Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

19 jun. 2022 | 3 min leestijd |Categorie Lifecoach

De taal van je lichaam : wat zeggen je darmen je ?

We kennen ze allemaal : darmproblemen !

Denk maar aan de krampen en diarree wanneer we onder spanning staan. Voor een aankomend examen, wedstrijd, gesprek met je leidinggevende, je eerste afspraakje, wanneer je je liefste ten huwelijk wil vragen,… Duizenden redenen om je darmen in de knoop te krijgen.

Maar ook als het niet goed lukt om dat hoopje te droppen in de daarvoor horende pot. Als we te kampen hebben met constipatie, aambeien,… Als het loslaten even niet goed lukt.

De meeste van onze dagdagelijkse darmproblemen hebben te maken met emoties . Ze vertellen ons dat we bewust of onbewust met spanning en angsten zitten.

Angst
om niet te slagen, niet gehoord en/of gezien te worden. Angst om afgewezen te worden, een ‘nee’ te krijgen. Angst om te falen, niet ‘goed genoeg’ te zijn. Angst om niet aan de verwachtingen te voldoen, die van jezelf of die van de anderen. Ook angst om los te laten,…. Oude patronen, relaties, werk, personen in je leven,…

Zoveel redenen om angstig te zijn. En dat is wat je darmen je vertellen !

Hoe kan je bewust luisteren naar je lichaam ?

Wees je ervan bewust dat je lichaam je iets duidelijk wil maken. Dat het niet enkel een vervelend gevolg is van,…

Weet dat je je gerust angstig mag voelen, dat die emoties er mogen zijn. Dat het ok is om te voelen wat je voelt.

Soms is het niet echt duidelijk vanwaar die spanning komt, of wat je niet kan ‘loslaten’. Vooral dit laatste is iets moeilijker en vaak niet echt duidelijk. Probeer bewust te achterhalen wat bij jou speelt. Wat het achterliggende probleem is. Bewust worden van, lost vaak al het grootste deel van het probleem op. Weet dat jij er mag zijn zoals je bent, je al helemaal ‘heel’ bent.

Wees alert voor onderliggend medisch lijden bij :

Soms zijn darmproblemen niet zo onschuldig. Raadpleeg zeker je arts bij :

  • Aanhoudende problemen
  • Hevige plotse pijn
  • Een harde opgezette buik
  • Bloedverlies
  • Rare geur/kleur
  • Sommige medicaties geven darmproblemen als nevenwerking, bespreek ook deze met je arts


Mocht je hierover vragen hebben of ondersteuning wensen, geef gerust een seintje en we bekijken samen wat jou kan helpen


Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium