zijn om met JIA om te gaan, is het belangrijk om te onthouden dat met de juiste zorg en ondersteuning, kinderen met JIA een vol, gelukkig en productief leven kunnen leiden. Het pad kan soms hobbelig zijn, maar met liefde, geduld en vastberadenheid is alles mogelijk.



Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium