Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

1 dec. 2023 | 5 min leestijd

Verlichting bij eczeem

Eczeem is een alom gekende huidaandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het kan gepaard gaan met vervelende symptomen welke voor heel wat ongemakken kunnen zorgen. Gelukkig zijn er effectieve behandelingsmethoden beschikbaar om de symptomen onder controle te houden en verlichting te bieden. In wat volgt, krijg je alle informatie die van belang kan zijn.



Wat is eczeem?


Eczeem, ook bekend als dermatitis, is een ontstekingsaandoening van de huid die wordt gekenmerkt door typische schilfering van de huid. Het kan op verschillende delen van het lichaam voorkomen en in verschillende vormen optreden. De twee meest voorkomende soorten eczeem zijn atopisch eczeem (constitutioneel eczeem) en contacteczeem:

  1. Atopisch eczeem is een chronische ontstekingsaandoening die ontstaat door een combinatie van genetische, immunologische en omgevingsfactoren.
  2. Contacteczeem ontstaat bij direct contact van de huid met irriterende stoffen of allergenen door een irritatie van de huid of reactie van het immuunsysteem op een stof die als allergeen wordt beschouwd.


Oorzaken van eczeem


De exacte oorzaak van eczeem is niet volledig begrepen, maar het is waarschijnlijk het resultaat van een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren. De triggers omvatten:

  • Allergieën
  • Stress
  • Irriterende chemicaliën
  • Parfum
  • Nikkel
  • Pollen


Symptomen van eczeem


De symptomen van eczeem kunnen variëren van persoon tot persoon en kunnen verergering en remissie doormaken. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Jeuk
  • Roodheid
  • Droogheid
  • Schilfering
  • Blaarvorming


Effectieve behandelingsmethoden


Gelukkig zijn er verschillende behandelingsmethoden beschikbaar om de symptomen van eczeem onder controle te houden en verlichting te bieden. Hier zijn enkele effectieve behandelingsmethoden:


  1. Hydratatie: Houd de huid goed gehydrateerd met behulp van vochtinbrengende crèmes of zalven. Deze kunt u vinden bij uw apotheek. Breng deze aan na het douchen om vocht vast te houden.
  2. Corticosteroïden: Voor matige tot ernstige gevallen van eczeem kunnen corticosteroïden worden voorgeschreven door een arts om ontstekingen te verminderen en jeuk te verlichten.
  3. Topische calcineurine-remmers: Deze medicijnen kunnen worden gebruikt op gevoelige delen van het lichaam, zoals het gezicht of de hals, en werken ook ontstekingsremmend. Ze werken in op het enzym calcineurine, dat mede verantwoordelijk is voor de ontstekingsreactie, waardoor ze de ontsteking kunnen verminderen en symptomen verlichten.
  4. Antihistaminica: Orale antihistaminica kunnen jeuk verminderen en slaapproblemen door eczeem verlichten door in te werken op histaminereceptoren en de werking van histamine te doorbreken.
  5. Vermijd triggers: Identificeer en vermijd factoren die je eczeem verergeren, zoals allergenen, irriterende stoffen of stress.
  6. Zacht reinigen: Gebruik milde, ongeparfumeerde zeep en vermijd langdurig warm water. Ook deze zijn te vinden in uw apotheek.

Oplossing


Eczeem kan een uitdagende aandoening zijn, maar met de juiste behandeling en zorg kan het goed onder controle worden gehouden. Het is belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Met hydratatie, medicatie en het vermijden van triggers kun je jeuk, roodheid en andere symptomen van eczeem verminderen en een comfortabeler leven leiden. Vergeet niet dat elke persoon anders is, dus een individuele aanpak kan nodig zijn om het beste resultaat te bereiken. Als je last hebt van eczeem, wacht dan niet langer en neem contact op met een arts of apotheker voor een gepersonaliseerd behandelplan dat jou kan helpen om symptoomvrij te leven. Graag nog extra uitleg of antwoorden op je vragen, kom dan zeker even langs bij apotheek Panorama.



Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium