Deze website maakt gebruik van cookies of andere technologieën om je gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen stem je in met het gebruik hiervan.
Panorama
Terug

26 jul. 2022 | 9 min leestijd

Veilig genieten van de zon: 8 tips

Zonnebaden zorgt bij de ene voor een mooie, bruine teint en bij de andere voor een pijnlijke, rode huid. Bij welke groep je ook hoort, bakken en braden in de zon is hoe dan ook niet gezond voor je huid. Het kan zorgen voor vroegtijdige huidveroudering en de kans op huidkanker vergroten. Daarom kan je jezelf maar beter beschermen tegen schadelijke zonnestralen. Wij geven je alvast 8 tips om veilig te genieten in de zon!



De invloed van de zon op je huid


Voor we je vertellen hoe je verstandig van de zon kan genieten, leggen we je uit waarom je bewust bij de tijd die je in de zon spendeert moet stilstaan. Wat doet de zon nu precies met je huid? De Uv-stralen hebben zowel positieve als negatieve effecten.


Positief effect van Uv

  • Zorgt voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam: verhoogde aanmaak van endorfines die het
    welbevinden
    bevorderen, goed voor de
    botten,
    immuunsysteem,...
    .
  • Stimuleert de aanmaak van melanine, de stof die je huid doet verkleuren. Dit zorgt voor een
    bruinere teint.
  • Uv-stralen kunnen een potentieel positieve werking hebben op
    huidaandoeningen zoals eczeem, vitiligo en psoriasis.

Negatief effect van Uv

  • Je huid kan
    verbranden: dit varieert van milde roodheid tot ernstige blaarvorming (later ook littekenvorming).

  • Zonbeschadigde huid loopt het risico om
    huidkanker te ontwikkelen.
  • Uv-stralen kunnen zorgen voor vroegtijdige
    huidveroudering (bv. Pigmentvlekken, rimpels, …)
  • Vochtverlies door overmatig zweten.
  • Melanine werkt als natuurlijk schild tegen de zon (de huid verdikt), maar bij overmatige blootstelling raken de pigmentcellen overwerkt en ontstaan
    pigmentvlekjes.


Veilig zonnen, hoe doe je dat?


Zonlicht is belangrijk voor de goede werking van je lichaam, maar een teveel aan zonlicht kan je lichaam ook schade toebrengen. Daarom is het belangrijk dat je verantwoord omgaat met de manier waarop je je lichaam blootstelt aan schadelijke stralen. We geven je alvast 8 tips.



#1. Let op Uv-index



Dagelijks wordt gemeten hoeveel Uv-straling de aarde bereikt. Die informatie wordt weergegeven op een schaal van 1 tot 10, ook wel de Uv-index genoemd. Hoe meer stralen de aardbodem kunnen bereiken, hoe krachtiger en dus gevaarlijk de zon. Hierbij geldt:


Bijna geen
1 -2 | Je kan veilig in de zon komen met minimale huidbescherming.
Zwak3 - 8 | Bescherm jezelf met zonnecrème, kleding en een hoofddeksel. Wil je toch zonnen? Zoek dan zéker de schaduw op tijdens de heetste uren van de dag: 12u00 tot 16u00.
Matig
Sterk
Zeer sterk
9 - 10 | Het is aangeraden binnen te blijven en de zon niet op te zoeken. Ga voor maximale zonbescherming in de vorm van schaduw, kledij en SPF.

Jezelf beschermen met kledij en je toch lekker fris voelen bij hoge temperaturen? Wijde kleding in lichte stoffen doen veel voor je eigen lichaamstemperatuur. Ga voor katoen, linnen of een lichte wolsoort. Dit zijn natuurlijke stoffen die de hitte meer buiten houden dan andere stoffen.



#2. Gebruik de juiste SPF


De SPF (Sun Protection Factor) van een zonnecrème vertelt je hoe goed je beschermt bent tegen UVB-stralen. Daarnaast is het ook belangrijk de SPF af te stemmen op je huidtype. Verbrand je snel? Dan ga je voor een hogere factor.


  • Type 1 Verbrandt heel snel, wordt nooit bruin
  • Type 2 Verbrandt makkelijk, lichte bruinkleuring
  • Type 3 Enige verbranding, irritaties, gevoeligheid of jeuk; bruinkleuring of iets donkerdere huid
  • Type 4 Minimale irritatie, gevoeligheid of jeuk; bruinkleuring of iets donkerdere huid
  • Type 5 Soms irritatie, gevoeligheid of jeuk; de huid wordt donkerder
  • Type 6 Geen irritatie, gevoeligheid of jeuk; geen waarneembare verandering van de huid

Eilers (2013)


Smeren, smeren en nog eens smeren is hierbij de boodschap. Het is aangeraden om jezelf om de 2 uur opnieuw in te smeren en nog eens extra nadat je gezwommen, gesport of gezweet hebt. Vergeet hierbij geen enkel plekje dat de zon raken kan: je oren, achter je oren, je handen, voeten, je lippen, oogleden, enzovoort.



#3. Bescherm tegen UVB en UVA


De meeste SPF’s beschermen tegen UVB-stralen, maar niet altijd tegen UVA-stralen. Doen ze dat wel, dan staat dit duidelijk op de verpakking weergegeven. Zoek daarom altijd voor een zonnecrème die tegen beide types van zonnestralen beschermt.


Het verschil tussen de twee?

UVB-stralen zijn krachtiger, maar hebben een kortere golf. Hierdoor dringen ze niet diep door in de huid, maar kunnen ze wel de huid oppervlakkig verbranden.

UVA-stralen dringen dieper in de huid en kunnen dus voor huidveroudering zorgen. Beide spelen een rol in het verhoogd risico op huidkankers en blijvende schade.




#4. Zoek de schaduw op


Blijf tussen 12u00 en 16u00 in de schaduw. Dit is namelijk de warmste periode van de dag. Door de zon tussen deze tijdstippen te vermijden loop je minder risico op uitdroging, een zonnesteek en andere schadelijke effecten van de zon.


#5. Zon of geen zon, draag altijd bescherming


Ook wanneer je niet in de vlakke zon gaat zitten of wanneer er veel bewolking is, moet je jezelf beschermen. De UV-stralen en indirect zonlicht, zoals weerkaatsing, kunnen ook op minder zonnige dagen last veroorzaken. Bescherm bijvoorbeeld je ogen tegen het felle zonlicht met een kwalitatieve zonnebril met gekeurde UV-filter.


#6. Goed afdrogen na het zwemmen

Ben je nat geworden of heb je net een frisse duik genomen in het zwembad? Dan wil je het liefst terug opwarmen en drogen in de vlakke zon, maar dat is geen goed idee. De waterdruppeltjes hebben namelijk een lenseffect die zonnebrand in de hand werkt. Droog je dus goed af en smeer je ook meteen opnieuw in.


#7. Drink voldoende water


Wanneer je het warm hebt, zweet je en verlies je natuurlijk ook veel vocht. Doe daar nog het drogende effect van de zon bij en je kan al snel gedehydrateerd raken. Dat is slecht voor je huid, je organen en je algemene gezondheid. Het is daarom aangeraden voldoende te drinken bij warm weer om je lichaam gehydrateerd te houden. Minstens 2 liter water per dag.



#8. Verzorg je huid na het zonnen


Na het zonnebaden kan je huid droog en trekkerig aanvoelen. Zoals we hierboven al vermelden, verdampt er door de warmte extra veel vocht en droogt je lichaam en huid uit. Daarom is het belangrijk om je lichaam gehydrateerd te houden door voldoende water te drinken, maar ook door je huid te voorzien van de juiste nazorg. Smeer daarom een aftersun of hydraterende melk (zonder mogelijks irriterende ingrediënten zoals alcohol en parfum) om je huid goed te verzorgen na blootstelling aan de zon. Dat zal er trouwens ook voor zorgen dat je huid langer bruin blijft. Een droge huid gaat namelijk sneller vervellen.



Nog tips nodig of heb je specifieke vragen over zonbescherming voor jouw huid? Dan kan je al je vragen stellen via ons platform.



Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Ik ga akkoord met het privacybeleid
Panorama
Op Panorama Experts vind je een betrouwbaar antwoord op jouw gezondheidsgerelateerde vragen en krijg je advies van echte experts.
Contact

PANORAMA EXPERTS

Groep Panorama Apotheken BV

VAT BE0537 764 436

Dorpsstraat 18, 3560 Lummen, Belgium