Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

23 mei 2022 | 5 min leestijd |Categorie Lifecoach, Therapeut, Verpleegkunde

Je lichaam kan je veel vertellen als je goed luistert

We kennen en kunnen zoveel, maar de taal van ons lichaam die spreken we onvoldoende. Vaak verstaan we het niet of dringen we het zelfs weg tot ons lichaam zegt: ‘ik kan niet meer.’. Vandaag geef ik je mee hoe jij meer op je lichaam kan vertrouwen. 


 

Geloof je automatische piloot

Ons lichaam is heel verstandig en kan voor zichzelf zorgen op voorwaarde dat we er goed naar luisteren. We hebben niet voor niets bepaalde reflexen zoals:
 

  • Drinken als we dorst hebben.
  • Slapen als we moe zijn.
  • Wegtrekken bij pijn.

 

Zo zijn er nog wel een paar signalen die voor een automatisch gevolg zorgen. Toch negeren we deze vaak waardoor er verdere complicaties kunnen ontstaan. De kunst is om op onze automatische piloot te vertrouwen en deze te respecteren. Uiteindelijk hebben we maar 1 lichaam en moeten we dit koesteren. 

 

Wil je meer vertrouwen op je automatische piloot? Dan is het belangrijk om op jezelf te focussen en aandacht te geven aan de kleine signalen. Neem door de dag de tijd om stil te staan bij je ademhaling en de gevoelens die je ervaart. Na een drukke werkdag is het ook fijn om in de avond een momentje voor jezelf te nemen om te reflecteren over de dag. Een tiental minuten per dag naar jezelf luisteren is al genoeg om een groot verschil te merken. 


 

Onderschat mentale gezondheid niet
Zoals men in de holistische geneeskunde zegt, hangt het hele lichaam samen. Elk stukje van wie we zijn, spiritueel, mentaal, fysiek en psychisch staat in interactie met elkaar. Als we een deelgebied minder aandacht geven, zal dit gevolgen hebben voor al de rest.

 

Voel je je dus mentaal niet goed, dan zal dit uiteindelijk uitstralen op je fysieke gezondheid, maar ook op spiritueel en psychisch vlak. Het is daarom heel belangrijk om je mentale welzijn goed te onderhouden. 

 

Het klinkt misschien wel bekend in de oren, maar oude uitdrukkingen spreken eigenlijk de waarheid. Denk bijvoorbeeld aan het gezegde: ‘wat ligt er op je lever?’ of ‘van wat krijg je het op je heupen?’. Je mag dit letterlijk nemen want uiteindelijk kan piekeren zorgen voor fysieke ongemakken.

 

Bewust worden wat je psychisch bezighoudt, geeft je dus al een mooi zicht op de oorsprong van je fysieke klachten.


 

Aromatherapie en voetreflexologie, de perfecte match

Zoals al eerder vermeld, is ons lichaam een geheel. Alles staat met elkaar in verbinding. Zo bevatten je voeten verschillende zones die rechtstreeks in contact staan met bepaalde lichaamsdelen en organen. Door deze op de juiste manier te stimuleren, kunnen je gezondheidsklachten sterk verminderen. Als we hierbij de juiste etherische oliën gebruiken, versterken we de werking van de behandeling. 

 

Neem bijvoorbeeld eens een voetbadje met lavendelolie als je gespannen bent. Je zal meteen merken dat je tot rust komt en een relaxatie over je hele lichaam voelt. Masseer je daarna even zelf je voeten dan kom je in een totale ontspanning. 

 

Bovendien werken etherische oliën niet alleen op je fysieke welzijn, maar kunnen ze ook je emoties beïnvloeden. Zo kan je bij het verstuiven van de juiste olie je concentratie of creativiteit aanwakkeren of zelfs je zelfvertrouwen een boost geven als je je onzeker voelt. 


 

Ervaar jij kleine ongemakken die je niet meteen kan plaatsen? Neem dan gerust contact met mij op of stuur een vrijblijvend berichtje en we bekijken samen hoe jij je weer goed kan voelen. 

 

Tip: heb jij een van de bovenstaande tips geprobeerd? Laat dan zeker weten hoe je dit hebt ervaren en we bekijken samen wat je nog kan doen. 


 


Tags

Deel dit artikel met je vrienden

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze gezondheidstips

Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium